taking care of energy and the environment

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aanzet Actieplan ADEL Themagroep Energie
Advertisements

7.4:energie voor een duurzame toekomst
Water verwarming door aarde
CENTRALE VERWARMING (C.V.)
7.2: Duurzaam wonen en werken. Duurzame huizenbouw FSC gekeurd hout gebruiken Voor rioleringsbuizen en regenpijpen hergebruikt PVC gebruiken Het huis.
Zonnecollector.
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
Warmtepomp en energieopslag Ing. J. Tent 12 juni 2008
Duurzaam bouwen Ellen Logtens BWT bijeenkomst 27 maart 2012
WELKOM in het AVIODROME
E+ Energiepositief Wonen
waarom nieuw bouwen? fossiele brandstoffen raken op
Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek
Achtergrond 380 kV HS-station Breukelen
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Klimaatbeleid & Ruimtelijke Ordening raakvlakken, meerwaarde en kansen Lokale Klimaatagenda.
De alternatieven voor warmte in de gebouwde omgeving, een globale beschouwing Teus van Eck Rotterdam 12 september 2006.
Van den Pol Elektrotechniek Wim van den Pol
Onderzoek naar een slimme energiesysteem Proeftuin Stad van de Zon - Heerhugowaard.
Wat kunt u eraan doen? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Warmtevisie EZ: nog werk in uitvoering
CENTRALE VERWARMING (C.V.)
winst, warmte en comfort
Welkom bij Rensa Technische groothandel in verwarming en ventilatie.
4 juni 2015.
Duurzame energie Biomassa.
Energiesprongprojecten onder de loep Wat werkt en wat niet? Welke (prestatie) afspraken worden gemaakt? Wat vinden bewoners? Wouter Borsboom (TNO), Niels.
Hoofdkleuren: R: 0 G: 75 B: 149 R: 189 G: 0 B: 103 R: 245 G: 234 B: 207 R: 223 G: 224 B: 225 R: 248 G: 186 B: 136 R: 190 G: 227 B: 238 R: 193 G: 215 B:
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
‘Minder Licht”?! Afrondende overwegingen lichtreductie in de praktijk Teus Koteris, NSVV Kernteam Outdoor Hoevelaken, 21 januari 2016.
Aco woningen verwarmen en koelen met gratis aardenergie Björn Van Tomme Aannemer/bouwpromotor Bewoner actieve woning met energieplafond.
Gemeente Nijmegen Waarom een warmtenet? Coalitieakkoord 2010: “Werken aan een duurzame toekomst” Op naar een energieneutrale stad Innovatie: Gas Uit, Warmte.
Het model van de Ecokosten / Waarde Verhouding (Eco-costs / Value Ratio = EVR) en “eco-efficiente waardecreatie” dr. ir. Joost G. Vogtländer Technische.
Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2.
Baten ondergrond Drechtsteden Martijn Blom en Mark in ‘t Veld.
1 © Mijnwater BV april 2016 Louis Hiddes – directeur Mijnwater B.V. Smart Cities : Lage temperatuur warmtenetwerken Mijnwater.
Energietransitie in Drenthe Waar wordt U warm van ? Alex Scheper Provincie Drenthe Team Energie.
Challenge the future Delft University of Technology Decentrale waterzuivering Westergouwe Waterbehandeling van de toekomst Lourens & Nikolaas.
1 ACCEDE BV The Cairbag® Company De “Steigerbag” Potentie tot: veilig en kostenbesparend werken-op-hoogte in opslagtanks 7 september 2016, KI< Terneuzen.
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Duurzaamheid. Duurzaamheid afvalwaterketen WINNET, water innovatie netwerk
Boosterwarmtepomp BWP
Derde generatie warmtelevering
Het opleiden van de installatietechnicus van de toekomst vereist een vernieuwende aanpak in de samenwerking, scholing en onderzoek in samenwerking met.
Vijvers / waterpartijen
Heemraad Waterkeringen, Educatie en Internationale zaken
Rol ITB2 Datacenters bij duurzame stroomopwekking in Apeldoorn
Lage temperatuur netwerken
Mijn CV ketel is oud wat nu?
TAKING TINY HOUSING TO THE NEXT LEVEL.
Onderwerpen Beschikbaarheid van woningen Betaalbaarheid van woningen
Routekaart voor klimaatneutrale zorg
Wijkenergienet: warmte- en koudenet in 1
Gear it up to the Circular Economy
Onderwerpen Beschikbaarheid van woningen Betaalbaarheid van woningen
Slimme en Gezonde Stad Programma van Ministerie Infrastructuur en Milieu Werken aan de kwaliteit van stedelijke leefomgeving Gezond wonen, werken.
WACHT-DIA.
Verduurzaming warmte bestaande bouw
Leuven Vaartkom – restwarmtenet Toelichting op Latent – studiedag
Wat is warmte? Eerst iets over energie Warmteoverdracht technieken
Presentatie MRA Netwerkdag 19 april 2018
Warmtapwater in LT warmtenetten
Zero emissie personenvervoer
Nederland circulair in 2050
Verduurzamingsbeleid Tiwos
Geothermie in Midden-Holland
Deeleconomie voor professionals
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Energiebesparing voor kleine VvE’s
Transcript van de presentatie:

taking care of energy and the environment Christian Broks

LT-Netten in relatie tot leidingsysteem Materiaal keuze Ontwerp Aanleg methodieken Warm op weg 25 november 2015

Door recente renovatieprojecten in watersector geconfronteerd met Asbestcement en PVC in de grond en de verantwoordelijkheid om dit op een verantwoorde manier her te verwerken. Grondstoffen worden schaarser en duurder. De warmtenetten die we vandaag in de grond stoppen, liggen daar voor meerdere decennia. Aan het einde van de levensduur kunnen de materialen nog fungeren als grondstof. Het leidingnet dient derhalve toekomstbestendig te zijn. De materiaalkeuze van nu speelt hierbij een belangrijke rol voor de kansen van de toekomst. Lage temperatuur is langere levensduur bij T onder 70 graden zelfs +100 jaar!   In 2040: - Is de levensduur van het netwerk minstens 100 jaar. - De materialen waaruit een warmtenet bestaat worden hergebruikt / passen in de circulaire economie. - De gebruikte materialen zijn veilig voor mens en milieu. Materiaal keuze Warm op weg 25 november 2015

1. Materiaal keuze Levensduur kunststof neemt toe bij lagere T. Duurzame materialen, Veilig voor mens en milieu. Recyclebaar, zodat bij grondstofschaarste over 100 jaar de grondstoffen behouden blijven. (RACE) Warm op weg 25 november 2015

Flexalen® Polybuteen mediumbuis PE isolatieschuim HDPE buitenmantel Warm op weg 25 november 2015

Efficiënte distributie De bestaande woningbouw in Nederland van meer dan 7 miljoen woningen heeft een relatief hoge warmtevraag. Om onze klimaatdoelstellingen en kostenbesparingen te realiseren, is inzetten op energiebesparing een belangrijke stap. Isolatie aan de gebruikerskant biedt vele kansen, maar ook de distributie van warmte moet zo efficiënt mogelijk.   In 2020: Is het warmteverlies van het netwerk geminimaliseerd. Is de pompenergie benodigd voor de distributie van warmte geminimaliseerd. Efficiënte distributie Warm op weg 25 november 2015

2. Ontwerp Aandachtspunt bij LT: Lagere T => grotere diameters nodig. => Welk temperatuur niveau is optimaal? Kunststof hogere snelheden mogelijk. Optimum distributie Nieuwe modellen met variable vraag en aanbod (TNO). Buffering zowel op wijk niveau als in de woning. Warm op weg 25 november 2015

Design optimalisatie Standard design TIND Design Bij het ontwerpen van het net kan er slim gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die kunststof biedt. Hogere snelheden zijn mogelijk, waardoor de piek kan op gevangen worden door kortstondig de snelheid te verhogen. Hierdoor kan er kleiner worden gedimensioneerd, hetgeen minder warmteverlies oplevert. Zoeken naar optimum tussen warmteverlies en pompenergie. Warm op weg 25 november 2015

Inmiddels overstijgen de mondiale investeringen in duurzame energie, de investeringen in fossiele energie. Een systeem dat gebaseerd is op 100% duurzame verwarming en koeling is op termijn mogelijk. Er komen steeds nieuwe technieken voor opwekking van duurzame warmte of koude beschikbaar. Naar de toekomst toe is het warmtenet de verbindende schakel tussen deze mogelijkheden en de afnemers. Ook loopt de beschikbaarheid van duurzame warmte en de vraag naar warmte niet altijd synchroon. Dit vraagt om een netwerk dat met deze variabelen overweg kan en de distributie zo efficiënt mogelijk kan verzorgen.   In 2020: Wordt warmte zowel centraal als decentraal opgewekt. Is het netwerk geschikt voor invoeding vanuit diverse bronnen Kan een netwerk met flexibele vraag- en aanbodsituaties overweg Aanleg methodiek Warm op weg 25 november 2015

3. Aanleg Methodiek Prefab netten: Korte aanlegtijden “Straat in een dag!” Overlast voor de bewoners minimaliseren Minder risico op fouten bij de aanleg Warm op weg 25 november 2015

Warm op weg 25 november 2015

Co-creating future proof district heating, with sustainable networks Warm op weg 25 november 2015

turning your infrastructure into environmental capital 25november 2015