Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ongewenste micro-organismen
Advertisements

Wat zijn microben?.
Huid en handschoenen.
GMP and HACCP in restaurants
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Materialen en middelen Water en detergens.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
HACCP.
BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID
VERSCHIL TUSSEN VIRUS EN BACTERIE.
BACTERIËN.
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Wat zijn microben?.
Voedselhygiene.
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Gewasbescherming Het etiket.
Verontreiniging en soortenrijkdom
Antibiotica Het woord ‘antibiotica’ is de meervoudsvorm van ‘antibioticum’. Er zijn inmiddels zeer veel antibiotica ontdekt.
De infectieketen.
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Ziekten en Plagen.
MTH H2 Veilig werken.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
Welkom in het ecosysteem
Huisvesting en Hygiëne
Bacteriën en schimmels
MTH H2 Veilig werken.
Huisvesting en Hygiëne
Uitvoeren Gewasbescherming
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Inleiding Bijgesteld Infectieziekten Inleiding Bijgesteld
Noorderpoort Medische Kennis
Algemene ziekteleer (pathologie)
Inleiding Bijgesteld Infectieziekten Inleiding Bijgesteld
Huisvesting en Hygiëne
Hygiëne en gezondheidzorg
Uitvoeren Gewasbescherming
MTH H2 Veilig werken.
Voeding op school Davgos - Ingrid Molein.
HACCP.
Operatieassistentie.
Wat zijn microben?.
Ecologie Hoofdstuk 6.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Noem vijf oorzaken van brandwonden
Infectie en ontsteking
Gezondheid Les 1.
Medische kennis Infectieziekten.
Ziekte verloop 2.3 en
Ordening Hoofdstuk 4.
413 – ECOLOGIE.
Structuurveranderingen van stoffen
Medisch - technisch handelen

Supermarkt Voedselveiligheid.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Uitvoeren Gewasbescherming
Voedsel bereiden.
Uitvoeren Gewasbescherming
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge

H1 Noodzaak voor praktijkhygiëne Micro-organismen zijn zeer klein en kunnen bijzonder vormen hebben (microscoop) Nuttige micro-organismen Bederfverwekkende micro-organismen Ziekteverwekkende micro-organismen

Bronnen van infectie Water Stof, vuil, huidschilvers Voedsel als dit niet gekoeld is bewaard ontstaan er m.o. Vloeistoffen Instrumenten en apparatuur die onvoldoende is gereinigde of gedesinfecteerd Vochtige handdoeken, veel m.o, vermeerderen in vochtige en warme omgeving.

Verspreidingswegen Handen Gebruikend materiaal en instrumentarium Via insecten Via besmet drinkwater of voedsel da besmet is geraakt Via de lucht die we inademen (verkouden)

Noodzakelijke begrippen Aërosol = nevel deeltijes die in de lucht rondzweven Antibiotica = chemisch stoffen die m.o. bestrijden Hygiëne = gezondheidsleer Micro-organismen = de kleinste levende wezens, bijv. Bacteriën, schimmel virussen Pathogeen = ziekteverwekkend Virulentie= ziekteverwekkend vermogen

Lees hoofdstuk 6 Accidenteel bloedcontact pag. 71.