Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De beroemdste persoon die er is …
Advertisements

Preek n.a.v. Johannes 9 en HC Zondag 7
De christelijke boodschap
Vader, wie bent u?.
De gekruisigde Jezus spreekt je aan PALMZONDAG
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld. Zo wordt zichtbaar gemaakt dat je.
Genade en veroordeling
Godsdienst.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.

Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Handen af van het evangelie van genade! Paulus met hartstocht en passie in de bres voor het evangelie van genade om de jonge gelovigen in ‘Kelten-land’
Onderweg naar iets moois! 1Petrus 1, 5: Jullie zien de redding tegemoet die aan het eind van de tijd zeker geopenbaard zal worden.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Genade.
Zondag 39 HC Franeker 29 maart 2009
Zondag 4: de straf op de zonde
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
Jezus zoekt en redt wat verloren is
Niets zonder Gods zegen
In deze dienst zal Ds. P. K. Meijer voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 85: 1 en 4 Na de zegen Ps. 145: 1 en 2 Schriftlezing: Marcus11: Tekst:
Met Lucas in het voetspoor van Jezus
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 37: 16 Na de zegen Ps. 85: 1, 2 Schriftlezing: Romeinen 7: 7-25 Tekst: Zondag.
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
Hoe leidt God ons? Vragen daarbij: leidt God ons? willen we dat wel?
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
Ik haatte dat woord gerechtigheid: het vervloekte en verdoemde mij Ik haatte dat woord gerechtigheid: het vervloekte en verdoemde mij. Ik zei tegen.
De rechtvaardige God kiest en verwerpt – wees stil en geef hem eer! (DL I, art.15) DE RECHTVAARDIGE GOD KIEST EN VERWERPT – WEES STIL EN GEEF HEM EER!
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
God heeft ons eeuwig leven geschonken –in zijn Zoon (1 Joh.5:11 / Zondag 1)
De Reformatie.  Welkom  Lied  Collecte  Gebed  Intro  Info  Verwerking De Reformatie.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
UW HEER LEEFT – het leven loopt niet dood 1. Hij liep niet dood op het kruis; maar leeft bij zijn Vader 2. U loopt niet dood in de zonde; leef voor uw.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
genade een cadeau van God Genade als de enige basis van je bestaan Genade als de enige kracht die je leven vult Genade… een cadeau van God.
Heidelbergse catechismus
Geluk Zondag 6 augustus 2017.
Puur.
Gemeente-zijn, inhoud en dan structuur Maandag 25 september 2017 Gemeenteavond Vanaf uur is er koffie beschikbaar en we willen om uur.
‘Ik doe alles voor het evangelie om ook zelf aan de beloften ervan deel te krijgen.’ 1.
Filippenzen – 6 1:2-3 F6 Heer Jezus Christus.
Keuzeblok I Wat valt er te geloven?
Niet onder de wet zondag 23: vrijgesproken, genade, vergeving, toerekening, niet veroordeeld door de wet.
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
500 jaar Reformatie 28 oktober 2017 Garderen.
Genade alleen! Tussen God en mens gaat het niet om de pijl van beneden naar boven, maar om de pijl van boven naar beneden God mens.
Les 2 Jouw keus of Gods keus?
Dietrich Bonhoeffer ( )
waarom gelooft de één wel en de ander niet
Na de dienst is er een deurcollecte
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
het ABC van het evangelie
"betrouwbaar is het woord..." GoedBericht Conferentie
Christelijke filosofie: “iedereen aanbidt wel iets” Tim Keller (New York): “we leven in een wereld van afgoden” Je wordt uitgenodigd God de HEER te aanbidden:
Nadenken over de uitverkiezing
Zondag 34 Alleen God!.
Dordtse Leerregels - indeling
Liturgische gebeden Beamteam aanwijzingen: GK2017
Openbare geloofsbelijdenis
Welkom in deze kerkdienst
Hoe is uw naam, waar zijt Gij te vinden?
(solo) Hoe is Uw naam, waar zijt Gij te vinden? Eeuwige God,
Wat verwacht jij van God?
De gekruisigde Jezus spreekt je aan PALMZONDAG
Heb ik altijd keuze-vrijheid?
Alle reden om God te prijzen!
Jezus zoekt en redt wat verloren is
Transcript van de presentatie:

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller “Wat is jouw grootste probleem (waar heb jij het meest behoefte aan in je leven”)? Hebben mensen die niet geloven een probleem? Voor Luther (en tijdgenoten) is hét grote probleem: de toorn van God over onze zonden. Ook in zondag 5&6: hoe komt het weer goed tussen God en jou? God als rechter of schuldeiser: boete, betaling nodig (visie van Anselmus van Canterbury). “Hoe krijg ik een God van vergeving”: houdt dat ons vandaag echt bezig?

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller Dr. Timothy Keller, predikant van de Redeemer Presbyterian Church, Manhattan New York Tim Keller prekend in het Auditorium van Hunter College

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller 2 dingen belangrijk in Kellers preken (en die we ook zien in Hand. 17) 1: “Spreek de taal van de toehoorders” (ken hun leefwereld). Paulus: heilige toorn over godenbeelden en -tempels. Terwijl de Grieken vloeken met wat heilig is, prijst hij ze! Aanknopen bij hun leefwereld.

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller Een stap verder: binnen hun eigen leefwereld spreekt Paulus de Grieken aan op de zwakte van hun godenverering. Deze God is anders: niet hij wordt verzorgd door mensen, mensen worden verzorgd door hem! Keller: dat geldt ook van de moderne afgoden! Ze zuigen je leeg. Daartegenover het evangelie: “Het evangelie gaat niet over wat wij (moeten) doen, maar over wat voor ons gedaan ís”.

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller En 2: Keller plaatst mensen voor de keus. Ook Paulus spreekt van Gods oordeel. Je kunt niet langs God heen leven. Het probleem van alle mensen: wij zijn geboren afgodendienaars, ons leven loopt dood, tenzij God redt! Keller: geen goedkope genade. Redding komt alleen door het oordeel (de dood van Gods Zoon) heen!

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller Opstanding uit de dood: het evangelie gaat over verandering van je leven (breken met je afgoden!). Keller staat in de traditie van Luther (en Heid. Cat. zondag 5&6): geen mens kan zonder redder. De Middelaar! “Ons van God geschonken tot wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en tot een volkomen verlossing”!