Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart
De actieve voedingsdriehoek
Revalidatie na oncologische behandeling
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Renata, Antonio en Marcel
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Het bloed Het bloed.
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Hoofdstuk 4 Voeding.
Voeding van pabostudenten
Noodzaak van uitscheiding
Vezel in voeding historie en perspectief naar de toekomst
Eeuwig leven?.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Het functioneren van de gezonde darm
Voedingsstoffen.
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
Dooreten, daar word je oud van
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Voeding & Kanker Ellen Kampman.
Wat voedt jou deel 1..
Kanker en Werk feiten en cijfers 1.
Inleiding in de tumorbiologie (5)
Energiemanagement Hans Spanjers
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Dr. Valérie Van Hauwaert. Wat met de voedingshypes, voeding en kanker?
Obesitas Alix Lambrecht. Inhoudstafel Ontstaan van overgewicht Psychologische verklaringen voor het ontstaan van overgewicht Indicaties voor behandeling.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Dikke darm en de lever.
Student: Ilse Brouckaert Stagementor: Dr. Inge Van haute & Apr. Stefanie Desmet Promotor: Anneleen Cottyn Stageplaats: AZ Delta.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
Thema 5 Voeding en vertering
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Voeding Konijn.
Smul gezond.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Welvaartziekten kanker
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Diabetes.
Vertering van voedingsstoffen
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voedselgerelateerde problemen en vergiftigingen
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats: Howest Brugge Stagementor: Anneleen Cottyn

Inhoudstafel Inleiding Ontstaan van kanker Ontstaan en voorkomen colorectale kanker Risicostoffen Beschermende stoffen Probleemstelling Methoden Maagdarmsimulatie Cytotoxiciteitstesten Resultaten MTS en NR Resultaten immunofluorescentie Resultaten FACS Besluit Toekomst

Ontstaan van kanker DNA-schade Inleiding

Ontstaan en voorkomen colorectale kanker Colon en rectum 3 e meest voorkomend Geen duidelijke oorzaken Erfelijk Risicofactoren Obesitas + te weinig beweging Chronische inflammatie Te lange gastro- intestinale transsittijd Risicostoffen in voeding Risicofactoren Inleiding

Risicostoffen Zout Nitraat/nitriet Lichaam: nitriet  nitraat  ureum Indien niet  nitriet bindt aan hemoglobine  zuurstoftekort  Ontstaan carcinogene nitrosoverbindingen Heemijzer Bevordert vorming carcinogene nitrosoverbindingen Teveel aan ijzer  vrije radicalen + ontstekingsfactoren activeren in darm Vet, suiker,… Inleiding

Beschermende stoffen Groenten en fruit Indirect effect: vitamines, mineralen, antioxidanten & voedingsvezels verkleinen kans op overgewicht Voedingsvezels o niet verteerbaar; gefermenteerd door bacteriën Calcium o Verminderde proliferatie o Normale differentiatie o Bindt aan galzuren- en vrije vetzuren Antioxidanten Neutraliseren vrije radicalen Vitamines, … Inleiding

Probleemstelling Rapport WCRF uit 2007: consumeren van rood en verwerkt vlees verhoogt risico op ontstaan colorectale kanker.  nog geen wetenschappelijke bewijzen  oorzaken?

Maagdarmsimulatie Methoden

Cytotoxiciteitstesten o CaCO 2 : 96-well plaat Methoden cytotoxiciteitMTS Tetrazolium (geel)  formazan (bruin) NR Opname door levende cellen Necrose/ apoptose IF Apoptose (groen) & necrose (rood ) FACS Lichtverstrooiing & emissielicht

MTS en NR Vlees Overleving vlees > overleving controlesap Resultaten

MTS en NR Additieven: Overleving vlees > overleving zout Methoden

MTS en NR Overleving vlees > overleving zout + nitriet Resultaten

Immunofluorescentie Staal colon 3 uur; verdunning 1/8; 2% zout Resultaten

FACS Enkel kleuring met Annexine-V-FLUOS = enkel aanduiding apoptose Veel negatief Resultaten

Besluit Vivaspin beste voorbehandelingsmethode MTS beter dan NR Overleving vlees > overleving controlesap  sap nog te toxisch? Zout en zout + nitriet minder goede overleving dan vlees FACS en IF: preliminaire experimenten

Toekomst MTS beter dan NR  enkel met MTS werken Andere voedingsmiddelen onderzoeken Invloed darmbacteriën? Resultaten representatief in vivo ?

Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats: Howest Brugge Stagementor: Anneleen Cottyn