Evaluatie voortgang Scouting Academy. Resultaten en wat gaan we ermee doen? a.Eerste inkijk in belangrijkste uitkomsten b.Discussie in subgroepen c.Aanbevelingen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gebruik van enquête voor teamleiders binnen Scouting Academy
Advertisements

Een kei van een medewerker januari 2008
Workshop Handelingsgericht werken
De Horstgemeenschap Van passanten tot participanten.
John Vaupell Justin van der Steen
Scouting Academy in je groep: Waar begin je??. Opbouw A.Wat is belangrijk B.Stappenplan C.Vervolg en vragen.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn
Scouting 2010 Trainingen 2.0. Disclaimer Wij weten (nog) niet alles Wij baseren ons op de informatie van het projectteam van Scouting Nederland Wij zijn.
Scouting Academy.
Implementeren doe je samen
Hogescholen in Dialoog
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Oplossingsgericht coachen
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Begeleiden van het B-leerproces
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Een goede keten is een kunst! René Denis 11 april 2013
Ervaringen Implementatie in Nederland
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Hoe up-to-date is jouw Scoutinggroep?
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
Praktijkervaring en reflectie
Verschillende rollen en stijlen
Landelijke raad 14 december 2013 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Landelijke raad 10 december 2011 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Presentatie Scouting Academy. Waarom Scouting Academy? Om verantwoordelijk het spel te kunnen spelen. Om meetbare kwaliteit binnen de groepen te bevorderen.
Landelijke raad 14 juni 2014 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Tekstcontact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief.
Projectgroep deskundigheidsbevordering Meerjarenbeleid Kerndoel 5.2. Het ontwikkelen van een nieuw systeem van deskundigheidsbevordering, dat uitgaat.
INTERACTUMDAG Plaats en inzet van StudieWijzer als begeleidingsinstrument bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de aanstaande leraar 8.
Landelijke raad – 15 juni 2013 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Scouting Academy informatieavond praktijkbegeleiders 1.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
Introductieavond voor bestuursleden Doelstellingen Scouting Nederland.
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Presentatie Scouting Academy. Waarom Scouting Academy? Om verantwoordelijk het spel te kunnen spelen. Om meetbare kwaliteit binnen de groepen te bevorderen.
In de rol van opleider 13 december Inhoud Taken en competenties rol opleider Leerstijlen Ontwikkelen naar zelfstandig leren Structureren en doceren.
Landelijke raad 18 juni 2011 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Landelijke raad 16 juni 2012 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Brainstorm woensdag 10 september 2014 Wat verwacht de moderne WaterScout? Alexander Haccou.
Cliënten Over Kwaliteit (COK). Over het LSR Het LSR, landelijk steunpunt (mede)zeggenschap Koepelorganisatie voor cliëntenraden Kwaliteitsonderzoek, training,
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
ZESC – Situationeel leiderschap
Lessen uit wetenschap en praktijk voor burgerschapsonderwijs
Scouting Academy, de mensen.
Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda
Gejanna de Haan Petra Buist Geesje Fokkens
Landelijke raad 10 december 2016
‘Ontwikkelen doen we samen’
Activiteiten 2013, gericht op de uitvoering van het
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Vragenlijst ontwikkelt door TNO voor de groepen 7 en 8 in het PO
Duurzame inzetbaarheid
Onderzoek Scouting in de praktijk
Gezond Rondkomen bij de JGZ Utrecht
Duurzame inzetbaarheid
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
SCOUTING OP JE CV Masterclass Scouting op je CV.
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Vernieuw je HR-cyclus.
Transcript van de presentatie:

Evaluatie voortgang Scouting Academy

Resultaten en wat gaan we ermee doen? a.Eerste inkijk in belangrijkste uitkomsten b.Discussie in subgroepen c.Aanbevelingen d.Volgend LOSA terugkoppeling e.Verwerken en beschrijven uitkomsten in rapportage

Van maatwerk naar Scouting Academy Evaluatie maatwerk 2005 Ontwerp Scouting Academy 2008 Introductie Scouting Academy 2010 Veel trainers, regio’s en groepen al 3 jaar aan de slag Tijd voor pas op de plaats en blik vooruit Meer focus op groei = versterking kwaliteit van spel en vrijwilligers

Van Scouting Academy naar groei

Voorbereidingsfase Input via gesprekken met groepen en regio’s (landelijke raad, Scout-In, LOSA, regiovoorzitters, brainstorm- en denktankbijeenkomsten, helpdesk SA Werkgroep evaluatie Wat willen we met evaluatie bereiken? - kennis/inzicht in succesvolle implementatie SA, d.w.z.: - breed draagvlak voor uitgangspunten en werkwijze - motivatie om (verder) te werken aan kwaliteit van team en jezelf

Aanpak gericht op versterken kwaliteit spel Met behulp van de praktijkbegeleider, het gesprek op gang krijgen/houden over: de kwaliteit van het activiteitenprogramma in de speltak; de mogelijkheden die spelteams zien om deze kwaliteit (verder) te verbeteren; wat dit betekent voor de ontwikkeling van je spelteam en jezelf. Kortom: welke kansen zie je om een nog leuker en beter activiteitenprogramma te bieden en hoe kan Scouting Academy je daarbij helpen.

Opzet evaluatie: groepen

Aanpak gericht op versterken kwaliteit spel

Belangrijkste uitkomsten: Overall positieve toon valt op, uitgangspunten worden breed onderschreven: Zeer oneens OneensNeutraalEensZeer eensWeet niet Leren in de praktijk0,61,3%5,148,443,01,6 Niet dubbelop leren1,410,212,031,244,11,0 Instapeisen nieuwe vrijw.0,53,29,043,842,31,3 Groepen zelf verantw.1,18,215,948,924,41,6 Kwaliteitseisen stellen0,95,522,354,315,61,5 Competenties toetsen2,410,924,447,013,12,2 Niet verplicht trainen2,312,616,843,622,32,5 Team > individu1,29,616,440,730,21,9 Registratie in SOL2,64,922,340,725,44,0 Stilstaan bij eigen ontw.0,94,321,551,920,21,2 SA levert belangrijke bijdrage aan kwaliteit leiding(teams) 6,09,533,034,08,09,0

Ook positieve score over introductie Scouting Academy. Bijna de helft van de groepen zegt dat er meer aandacht is voor kwaliteit en deskundigheid van leiding(teams).

Nog meer positieve geluiden: Ruim de helft van de groepen hebben een praktijkbegeleider en bijna 80% van de regio’s hebben een praktijkcoach. De rol van de praktijkbegeleider wordt over het algemeen belangrijk gevonden. Helft van de groepen die nog geen pbg heeft, wil dit graag.

Maar ook kritische geluiden: Veel instrumenten/hulpmiddelen zijn onbekend, en als men het welk kent is de waardering matig en/of worden als complex ervaren. Vooral competentieroos is hierin (negatieve) uitschieter. Competentiegericht maatwerk leveren blijkt vaak nog lastig. Implementatie Scouting Academy stokt wanneer kernrollen (pbg en pc) niet bezet worden.

Leeftijdsindeling basis- en kampkwalificaties

Uitkomsten discussie in subgroepen: 1.Wat doen we met de leeftijdsindeling voor de basis- en kampkwalificaties? - Verdeling kampkwalificatie in bivakkeren – kamperen - Meningen over leeftijdsindeling basiskwalificatie voor leiding is verdeeld = nader bekijken 2.Hoe kunnen we leren/ontwikkelen voor leiding (leuk)er maken? - Goed leerklimaat en samenwerking leiding praktijkbegeleider groepsbegeleider - Meer maatwerk voor diverse leerstijlen - meer concrete tools en uitwisseling voor praktijkbegeleiders 3.Welke ondersteuning hebben praktijkcoaches en trainers nodig om competentiegericht maatwerk mogelijk te maken? - Praktijkgerichte ondersteuning en begeleiding - Meer concrete lijstjes en naslagwerken (inhoudelijk erfgoed)

Uitkomsten discussie in subgroepen: 4.Hoe krijgen we vanuit Scouting Academy (nog) meer focus op kwaliteit van spel? - Meer afstemming en samenwerking tussen Spel en Scouting Academy op alle niveaus - Van leren naar => doen in spel 5.Hoe krijgen we meer focus op teamkwaliteiten? - Meer aandacht voor – en feedback op – teamprofielen, voor alle teams (managementinformatie) 6.Welk beeld heb je nu van SA en naar welk beeld zou je willen toewerken? - Trainingsteams staan nu vaak (te) los van praktijk en leren in de groep, meer betrekken en onderdeel maken van leerproces (soms gevoel aan de kant te staan)

Uitkomsten discussie in subgroepen: 7.Hoe gaan we verder met de functieprofielen, kwalificatiekaarten en comptentieroos? - Kijken naar bruikbaarheid van hulpmiddelen (zoals competentieroos in SOL) - Aparte functieprofiel en kwalificatiekaart voor teamleiders 8.Hoe kunnen we groepen/regio’s die nog geen pbg/pc hebben concreet helpen om er een te vinden? - Via persoonlijk contact/informatie - Via programma Groepsontwikkeling duidelijk krijgen wat ‘kansgroepen’ zijn (groepen die graag met pbg aan de slag willen)