Esther Moorees Marinke van der Velde Nelleke Sonneveld Paul Storm Sjoerd Schouten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Erfelijkheid Thema 3.
Advertisements

Genetica Dhr. Haanstra.
Genenparen.
HET ONTSTAAN DER SOORTEN
Chromosomen en waarom je op je ouders lijkt.
Thema 3: Erfelijkheid Ken en Kan ik alles?.
Thema 3 Genetica Paragraaf 1
Genotype, Fenotype en Chromosomen
Tussentijdse evaluatie
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Evolutie Duurt miljoenen jaren.
Erfelijkheid Genotype / fenotype.
Erfelijkheid Chromosoom DNA.
Monohybride kruisingen
Erfelijkheid Chromosoom DNA.
Allelen in evenwicht
POPULATIE GENETICA WAT IS EEN POPULATIE?.
Schrijfregels bij genetica
Hoe populaties evolueren En Hoe rekenen we hieraan
Dihybride kruisingen Twee soorten; Niet-gekoppelde overerving,
Het ontstaan der soorten
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Erfelijkheid.
Hoofdstuk 19 Populatiegenetica Handboek p
STR (SHORT TANDEM REPEATS)
Genetica.
Quiz.
Erfelijkheid Thema 4.
Online filmpjes maken. (
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Thema 5: Erfelijkheid en evolutie
Vorige keer…. Fenotype: Het uiterlijk van een organisme (zichtbare eigenschappen/eigenschappen die tot uiting komen) Genotype: Informatie voor alle erfelijke.
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Hoofdstuk 7: Erfelijkheid
Ecologie.
Ordening en Evolutie ‘Het is een teken van een geschoolde geest als iemand kan nadenken over een gedachte zonder ze te aanvaarden’  Aristoteles.
Erfelijkheid 4 havo.
Kruising waarbij 2 genenparen betrokken zijn
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
ERFELIJKHEID.
LES 1:Basis van Genetica
De tekstsoorten en hun kenmerken 1. HET BETOOG Doel = publiek overtuigen van een mening of activeren om iets te doen (=overhalen / tot handelen aansporen)
De evolutietheorie VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 4.
Chromosomen en waarom je op je ouders lijkt.
B1: Genotype en fenotype
Erfelijkheid Hoofdstuk 10 Kees van den Bergh.
Erfelijkheid genetica
ERFELIJKHEID.
Evolutie Thema 5 basisstof 1,2 en 3 Evolutietheorie
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Wat is genetica? (hfdst 1 van ELF)
ERFELIJKHEIDSLEER.
X-chromosomale erfelijkheid
4 Erfelijkheid ©JasperOut.nl.
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Wat is genetica? (hfdst 1 van ELF)
H5 Erfelijkheid § 4. Genenparen.
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Evolutie-simulatiepractica in de bovenbouw
Monogene kenmerken.
Genoomfokwaarden in de praktijk
Thema 5, evolutie.
Thema 3: Erfelijkheid Ken en Kan ik alles?.
Transcript van de presentatie:

Esther Moorees Marinke van der Velde Nelleke Sonneveld Paul Storm Sjoerd Schouten

Practica in het kort De practica passen bij de onderwerpen Evolutie, Erfelijkheid en Ordening De practica zijn geschikt voor hv onderbouw en kgt bovenbouw De eerste drie practica bevatten verdiepingsopdrachten PracticaBegrippen die aan bod komen Bepalen van het genotype van ‘De gewone tuinslak’ fenotype, genotype, gen, dominant allel, recessief allel DNA binnen een populatiepopulatie, individu, soort, gen, dominant allel, recessief allel, genenpoel, overlevingskans “Fylogenie” Spijkers & Schroeventaxonomie, kenmerk, indelen, groepen, systematiek, fylogenie, stamboom Kijken naar schedels van mensapen, aapmensen, oermensen en mensen schedel, kenmerken, afstammen, overeenkomstige voorouder

Uitvoering In elke rij vind je een ander practicum De practica worden uitgevoerd in groepjes Er zijn twee rondes van 20 minuten Je kunt dus twee practica uitvoeren De handleiding komt via beschikbaar voor iedereen!

Practica met bijbehorende leerdoelen PracticaDe leerlingen leren… Bepalen van het genotype van ‘De gewone tuinslak’ - door middel van observeren het fenotype en genotype van de ‘gewone tuinslak’ bepalen en de resultaten in een tabel weergeven - de begrippen; fenotype, genotype, gen, recessief allel en dominant allel - werken met een werkkaart DNA binnen een populatie - hoe de genenpoel binnen een populatie wordt bekeken in de Hardy Weinberg vergelijking - hoe bepaalde kenmerken kunnen verdwijnen uit een kleine populatie - de invloed van het bottleneck effect op de genenpoel binnen een populatie - de invloed van gene flow op de genenpoel binnen een populatie “Fylogenie” Spijkers & Schroeven - voorwerpen indelen (classificeren) op verschillende kenmerken - benoemen wat groepen (taxa) zijn, wat zustertaxa zijn en wat vertakkingen in een stamboom zijn - systematiek aanbrengen in hun indeling - hoe een stamboom wordt gemaakt - dat het maken van een stamboom subjectief kan zijn Kijken naar schedels van mensapen, aapmensen, oermensen en mensen - verschillen aan te duiden in morfologische kenmerken van de schedel van een mensaap, aapmens, oermens en mens - een evolutionaire verklaring te geven voor de gevonden morfologische overeenkomsten en verschillen

Wat neem je hiervan mee naar je eigen lespraktijk?

Meer ontdekken? Evolutie van de mens download hier gratis het boek: Storm, P. (2009). Korte hoektanden, langen benen en een sexy brein. Norg: DrukWare. Natuurlijke selectiespel Het natuurlijke selectiespel (2009) - NIBI Ontwikkeling van het begrip natuurlijke selectie (2008) – Casper Geraerdts Ontwikkeling van het begrip natuurlijke selectie (2008) In de voetsporen van de poolvos (1999) - Casper Geraerdts Het simulatiespel (1975) - Stebbins en Allen Slakkenonderzoek Micro-evolutie in een populatie huisjesslakken - WUR Micro-evolutie in een populatie huisjesslakken Cepaea nemoralis - Bioplek Cepaea nemoralis Evolutie in actie (2009) – NIBI Evolutie in actie (2009)