De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De lange weg naar de vrijheid. geboren op 18 juli 1918 te Mzevo, Oost-Kaap (Unie van Zuid- Afrika). Naam: Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla betekent.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De lange weg naar de vrijheid. geboren op 18 juli 1918 te Mzevo, Oost-Kaap (Unie van Zuid- Afrika). Naam: Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla betekent."— Transcript van de presentatie:

1 De lange weg naar de vrijheid

2 geboren op 18 juli 1918 te Mzevo, Oost-Kaap (Unie van Zuid- Afrika). Naam: Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla betekent in de taal van zijn volk, de Xhosu, ‘de tak van een boom trekken’. Zijn vader was stamhoofd Ghadia Mphakanyiswa Mandela was de eerste van zijn familie die naar de universiteit (rechten) ging.

3 Systeem van scheiding tussen rassen in de periode 1948-1990 Bevolking scheiden om blanken (+- 14% van de Zuid-Afrikaanse bevolking) te laten heersen Drie categorieën van mensen: zwart, gekleurd (Indiërs, Aziaten) en blank. Zwarten kregen geen onderwijs, enkel laagbetaalde jobs en geen toestemming om in blanke gebieden te verblijven. Zwarten werden gedwongen in een van de tien zwarte gebieden (‘thuislanden’) te wonen en kregen geen Zuid-Afrikaans staatsburgerschap. Zwarte mensen werden onderdrukt en gediscrimineerd.  Bvb. Zwarten moeten langs achteringang van bankgebouw of winkel.

4 Vanaf 1944 raakt Mandela betrokken bij het verzet van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres). Programma van het ANC:  Tegen de dominantie van de blanke etnische minderheid  Tegen de segregatiepolitiek Mandela opende een advocatenbureau. Zwarte cliënten beklaagden er zich over politiegeweld. Methode:  Eerst geweldloos verzet, net als Gandhi.  Dan militaire tak van het ANC, ‘Speer van de natie’. Sabotage-acties en aanslagen.

5 In 1963 opgepakt en levenslange gevangenisstraf. Gedwongen dwangarbeid op Robbeneiland (1964-1982) in een kalkgroeve. Zijn jarenlange gevangenschap brak zijn wil niet maar hardde hem nog meer. Analyse van Mandela: gedrag van Afrikaners geleid door angst. 1982-1988: Pollsmoor Maximum Security Prison in Tokai. 1988-1990: Victor Verster Prison. Meer vrijheid: in cipierswoning en privékok.

6 11 februari 1990: Mandela eindelijk vrij, op verzoek van president Frederik de Klerk. Mandela uitgeroepen tot hoofd van het ANC. Vreedzame onderhandelingen over een zwart-blanke toekomst voor Zuid-Afrika en hervormingen. 1993: Nobelprijs voor de vrede. In 1994 vrije verkiezingen; 75jarige Mandela wordt president. Mandela en anglicaans aartsbisschop Desmond Tutu richten Waarheids- en Verzoeningscommissie in. In 1999 volgde Thabo Mbeki hem op als president. Mbeki bleef president tot 2008.


Download ppt "De lange weg naar de vrijheid. geboren op 18 juli 1918 te Mzevo, Oost-Kaap (Unie van Zuid- Afrika). Naam: Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla betekent."

Verwante presentaties


Ads door Google