Achtste dag van de verzameling

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leviticus 23: En de HERE sprak tot Mozes: 34 Spreek tot de Israëlieten: Op de vijftiende dag van deze zevende maand begint het Loofhuttenfeest.
Advertisements

13 april 2014 Tollebeek (...) Want ook ons Pascha is geslacht: Christus. 8 Laten wij derhalve feest vieren... -1Korinthe 5-
20 april 2014 Den Haag. 10 Spreek tot de Israelieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef, en DE OOGST daarvan binnenhaalt, dan.
Ons PASCHA is geslacht.
Waterdragers VYA 14 juli 2013.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
Stromen van levend water Johannes
De Tabernakel Wat kunnen we ervan leren ?
1. 3 hoogtijden in de eerste maand 14-de: Pascha vanaf de 15de: ongezuurde broden daags na de sabbat: eerstelingsschoof Leviticus 23: zeven hoogtijden.
Klinkende herinnering!
Jezus' verjaardag.
Pasen & Pinksteren op één dag!
1. de vorige keer En de ark des HEREN bleef drie maanden in het huis van de Gatiet Obed-Edom, en de HERE zegende Obed- Edom en zijn gehele huis.
DE EERSTELING-SCHOOF. 9 En de HERE sprak tot Mozes: 10 Spreek tot de Israëlieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef…
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
TOV VRIJDAG 06 FEBRUARI 2009 HEILIG AVONDMAAL.
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
Pinksteren... is een telwoord.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
De achtste dag Leviticus 23:36 (HSV op scherm)
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Hold me, love me Mvls Gezondheid, heelheid, af zijn, ongedeerd zijn, behouden blijven, voltooid zijn, in vrede leven, compleetheid, floreren, wellness,
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
Johannes 3: 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren.
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
4 oktober 2015 Rotterdam. = zevende dag van Sukkot (=Loofhutten)
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Parasjah Wajikra Lev. 1:1-5:26. Leviticus 1 : 1-9 1De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de tent van ontmoeting: 2Spreek tot de Israëlieten en zeg.
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Exodus 15: Van de Rietzee ging Israël in opdracht van Mozes weer verder, de woestijn van Sur in. Drie dagen trokken ze door.
Achtste dag Jesjoe’a zei: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.” Johannes 10:10b.
Loofhuttenfeest. 5 betekenissen  Gedenken van de woestijnreis  Dankzegging voor de oogst  Vergankelijkheid en onzekerheid van het leven invoelen 
22 september 2016 Bodegraven. Johannes 6 1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea. lett. na deze dingen  na zijn verblijf.
Genesis 22:1-19 (HSV) En het gebeurde na deze dingen dat God Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie, hier ben ik. Hij zei:
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
De Joodse kalender en de zeven feesten van de HEERE
Als de Olijf berg splijt (I) 10 juli 2016 Zoetermeer.
de betekenis van het bloed
Ruth: gevoed en geliefd
Parasjáכִּי תָבוֹא , ki-tavó, wanneer jij zult komen in Deu. 26:1-11
Gehoorzaam zijn als een dienaar
de tweede Bergrede Matteüs 24/25 - deel 7
Blok III Jezus, Gods Zoon
Petrus op de Pinksterdag (1)
Blok III God de Zoon In de komende zes lessen leer je God de Zoon beter kennen door te kijken naar wat Hij gedaan heeft en nu nog doet.
Wat vind jij van het christelijk geloof?
Les 9 Vier een rustdag met God
Programma De betekenis van Pinksteren Doop en vervulling met de Geest
De Feesten van de Heer.
Blok IV God de heilige Geest
Het Woord van onze God Ezechiël 37.
Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven
De redding komt van onze God die op de troon zit en van het lam!
Loofhuttenfeest / סֻכּוֹת
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
Leven vanuit de troon Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen.
Matteüs 24/25 - deel 7 Rotterdam.
Exodus hoofdstuk 12 “Het Pesach lam”
VOLmaakt + VOLkomen toegerust
het wollen vacht op de dorsvloer
Het offer van Abraham 1 april 2018 Hendrik Ido Ambacht.
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
1 Het visioen van Jesaja, de zoon van Amoz, dat hij gezien heeft over Juda en Jeruzalem, in de dagen van Uzzia, Jotham, Achaz en Hizkia, koningen van Juda.
Tot volmaaktheid gebracht
Haftara : Jesaja 43 : 21 – 44 : 23 Hebreeën 9 : 11 – 15
De Here woont voor altijd bij ons!
Handelingen 2:1-4 (5-11) 1 En toen de Pinksterdag aanbrak, waren allen tezamen bijeen. 2 En eensklaps kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige.
Transcript van de presentatie:

Achtste dag van de verzameling Be-Jom ha- Sjemini Op de Achtste Dag Sjemini Atseret Achtste dag van de verzameling

טוֹב שֵׁם, מִשֶּׁמֶן טוֹב Sjemonèh (שְׁמֹנָה): acht sjèmen (שֶׁמֶן): vet, olie, vet worden, bedekken met vet, overvloed. 7: volheid 8: overvloed, perfectie טוֹב שֵׁם, מִשֶּׁמֶן טוֹב Tov sjèm, mi sjèmen tov Goede naam, uit olie goed “Een goede naam gaat boven goede olie” Pred.7:1 (NV) Jac.5:14 “Is er iemand bij u ziek? Laat hij dan de oudsten der gemeente tot zich roepen, opdat zij over hem een gebed uitspreken en hem met olie (שֶּׁמֶן - sjèmèn) zalven (משׁח- masjach) in de naam (שֵׁם - sjèm) des Heren.”

We zien nu al dat Sjemini Atseret is verbonden met: overvloed, perfectie Olie, sjèmen de Naam, Ha Sjem

Wat zijn de overeenkomsten in die verzen over de Achtste Dag ? Waar ontdekken de term ‘Achtste Dag’ ? Wat zijn de overeenkomsten in die verzen over de Achtste Dag ?

Eerstelingen op 8e dag voor de HERE 1 Exodus 22:30 Evenzo zult gij doen met uw runderen en met uw kleinvee: zeven dagen zullen zij bij de moeder blijven, op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zult gij ze Mij geven. Na 7 dagen wijding, priesterdienst 8e dag 2 Leviticus 9:1 Op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי) riep Mozes Aäron, diens zonen en de oudsten van Israël

en de heerlijkheid des Heren verscheen Lev. 91 Op de achtste dag riep Mozes Aäron, diens zonen en de oudsten van Israël en zeide tot Aäron: 2 Neem u een kalf, een jong rund, ten zondoffer, en een ram ten brandoffer, beide gaaf, en breng ze voor het aangezicht des Heren.3 En tot de Israëlieten zult gij spreken: Neemt een geitebok ten zondoffer, en ten brandoffer een kalf en een schaap, elk één jaar oud, en gaaf. 4 Daarbij een rund en een ram ten vredeoffer om ze voor het aangezicht des Heren te offeren, benevens een spijsoffer, met olie aangemaakt, want heden zal u de Here verschijnen.5 Toen brachten zij hetgeen Mozes geboden had naar de tent der samenkomst, en de gehele vergadering naderde en stond voor het aangezicht des Heren. 6 En Mozes zeide: Dit is het, wat de Here u geboden heeft te doen, opdat de heerlijkheid des Heren u verschijne. 7 Toen zeide Mozes tot Aäron: Nader tot het altaar en bereid uw zondoffer en uw brandoffer en doe verzoening voor u en voor het volk; bereid daarna de offergave des volks en doe voor hen verzoening, zoals de Here geboden heeft. 8 Toen naderde Aäron tot het altaar en slachtte het kalf dat voor hem ten zondoffer bestemd was. 9 En de zonen van Aäron brachten hem het bloed en hij doopte zijn vinger in het bloed en streek dat aan de horens van het altaar; het bloed goot hij uit aan de voet van het altaar. 10 Maar het vet, de nieren en het aanhangsel aan de lever van het zondoffer deed hij in rook opgaan op het altaar, zoals de Here Mozes geboden had. 11 Het vlees en de huid echter verbrandde hij met vuur buiten de legerplaats.12 Daarop slachtte hij het brandoffer, en de zonen van Aäron reikten hem het bloed, en hij sprengde het rondom tegen het altaar. 13 Ook het brandoffer reikten zij hem, in zijn stukken verdeeld, met de kop, en hij deed dit op het altaar in rook opgaan. 14 Hij wies de ingewanden en de onderschenkels en deed ze op het brandoffer in rook opgaan op het altaar. 15 Hierna offerde hij de offergave des volks; hij nam de bok van het zondoffer, die voor het volk bestemd was, slachtte die en bereidde hem ten zondoffer zoals het vorige. 16 Daarna offerde hij het brandoffer en deed daarmede volgens het voorschrift. 17 Vervolgens liet hij het spijsoffer brengen, nam er een handvol van en deed het in rook opgaan op het altaar, benevens het morgenbrandoffer.18 Ook slachtte hij het rund en de ram, die als vredeoffer voor het volk bestemd waren, en de zonen van Aäron reikten hem het bloed, en hij sprengde het rondom tegen het altaar. 19 De vetstukken van het rund echter, de vetstaart van de ram, benevens het vet dat de ingewanden bedekt, de nieren en het aanhangsel aan de lever, 20 deze vetstukken legden zij op de borststukken, en hij deed deze vetstukken in rook opgaan op het altaar. 21 En de borststukken en de rechterbovenschenkel bewoog Aäron als beweegoffer voor het aangezicht des Heren, zoals Mozes geboden had. 22 Toen hief Aäron zijn handen op over het volk en zegende het; daarna daalde hij af, nadat hij het zondoffer, het brandoffer en het vredeoffer gebracht had. 23 Mozes nu en Aäron gingen in de tent der samenkomst, en toen zij er weer uitkwamen, zegenden zij het volk, en de heerlijkheid des Heren verscheen aan het gehele volk. 24 En er ging vuur uit van de Here en dit verteerde op het altaar het brandoffer en de vetstukken; toen het volk dat zag, juichten allen en wierpen zich op hun aangezicht.

Eerstelingen op 8e dag voor de HERE 1 Exodus 22:30 Evenzo zult gij doen met uw runderen en met uw kleinvee: zeven dagen zullen zij bij de moeder blijven, op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zult gij ze Mij geven. Na 7 dagen wijding, priesterdienst 8e dag 2 Leviticus 9:1 Op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי) riep Mozes Aäron, diens zonen en de oudsten van Israël en zeide tot Aäron: Besnijdenis op 8e dag 3 Leviticus 12:3 En op de achtste dag (וּבַיּוֹם, הַשְּׁמִינִי) zal het vlees van zijn voorhuid besneden worden. Reiniging zaraat voltooid op 8e dag 4 Leviticus 14:10 En op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zal hij twee gave schapen nemen, en één eenjarige gave ooi en drie tienden efa fijn meel als spijsoffer, aangemaakt met olie, en één log olie. Reiniging zaraat voltooid op 8e dag 5 Leviticus 14:23 Hij zal ze tot zijn reiniging op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי) tot de priester brengen, bij de ingang van de tent der samenkomst voor het aangezicht des Heren. Reiniging na vloeiing man voltooid op 8e dag 6 Lev.15:14 Op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zal hij twee tortelduiven of twee jonge duiven nemen en voor het aangezicht des Heren komen bij de ingang van de tent der samenkomst en ze de priester geven.

Reiniging na vloeing vrouw voltooid op 8e dag 7 Lev.15:29 Op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zal zij twee tortelduiven of twee jonge duiven nemen en ze tot de priester brengen naar de ingang van de tent der samenkomst. Eerstelingen voor de HERE op 8e dag 8 Lev.22:27 Wanneer een rund of schaap of geit geboren wordt, dan zal dat zeven dagen bij zijn moeder blijven, maar van de achtste dag (וּמִיּוֹם הַשְּׁמִינִי) af en daarna zal het als een gave de Here ten vuuroffer welgevallig zijn. Sjemini Atseret = 8e dag 9 Lev.23:36 Zeven dagen zult gij de Here een vuuroffer brengen; op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי ) zult gij een heilige samenkomst (עֲצֶרֶת) hebben en de Here een vuuroffer brengen; het is een feest, generlei slaafse arbeid zult gij verrichten.

עֲצֶרֶת Atseret Lev.23:36 “Zeven dagen laten jullie een vuurgave naderen voor JHWH op de achtste dag is er een oproep van heiliging voor jullie, jullie laten een vuurgave voor JHWH naderen, het is een remming enig dienstwerk maken jullie niet. (TORA: Buijs & Storm)

Reiniging na vloeing vrouw voltooid op 8e dag 7 Lev.15:29 Op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zal zij twee tortelduiven of twee jonge duiven nemen en ze tot de priester brengen naar de ingang van de tent der samenkomst. Eerstelingen voor de HERE op 8e dag 8 Lev.22:27 Wanneer een rund of schaap of geit geboren wordt, dan zal dat zeven dagen bij zijn moeder blijven, maar van de achtste dag (וּמִיּוֹם הַשְּׁמִינִי) af en daarna zal het als een gave de Here ten vuuroffer welgevallig zijn. Sjemini Atseret = 8e dag 9 Lev.23:36 Zeven dagen zult gij de Here een vuuroffer brengen; op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי ) zult gij een heilige samenkomst (עֲצֶרֶת) hebben en de Here een vuuroffer brengen; het is een feest, generlei slaafse arbeid zult gij verrichten. Sjemini Atseret = 8e dag 10 Leviticus 23:39 Doch op de vijftiende dag van de zevende maand, wanneer gij de opbrengst van uw land inzamelt, zult gij zeven dagen het feest des Heren vieren; op de eerste dag zal er rust zijn en op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי ) zal er rust zijn. Voltooiing reiniging nazireeerschap op 8e dag 11 Numeri 6:10 op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) zal hij twee tortelduiven of twee jonge duiven naar de priester aan de ingang van de tent der samenkomst brengen.

Sjemini Atseret = 8e dag 12 Sjemini Atseret = 8e dag 13 Num.29:35 Op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי-עֲצֶרֶת) zult gij een feestelijke vergadering hebben, gij zult generlei slaafse arbeid verrichten. Sjemini Atseret = 8e dag 13 1 Kon.8:66 Op de achtste dag ( בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי) liet hij het volk gaan, en zij zegenden de koning, en gingen naar hun tenten, verheugd en welgemoed wegens al het goede dat de Here aan zijn knecht David en aan zijn volk Israël gedaan had. Sjemini Atseret = 8e dag 14 2 Kron. 7:9 En op de achtste dag (בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי עֲצָרֶת) hielden zij een feestelijke vergadering, want de inwijding van het altaar hadden zij zeven dagen lang gevierd; het feest duurde zeven dagen. och op de vijftiende dag van de zevende maand, wanneer gij de opbrengst van uw land inzamelt, zult gij zeven dagen het feest des Heren vieren; op de eerste dag zal er rust zijn en op de achtste dag zal er rust zijn.

Reiniging tempel voltooid op 8e dag 15 2 Kron. 29:17 Op de eerste dag van de eerste maand begonnen zij met de heiliging; op de achtste dag der maand kwamen zij toe aan de voorhal des Heren en heiligden het huis des Heren in acht dagen; op de zestiende dag van de eerste maand waren zij gereed. Sjemini Atseret = 8e dag 16 Neh.8:17 Het volk trok uit en zij haalden het loof en maakten zich loofhutten, ieder op zijn dak, en in hun hoven en in de voorhoven van het huis Gods en op het plein van de Waterpoort en op het plein van de Efraïmpoort. 18 De gehele gemeente van hen die uit de ballingschap waren teruggekeerd, maakte loofhutten en woonde in de loofhutten. Zó hadden de Israëlieten niet gedaan sinds de dagen van Jozua, de zoon van Nun, tot op die dag. Er heerste dus zeer grote vreugde. 19 Uit het boek der wet Gods las men elke dag voor, van de eerste tot de laatste dag; zij vierden zeven dagen feest, en op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) was er een feestelijke vergadering, volgens het voorschrift.

6 x sjemini atseret als feestdag nergens een uitleg NAJAARSFEESTEN 1. Jom Teroeah – Rosj haSjana – Bazuinendag Geen uitleg! Start najaarscyclus: sjofargeschal 2. Jom haKippoerim – Grote Verzoendag Wel uitleg ! 3. Soekot – Loofhuttenfeest Wel uitleg! 4. Sjemini Atseret Geen uitleg! Slot najaarscyclus: vertrek

Reiniging tempel voltooid op 8e dag 15 2 Kron. 29:17 Op de eerste dag van de eerste maand begonnen zij met de heiliging; op de achtste dag der maand kwamen zij toe aan de voorhal des Heren en heiligden het huis des Heren in acht dagen; op de zestiende dag van de eerste maand waren zij gereed. Sjemini Atseret = 8e dag 16 Neh.8:17 Het volk trok uit en zij haalden het loof en maakten zich loofhutten, ieder op zijn dak, en in hun hoven en in de voorhoven van het huis Gods en op het plein van de Waterpoort en op het plein van de Efraïmpoort. 18 De gehele gemeente van hen die uit de ballingschap waren teruggekeerd, maakte loofhutten en woonde in de loofhutten. Zó hadden de Israëlieten niet gedaan sinds de dagen van Jozua, de zoon van Nun, tot op die dag. Er heerste dus zeer grote vreugde (שִׂמְחָה גְּדוֹלָה מְאֹד- Simchah gedolah meod). 19 Uit het boek der wet Gods las men elke dag voor, van de eerste tot de laatste dag; zij vierden zeven dagen feest, en op de achtste dag (וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) was er een feestelijke vergadering, volgens het voorschrift. Reiniging van de tempel voltooid op 8e dag 17 Ezech.43:27 En wanneer men die dagen voleindigd heeft, dan zullen de priesters op de achtste dag (בַיּוֹם הַשְּׁמִינִי) en daarna, op het altaar uw brandoffers en uw vredeoffers bereiden, en Ik zal een behagen in u hebben, luidt het woord van de Here Here.

Besnijdenis op de 8e dag 18 Besnijdenis op de 8e dag 19 Lucas 1: 59 En het geschiedde, toen de achtste dag was aangebroken, dat zij kwamen om het kind te besnijden, en zij wilden het naar de naam van zijn vader Zacharias noemen. Besnijdenis op de 8e dag 19 Handelingen 7:8 En Hij gaf hem het verbond der besnijdenis; en aldus verwekte hij Isaak en besneed hem op de achtste dag; en Isaak verwekte Jakob en Jakob de twaalf aartsvaders.

Reiniging & Heiliging Voltooiing wijding priesterdienst op 8e dag 1 Voltooiing reiniging nazireeërs op 8e dag Voltooiing reiniging tempel op 8e dag Voltooiing inwijding tempel op 8e dag Voltooiing reiniging zaraat op 8e dag 2 Voltooiing reiniging na vloeiingen op 8e dag Eerstelingen voor de HERE op de 8e dag Besnijdenis op 8e dag 3 Sjemini atseret als slotfeest op 8e dag 6 Reiniging & Heiliging

Het land is geploegd en er is gezaaid Reiniging & Heiliging Het land is geploegd en er is gezaaid Nu wachten we op regen

Een cyclus die overeenkomt met de cyclus van de vroege en late regens Voltooien en opnieuw beginnen

In de verbinding met de Allerhoogste ligt grote zegen Deut.11: 13 Indien gij nu aandachtig luistert naar de geboden, die ik u heden opleg, zodat gij de Here, uw God, liefhebt en Hem dient met uw ganse hart en uw ganse ziel, 14 dan zal Ik de regen voor uw land op zijn tijd geven, de vroege en de late regen, zodat gij uw koren en uw most en uw olie kunt inzamelen, 15 en Ik zal op uw veld gras geven voor uw vee, zodat gij kunt eten en verzadigd worden. In de verbinding met de Allerhoogste ligt grote zegen

וּבְנֵי צִיּוֹן, גִּילוּ וְשִׂמְחוּ בַּיהוָה אֱלֹהֵיכֶם Joël 2:23 וּבְנֵי צִיּוֹן, גִּילוּ וְשִׂמְחוּ בַּיהוָה אֱלֹהֵיכֶם Oevné tsion giloe we simchoe ba JHWH elohèchem “Kinderen van Sion, juicht, en verheugt u in de Ene, uw God כִּי-נָתַן לָכֶם אֶת-הַמּוֹרֶה, לִצְדָקָה ki natan lachèm et ha moréh li-tsedaqah want geven zal hij u een leraar ter gerechtigheid,- וַיּוֹרֶד לָכֶם, גֶּשֶׁם מוֹרֶה wa jored lachèm gesjem moréh en doen neerdalen zal hij voor u een stortbui van herfstregen וּמַלְקוֹשׁ—בָּרִאשׁוֹן oemalkosj ba risjon en lenteregen, als in het eerst.“ (NV)

Joh. 14:“15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn geboden bewaren Joh.14:“15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn geboden bewaren. 16 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, .” Joh.14:26 “maar de Trooster, de heilige Geest, die de Vader zenden zal in mijn naam, die zal u alles leren en u te binnen brengen al wat Ik u gezegd heb.” Joh.15:26 “Wanneer de Trooster komt, die Ik u zenden zal van de Vader, de Geest der Waarheid, die van de Vader uitgaat, zal deze van Mij getuigen.”

Dus met Sjemini atseret מוֹרֶה moréh herfstregen vroege regen leraar Dus met Sjemini atseret bidden we om de leraar ter gerechtigheid de moréh li-tsedaqa

VOORJAARSFEESTEN 7 WEKEN + 1 7 14 21 28 35 42 49 50 1 2 3 4 5 6 8 SOEKOT 7 DAGEN + 1 1 2 3 4 5 6 7 8 Lucas 6:38 Geeft en u zal gegeven worden: een goede, gedrukte, geschudde, overlopende maat zal men in uw schoot geven. Want met de maat, waarmede gij meet, zal u wedergemeten worden.

heilige vergadering van de achtste dag leraar der gerechtigheid Wat is die extra ene dag?. Sjavoeot – Pinksteren Torah Roeach haKodesj Sjemini Atseret heilige vergadering van de achtste dag leraar der gerechtigheid

Sjabbat NAJAARSFEESTEN VOORJAARSFEESTEN

op de achtste dag zal er rust zijn.” 8 Leviticus 23:36 “De achtste dag moet je opnieuw als heilige dag samen vieren, en ook dan moeten jullie een offergave aanbieden aan de HEER. Er zal dan een feestelijke samenkomst zijn en er mag niet gewerkt worden.[…] 39 op de eerste dag zal er rust zijn en op de achtste dag zal er rust zijn.”

Zeventig stieren geofferd (Jes.2:1-5; Micha 4:1-4) Soekot 1 Soekot 2 Chol Hamoed Soekot 3 Soekot 4 Soekot 5 Soekot 6 Soekot 7 Hosjana Rabba 8e Dag Sjemini Atseret Zeventig stieren geofferd (Jes.2:1-5; Micha 4:1-4) 1 stier De volkeren naderen Het volk nadert Water seremonie Gebed om regen Zach.14: 16 Allen, die zijn overgebleven van al de volken, die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, zullen van jaar tot jaar heentrekken om zich neer te buigen voor de Koning, de Here der heerscharen, en het Loofhuttenfeest te vieren. 17 Maar wie uit de geslachten der aarde niet naar Jeruzalem zal heentrekken om zich voor de Koning, de Here der heerscharen, neder te buigen, op hem zal geen regen vallen, 18 en indien het geslacht der Egyptenaren niet zal heentrekken en komen, op wie geen (regen) valt, dan zal toch komen de plaag waarmee de Here de volken zal treffen, die niet heentrekken om het Loofhuttenfeest te vieren. 19 Dit zal de straf zijn van de Egyptenaren en van alle volken die niet heentrekken om het Loofhuttenfeest te vieren.

Joël 3:1,2 Geschieden zal het daarna dat ik mijn Geest uitgiet over alle vlees, en dat uw zonen en uw dochters profeteren zullen; uw oudsten zullen dromen dromen en uw uitgelezen jongelingen zullen visioenen zien. Zelfs over de dienstknechten / en de slavinnen, zal ik in die dagen mijn Geest uitgieten. (NV)

" O, alle dorstigen, komt tot de wateren, " (Jes.55:1). " 2 Gelijk een hinde die naar waterbeken smacht, zo smacht mijn ziel naar U, o God.3 Mijn ziel dorst naar God, naar de levende God; wanneer zal ik komen en voor Gods aangezicht verschijnen?" (Psalm 42:1-2).

" 10 Want zoals de regen en de sneeuw van de hemel neerdaalt en daarheen niet weerkeert, maar doorvochtigt eerst de aarde en maakt haar vruchtbaar en doet haar uitspruiten en geeft zaad aan de zaaier en brood aan de eter, 11 alzo zal mijn woord, dat uit mijn mond uitgaat, ook zijn; het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en dat volbrengen, waartoe Ik het zend. 12 Want in vreugde zult gij uittrekken en in vrede geleid worden; de bergen en de heuvelen zullen voor u uitbreken in gejuich en alle bomen des velds zullen in de handen klappen. 13 Voor een doornstruik zal een cypres opschieten, voor een distel zal een mirt opschieten, en het zal de Here zijn tot een naam, tot een eeuwig teken, dat niet uitgeroeid zal worden. " (Jes.55:10-13).

" maar wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem zal geven, zal in hem worden tot een fontein van water, dat springt ten eeuwigen leven. " (Joh. 4:14).

" 2 Zie, God is mijn heil, ik vertrouw en vrees niet, want mijn sterkte en mijn psalm is de Here Here, en Hij is mij tot heil geweest. 3 Dan zult gij met vreugde water scheppen uit de bronnen des heils. 4 En gij zult te dien dage zeggen: Looft de Here, roept zijn naam aan, maakt onder de volken zijn daden bekend, vermeldt, dat zijn naam verheven is. 5 Psalmzingt de Here, want Hij heeft grootse dingen gedaan; dit worde bekendgemaakt op de ganse aarde. 6 Juicht en jubelt, inwoners van Sion, want groot in uw midden is de Heilige Israëls. " (Jes.12:2-6).

3 Want Ik zal water gieten op het dorstige en beken op het droge; Ik zal mijn Geest uitgieten op uw nakroost en mijn zegen op uw nakomelingen. 4 Zij zullen uitspruiten tussen het gras, als populieren langs de beken. " (Jes.44:3).

37 En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus en riep, zeggende: Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! 38 Wie in Mij gelooft, gelijk de Schrift zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. 39 Dit zeide Hij van de Geest, welke zij, die tot geloof in Hem kwamen, ontvangen zouden; want de Geest was er nog niet, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was." (Joh. 7:37-39).

שָׁמַיִם חֲדָשִׁים, וָאָרֶץ חֲדָשָׁה Op Sjemini Atseret Niet meer wonen in een soekah (loofhut) Niet meer wuiven met de loelaf Geen specifieke symbolen meer Geen specifieke mitswot meer Geen matsot, sjofar of loelav Sjemini Atseret is een op zichzelf staande jom tov. Die wijst op een nieuw begin Die wijst op het nieuwe begin Op de vernieuwe hemel en de vernieuwe aarde שָׁמַיִם חֲדָשִׁים, וָאָרֶץ חֲדָשָׁה Sjamajim chadasjim, we arets chadasja

Op Sjemini Atseret Is een feest van VERWACHTING

Num.11:9 telkens wanneer des nachts de dauw (טַּל - tal) op de legerplaats neerdaalde, daalde ook het man (מָּן - man) daarop neder. Deut.8:3 “hij liet je het man (מָּן-) eten, dat je niet kende, dat je vaders niet kenden opdat hij jou liet kennen nee, niet op het brood (לֶּחֶם - lèchèm) op zichzelf leeft de mens Ja, op alles wat de mond van JHWH uitgaat leeft de mens.” (Tora)

VERWACHTING Op de achtste dag Op de slotdag van de feesten Bidden we om regen, om de leraar der gerechtigheid De grond is gereinigd, gewijd en ligt klaar te wachten op regen Zodat de nieuwe cyclus van groei kan beginnen Zodat we de overvloed kunnen verwachten Gods Woord is gezaaid en wacht op de regen van zijn Geest VERWACHTING Deze jaarlijkse cyclus zal overgaan in een eeuwigdurende stabiele situatie

Joël3:18 Te dien dage zal het geschieden, dat de bergen van jonge wijn zullen druipen en de heuvelen van melk zullen vloeien en alle beken van Juda van water zullen stromen; een bron zal ontspringen uit het huis des Heren en zal het dal van Sittim drenken. 19 Egypte zal tot een woestenij worden, en Edom tot een woeste wildernis, vanwege het geweld de kinderen van Juda aangedaan, in wier land zij onschuldig bloed hebben vergoten. 20 Maar Juda zal blijven tot in eeuwigheid, en Jeruzalem van geslacht tot geslacht. 21 En Ik zal hun bloed onschuldig verklaren, dat Ik niet onschuldig verklaard had. En de Here zal blijven wonen op Sion. Openb.22:1 En hij toonde mij een rivier van water des levens, helder als kristal, ontspringende uit de troon van God en van het Lam. 2 Midden op haar straat en aan weerszijden van de rivier staat het geboomte des levens, dat twaalfmaal vrucht draagt, iedere maand zijn vrucht gevende; en de bladeren van het geboomte zijn tot genezing der volkeren.

Simchat Torah Vreugde der Wet