Leskaart GFT Uitleg Bacteriën

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

Wat zijn microben?.
GMP and HACCP in restaurants
Ordening samenvatting.
Thema 4 DNA Ongeslachtelijke voortplanting.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Microbiologie.
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
Ordening: Indeling in de 4 rijken
De meeste bacteriën zijn zo'n 1–5 µm (0,001-0,005 mm) lang
Het gedrag van pissebedden.
Het rijk van de Bacteriën
Schimmels.
BACTERIËN.
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Bacteriën Bouw en indeling.
Wat zijn microben?.
Voedselhygiene.
De kringloop van voedingsstoffen in de natuur
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Thema 1. Vier rijken vergelijken
B. Stof 2 Zelf cellen bekijken B
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Wat is een schimmel? Hoe ziet een schimmelcel eruit?
Thema 1: Ordening Boek: biologie voor jou Vwo B2 deel 1
Leskaart GFT Uitleg Schimmels
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Leskaart 2: Spierballen
Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen
ORDENING. celwand rijk van bacteriën rijk van de schimmels rijk van de planten rijk van de dieren celwand celkern bladgroen celwand celkern Celkern.
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Fotosynthese en verbranding lichtenergie ↓ Fotosynthese …………………………………………………. Verbranding ↓ Verbrandingse nergie.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
HACCP.
Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
B1: Genotype en fenotype
Welkom in het ecosysteem
Bacteriën en schimmels
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Inleiding Bijgesteld Infectieziekten Inleiding Bijgesteld
Noorderpoort Medische Kennis
Inleiding Bijgesteld Infectieziekten Inleiding Bijgesteld
Les 6 Replicatie: voortplanting en genomics
HACCP.
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
Wat zijn microben?.
Biologie   studie van het leven Wat is leven? Een unieke ordening van moleculen (ligt vast in DNA) Stofwisselingsprocessen (enzymen) Zelf kunnen.
Infectie en ontsteking
Medische kennis Infectieziekten.
Herhalingsles Module 1 Basisstof 5 t/M 8.
Ziekte verloop 2.3 en
Ordening Hoofdstuk 4.
Voedsel bereiden.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Practicum bacteriën en schimmels.
HACCP.
V22 Gezondheid - Basis Ziekteverwekkers maandag 14 oktober 2019.
Transcript van de presentatie:

Leskaart GFT Uitleg Bacteriën Powerpoint Leskaart GFT Uitleg Bacteriën

Uitleg Bacteriën Bacteriën zijn micro-organismen. Micro-organismen zijn organismen die niet met het blote oog te zien zijn. Om ze te kunnen zien heb je een sterke microscoop nodig.

Uitleg Bacteriën De meeste bacteriën bestaan uit één cel. In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen een plantencel (links) en een bacteriecel (rechts).

Uitleg Bacteriën Qua uiterlijk lijken veel bacteriën op elkaar. Er zijn 3 basisvormen te onderscheiden: Bolvormige bacteriën (kokken) (a, b, c) Staafvormige bacteriën (bacillen) (d) Spiraalvormige bacteriën (spirillen) (e)

Uitleg Bacteriën Bacteriën zijn echte survivalspecialisten. Als de leefomstandigheden ongunstig zijn dan kapselen ze zich in en wachten op betere tijden. In hun overlevingscapsules (sporen) kunnen ze extreme omstandigheden overleven.

Uitleg Bacteriën Op alle plekken van de wereld vind je bacteriën. Het enige dat bacteriën nodig hebben om te leven is wat warmte, vocht en voedsel.

Uitleg Bacteriën Als er voldoende warmte, vocht en voedsel is, voelen bacteriën zich thuis. Ze vermenigvuldigen zich dan door deling (ongeslachtelijke voortplanting). De bacteriën klonen zichzelf door zich in twee gelijke delen te splitsen.

Uitleg Bacteriën Een grote groep bacteriën noemen we een kolonie. Een kolonie bacteriën kun je wel zien.

Uitleg Bacteriën Bacterien kunnen nuttig maar ook schadelijk zijn.

Uitleg Bacteriën Nuttige bacteriën Sommige bacteriën worden gebruikt bij het maken van voedingsmiddelen (zuurkool, yoghurt, kaas). Bacteriën ruimen, samen met schimmels, biologisch afbreekbaar afval (organisch afval) op.

Uitleg Bacteriën Schadelijke bacteriën Bacterien kunnen in je lichaam terecht komen en daar ziektes (infecties) veroorzaken.