De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Deventer Moordzaak (Schiedam versie 2.0) Maurice de Hond.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Deventer Moordzaak (Schiedam versie 2.0) Maurice de Hond."— Transcript van de presentatie:

1 De Deventer Moordzaak (Schiedam versie 2.0) Maurice de Hond

2 Rapport Commissie Posthumus Basale fouten bij het technisch onderzoek Basale fouten bij het technisch onderzoek Niet houden aan formele afspraken Niet houden aan formele afspraken Niet goed vastleggen van afgelegde stappen Niet goed vastleggen van afgelegde stappen Niet goed bewaren van relevant materiaal Niet goed bewaren van relevant materiaal Extreme tunnelvisie Extreme tunnelvisie Selectief gebruik van documenten voor dossier Selectief gebruik van documenten voor dossier Etc. Etc.

3 Dossier Deventer Moordzaak Basale fouten bij het technisch onderzoek Basale fouten bij het technisch onderzoek Niet houden aan formele afspraken Niet houden aan formele afspraken Niet goed vastleggen van afgelegde stappen Niet goed vastleggen van afgelegde stappen Niet goed bewaren van relevant materiaal Niet goed bewaren van relevant materiaal Extreme tunnelvisie Extreme tunnelvisie Selectief gebruik van documenten voor dossier Selectief gebruik van documenten voor dossier Etc. Etc.

4 PLUS Het niet serieus onderzoeken van een persoon die op allerlei wijzen verdacht zou horen te zijn. Zowel qua profiel als op basis van de beschikbare informatie over zijn gedrag vlak voor, tijdens en vlak na de moord. Het niet serieus onderzoeken van een persoon die op allerlei wijzen verdacht zou horen te zijn. Zowel qua profiel als op basis van de beschikbare informatie over zijn gedrag vlak voor, tijdens en vlak na de moord.

5 Moord tot en met sectie Weduwe is vermoord door verwurging, gebroken ribben en met 5 of 7 messteken. Weduwe is vermoord door verwurging, gebroken ribben en met 5 of 7 messteken. Weduwe lag “opgebaard” voor de kachel. Weduwe lag “opgebaard” voor de kachel. Kruimeldief was weg Kruimeldief was weg In studeerkamer stond braadslee (geheime bergplaats geld en sieraden) op de grond, zonder deksel, met daarin 3000 gulden en sieraden. In studeerkamer stond braadslee (geheime bergplaats geld en sieraden) op de grond, zonder deksel, met daarin 3000 gulden en sieraden. In tuin werd anoniem briefje aangetroffen. In tuin werd anoniem briefje aangetroffen. Moord moet gepleegd zijn door bekende, want zij heeft de persoon ‘s avonds binnengelaten. Moord moet gepleegd zijn door bekende, want zij heeft de persoon ‘s avonds binnengelaten.

6 Moord tot en met sectie Vervoerd naar Mortuarium (42 uur na haar dood) Vervoerd naar Mortuarium (42 uur na haar dood) Volgende dag vervoerd naar NFI voor sectie. Volgende dag vervoerd naar NFI voor sectie. Er zijn nieuwe vlekken (bloed en make-up) ontstaan op de blouse Er zijn nieuwe vlekken (bloed en make-up) ontstaan op de blouse Daar kwam ze aan met open blouse, terwijl de blouse dicht was op de foto’s van de PD. Daar kwam ze aan met open blouse, terwijl de blouse dicht was op de foto’s van de PD.

7 “Dader Louwes” In Arnhem veroordeeld door: In Arnhem veroordeeld door: Motief: voorzitter stichting in nieuw testament, die het geld naar zichzelf zou willen leiden. Leugen: hij had 16 seconden gebeld in Deventer om te zeggen dat hij eraan kwam, terwijl hij zegt dat hij uit het Harde heeft gebeld om een bedrag van 1750 door te geven.

8 “Dader Louwes” In Arnhem veroordeeld door: In Arnhem veroordeeld door: Leugen: Hij heeft verteld dat hij op de ochtend van de moord bij de weduwe op bezoek was. Geurproef: Hond verbond Louwes aan een mes, waarvan niet duidelijk was of dit het moordwapen was.

9 Moordwapen? 2 dagen na de moord gevonden op 1.5 km afstand 2 dagen na de moord gevonden op 1.5 km afstand Geen bloed of vingerafdrukken Geen bloed of vingerafdrukken 5 wonden, 10 cm diep. Lemmet mes 18 cm. 5 wonden, 10 cm diep. Lemmet mes 18 cm.

10 “Dader Louwes” In Den Bosch In Den Bosch Motief vervalt ‘s Morgens is hij wel bij de weduwe geweest (verklaring huishoudster) Mes uit geurproef kan moordwapen niet geweest zijn

11 “Dader Louwes” In Den Bosch In Den Bosch DNA contactsporen gevonden. En bloedvlekje in kraag van de blouse.

12 “Dader Louwes” In Den Bosch In Den Bosch In NFI rapport staat: - Onderzoek DNA-contactsporen verkeert in kinderschoenen - Hoeft niet delictgerelateerd te zijn - Er zijn twee mogelijke verklaringen, Delict of bezoek ‘s morgens

13 Argumentatie Omdat DNA contactsporen bij/in make up vlekken waarschijnlijker dat het delictgerelateerd is. Omdat DNA contactsporen bij/in make up vlekken waarschijnlijker dat het delictgerelateerd is.

14 “Dader Louwes” Uit het orienterend vooronderzoek (2006): Uit het orienterend vooronderzoek (2006): 5 meer DNA sporen (maar wel in de NFI sporen van 2004 o.a. in het schone controlespoor) Sporen onder de nagels (maar die waren in 2004 nog als “schoon” verklaard).

15 De wonderblouse Tussen 1999 en 2003 in een open doos bewaard in bureau in Deventer Tussen 1999 en 2003 in een open doos bewaard in bureau in Deventer Geen DNA identificatiezegel Geen DNA identificatiezegel Aantoonbaar risico van contaminatie en het aanbrengen van nieuwe vlekken. Aantoonbaar risico van contaminatie en het aanbrengen van nieuwe vlekken.

16 Contaminatie Uit Forensisch Technische norm 250.05: Uit Forensisch Technische norm 250.05: “Kledingstukken mogen niet op etalagepoppen worden aangebracht (bijvoorbeeld om foto’s te maken). “ “Kledingstukken mogen niet op etalagepoppen worden aangebracht (bijvoorbeeld om foto’s te maken). “

17 Wel op paspop

18 Schone ruimte?

19

20 Nieuwe vlekken!

21

22 Make up vlek

23 Vlekken niet op PD aanwezig

24 DNA sporen niet alleen bij Make-up vlekken Groene punten: NFI in 2003/2004 Groene punten: NFI in 2003/2004 Blauwe punten: De Knijff in 2006 Blauwe punten: De Knijff in 2006 Diverse blauwe punten zijn gevonden op plekken waar geen Make-up sporen zijn. Diverse blauwe punten zijn gevonden op plekken waar geen Make-up sporen zijn. Spoor 17 was controlespoor. Daar mocht geen DNA in gevonden worden…. Spoor 17 was controlespoor. Daar mocht geen DNA in gevonden worden….

25 Op zoek naar Spoor 20 NFI in 2004: “Spoor 20 bevindt zich op de linkervoorzijde van de blouse, op slechts enkele centimeters van de bovenste steekwond. Ook hier gaat het om een bemonstering in de lichtrode substantie. Dit spoor lijkt op de afdruk van een vinger. Hierin werd sporen van het slachtoffer en van het mannelijk individu aangetroffen. Opmerkelijk is dat de piekhoogten van het mannelijk individu hoger waren dan die van het slachtoffer.”

26 Spoor 20

27

28 Waar is de lichtrode substantie op het PD (linkerfoto)?

29 Nagelvuil In 2004 onderzocht. Uitslag Schoon In 2004 onderzocht. Uitslag Schoon In 2006 onderzocht: Y chromosomen (3 a 4 % manlijke bevolking) In 2006 onderzocht: Y chromosomen (3 a 4 % manlijke bevolking) Hoeveelheid miniem (anders wel in 2004 gevonden) Hoeveelheid miniem (anders wel in 2004 gevonden) Doordat niet in 2004 is gevonden is er ernstige twijfel of het delictgerelateerd is. Doordat niet in 2004 is gevonden is er ernstige twijfel of het delictgerelateerd is.

30 Herzieningsverzoek Hoorzitting 15 november Hoorzitting 15 november - Twee belangrijke elementen: 1.Meer verklaringen voor DNA sporen dan delict 2. Alternatief Scenario 2. Alternatief Scenario

31 Alternatief Scenario Het alternatieve scenario is nooit goed onderzocht. Het alternatieve scenario is nooit goed onderzocht. Wat weten we inmiddels (en wist het OM voor een groot deel al in 1999) Wat weten we inmiddels (en wist het OM voor een groot deel al in 1999)

32 Achtergrond MdJ Ernstig dyslectisch Ernstig dyslectisch Vroeg door ouders verstoten Vroeg door ouders verstoten Slechte ervaringen in internaat Slechte ervaringen in internaat Slaapt met mes onder kussen Slaapt met mes onder kussen Draagt vaak mes bij zich (in holster in laars) Draagt vaak mes bij zich (in holster in laars) Gefascineerd door wapens (luchtpistool en ploertendoder) Gefascineerd door wapens (luchtpistool en ploertendoder) Behandeld wegens driftaanvallen Behandeld wegens driftaanvallen Bedreigt mensen als hij dronken is Bedreigt mensen als hij dronken is

33 Achtergrond MdJ Na breuk met vervangende vader in 1988 bergafwaarts gegaan. Na breuk met vervangende vader in 1988 bergafwaarts gegaan. Tussen 1990 en 1993 werkzaam in seksindustrie, vriendin is prostituee Tussen 1990 en 1993 werkzaam in seksindustrie, vriendin is prostituee Groot uitgavenpatroon (twee jeeps, zonder rijbewijs), maar vanaf 1993 alleen uitkering plus beperkt salaris Groot uitgavenpatroon (twee jeeps, zonder rijbewijs), maar vanaf 1993 alleen uitkering plus beperkt salaris Diverse aanwijzingen voor betrokkenheid bij diefstallen Diverse aanwijzingen voor betrokkenheid bij diefstallen Loopt vaak door stad in semi militaire kleren en sinds 2000 met twee Rottweilers Loopt vaak door stad in semi militaire kleren en sinds 2000 met twee Rottweilers

34 Motief MdJ Michael heeft aan anderen gezegd dat hij als pleegzoon de enige erfgenaam van de rijke weduwe was. Michael heeft aan anderen gezegd dat hij als pleegzoon de enige erfgenaam van de rijke weduwe was. Vier dagen voor de moord hoorde Michael dat er een nieuw testament was. Het overgrote deel zou naar de stichting Dr. Wittenberg gaan. Vier dagen voor de moord hoorde Michael dat er een nieuw testament was. Het overgrote deel zou naar de stichting Dr. Wittenberg gaan. Op de dag van de moord vertelde de weduwe aan de beheerder van de begraafplaats dat ze bang was voor de confrontatie met MdJ over het testament. Zij wist dat hij door haar man was behandeld voor driftbuien. Op de dag van de moord vertelde de weduwe aan de beheerder van de begraafplaats dat ze bang was voor de confrontatie met MdJ over het testament. Zij wist dat hij door haar man was behandeld voor driftbuien.

35 Motief MdJ Vriend en collega van MdJ vertelde dat hij wekelijks 500 a 600 gulden kreeg van de weduwe. Vriend en collega van MdJ vertelde dat hij wekelijks 500 a 600 gulden kreeg van de weduwe. De vriendin van de weduwe zei dat ze enkele weken voor de moord tegen haar gezegd had dat ze wilde stoppen met het betalen van geld aan MdJ. De vriendin van de weduwe zei dat ze enkele weken voor de moord tegen haar gezegd had dat ze wilde stoppen met het betalen van geld aan MdJ. MdJ ontkent geld van de weduwe gehad te hebben. MdJ ontkent geld van de weduwe gehad te hebben.

36 Alibi MdJ Direct na de moord geven Michael en Meike los van elkaar hetzelfde alibi. Direct na de moord geven Michael en Meike los van elkaar hetzelfde alibi. In tweede instantie zegt Meike dat MdJ om 16.30 uur thuis was en MdJ dat hij om 19.30 uur thuis kwam. In tweede instantie zegt Meike dat MdJ om 16.30 uur thuis was en MdJ dat hij om 19.30 uur thuis kwam. Uit telefoongegevens bleek dat MdJ drie keer naar huis belde na 16.30. Hij sprak om 19.20 uur nog 5 minuten met Meike. Uit telefoongegevens bleek dat MdJ drie keer naar huis belde na 16.30. Hij sprak om 19.20 uur nog 5 minuten met Meike. Conclusie die getrokken wordt: Dan heeft MdJ gelijk gehad. Conclusie die getrokken wordt: Dan heeft MdJ gelijk gehad.

37 Alibi MdJ In 2006 zeggen Meike en MdJ dat ze de hele avond in de soos waren. In 2006 zeggen Meike en MdJ dat ze de hele avond in de soos waren. OM zegt dat de verklaringen nu onderling kloppen en ook overeenkomen met de telefoongegevens. OM zegt dat de verklaringen nu onderling kloppen en ook overeenkomen met de telefoongegevens. Vraagt zich echter niet af hoe Michael vooraf wist welk vals alibi Meike zou geven. Vraagt zich echter niet af hoe Michael vooraf wist welk vals alibi Meike zou geven.

38 Alibi MdJ Kort na de moord wordt een man met het (vage) signalement van Michael exact aangetroffen op de route tussen het huis van de weduwe en het huis van Michael. Kort na de moord wordt een man met het (vage) signalement van Michael exact aangetroffen op de route tussen het huis van de weduwe en het huis van Michael.

39 Moordwapen Michael is verzamelaar van Global messen. Michael is verzamelaar van Global messen. Hij slaapt altijd met een mes onder zijn kussen, Hij slaapt altijd met een mes onder zijn kussen, Draagt regelmatig een mes in zijn laars. Draagt regelmatig een mes in zijn laars.

40 Moordwapen Twee dagen na de moord heeft MdJ volgens eigen zeggen bij zijn vaste messenleverancier een magneetstrip gekocht. Twee dagen na de moord heeft MdJ volgens eigen zeggen bij zijn vaste messenleverancier een magneetstrip gekocht. Winkel verklaart echter die dag geen magneetstrip verkocht te hebben. Winkel verklaart echter die dag geen magneetstrip verkocht te hebben. In 2006 verklaart MdJ dat hij alleen maar naar de winkel was om te kijken naar een magneetstrip. In 2006 verklaart MdJ dat hij alleen maar naar de winkel was om te kijken naar een magneetstrip.

41 Anonieme briefjes Een anoniem briefje lag in tuin. Gelijk gevonden met het slachtoffer. Een anoniem briefje lag in tuin. Gelijk gevonden met het slachtoffer. Tweede anonieme briefje op 21-10-1999 bij politie in bus gestopt. Tweede anonieme briefje op 21-10-1999 bij politie in bus gestopt.

42 Briefje 2 en Meikes handschrift

43 Maar toch wil ik u…

44 Twee anonieme briefjes 2 Nederlandse en 6 Amerikaanse schriftkundigen stellen dat Meike de twee briefjes heeft geschreven. NFI en FSS zeggen dat dit niet zo waarschijnlijk is.

45 Daderkennis Beheerder: Ochtend na de moord heeft MdJ tegen mij gezegd dat de weduwe vermoord was. Beheerder: Ochtend na de moord heeft MdJ tegen mij gezegd dat de weduwe vermoord was. Ex-vriendin: Middag na de moord heeft MdJ tegen mij gezegd dat de weduwe vermoord was. Ex-vriendin: Middag na de moord heeft MdJ tegen mij gezegd dat de weduwe vermoord was. Drie andere getuigen zeggen dat ze van MdJ voor 28-9-1999 gehoord had dat de weduwe dood was. Drie andere getuigen zeggen dat ze van MdJ voor 28-9-1999 gehoord had dat de weduwe dood was. Op 28-9-1999 zegt MdJ dat hij voor het eerst hoort dat de weduwe vermoord was. Op 28-9-1999 zegt MdJ dat hij voor het eerst hoort dat de weduwe vermoord was.

46 Begraafplaats Beheerder verklaart dat in week na moord MdJ een zwart etui bij graf achterliet. Beheerder verklaart dat in week na moord MdJ een zwart etui bij graf achterliet. Via hoogwaardige technologie is vastgesteld dat op aangegeven plek een metaal voorwerp ligt. Via hoogwaardige technologie is vastgesteld dat op aangegeven plek een metaal voorwerp ligt. OM weigert onder grafsteen te kijken. Kort Geding hierover loopt. OM weigert onder grafsteen te kijken. Kort Geding hierover loopt.

47 Conclusie Alternatief scenario is enige beschikbare scenario in de eerste maand na de moord. Toch heeft dat niet geleid tot het als verdachte aanmerken van MdJ. Alternatief scenario is enige beschikbare scenario in de eerste maand na de moord. Toch heeft dat niet geleid tot het als verdachte aanmerken van MdJ. Dus geen forensisch technisch onderzoek bij MdJ, en geen grondig verhoor van MdJ of zijn vriendin. Dus geen forensisch technisch onderzoek bij MdJ, en geen grondig verhoor van MdJ of zijn vriendin.

48 Conclusie Ook als in het najaar 2003 Louwes thuis zit, dan nog wil men MdJ niet onderzoeken. Ook als in het najaar 2003 Louwes thuis zit, dan nog wil men MdJ niet onderzoeken. Ook het orienterend vooronderzoek vertoont dat beeld. Ook het orienterend vooronderzoek vertoont dat beeld.

49 Eigen doelstelling Rechtszaak over smaad/laster Rechtszaak over smaad/laster art 261 lid 3. Er is geen sprake van smaad als de dader mag aannemen dat wat gezegd wordt waar is en het een algemeen belang dient.

50 Wordt vervolgd Wordt vervolgd


Download ppt "De Deventer Moordzaak (Schiedam versie 2.0) Maurice de Hond."

Verwante presentaties


Ads door Google