Koffie
2.3 koffiesoorten Coffea Arabica Coffea Robusta
2.3.1 groeiwijze De koffieplant is eigenlijk een boom maar wordt gesnoeid tot een hoogte van 2 a 3 meter. De schil Vruchtvlees Koffieboon
2.3.2 productielanden Brazilië staat nummer een in de top 10 van koffieproducerende landen. Ook in Afrika en Azië wordt koffie verbouwd.
2.3.3 bewerking Droge bereiding Natte bereiding Er zijn twee soorten bewerkingen van de koffieboon die in het land van herkomst gedaan worden Droge bereiding Natte bereiding
Droge bereiding Plukken (strippen) Zeven selecteren drogen fermenteren pellen verpakken
Natte bereiding Plukken (één voor één) Stromend water Pellen fermenteren drogen polijsten verpakken
2.4.3 melangeren Het melangeren is het mengen van koffiebonen om tot een speciale smaak en aroma te komen. Voor grote koffiebranders is dit proces erg belangrijk om een constante smaak en kwaliteit te kunnen garanderen
Tijdens het branden ontwikkelen zich de smaak- en geurstoffen.
2.4.3 bestanddelen van koffie Water Cafeïne Koffieolie koffiezuur suiker
2.6.2 koffiezetsystemen Filterapparatuur rondfilter snelfilter
2.6.2 koffiezetsystemen espressoapparatuur handmatig volautomatisch