De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Herstel in de startblokken!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Herstel in de startblokken!"— Transcript van de presentatie:

1 Herstel in de startblokken!
Noolim Netwerk GGZ Oost-Limburg Herstel in de startblokken! 20 november Rik, Nico, Daniel, Kelly, Thomas Sabine, Caroline, Clara, e.a.

2 Nee! Nu is het niet gedaan….
… het begint nu pas … herstel gaat pas echt vorm krijgen … we staan nu in de startblokken … we gaan verder met jullie allemaal! S:we hebben nu de lezingen gehoord. Heel boeiend en heel interessant. Maar nu is het gedaan? Nu hopen dat iedereen er wat mee doet? A:nee het is niet gedaan. We gaan nu echt proberen herstel vorm te laten krijgen. het begint nu pas … herstel gaat pas echt vorm krijgen … we staan nu in de startblokken … we gaan verder met jullie allemaal! S aha, jullie gaan verder? Waar gaan jullie naartoe (volgende slide)

3 Op weg naar een plaats… … waar herstel handen en voeten krijgt
… voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid … waar ervaringen herstelverhalen worden … waar kwetsbaarheid een kracht wordt … waar je mag zijn wie je bent … waar ontmoeting mogelijk is voor iedereen die met herstel begaan is S: waar ga je naar toe dan? A: Naar een plaats …waar herstel handen en voeten krijgt … voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid … waar ervaringen herstelverhalen worden … waar kwetsbaarheid een kracht wordt … waar je mag zijn wie je bent … waar ontmoeting mogelijk is voor iedereen die met herstel begaan is S: Bestaat er niet zo iets al? C:Ja je kan al ontmoeten op plekken, je kan al bezig zijn op plekken, maar deze is bijzonder. Deze richt zich op herstel. S: En hoe moet het er dan uitzien? (volgende slide)

4 Wat is het? S: Wat is het dan?
A: Een huis in de straat , een plek waar iedereen welkom is. Waar ieder mag zijn wie hij is. Iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij de psychiatrie Een huis waar er geen plaats is voor stigma De plaats waar ieder info kan vinden over herstel, waar iedereen naar toe kan die verder wil werken aan zijn eigen herstel. Het is er voor mensen die al een stukje in hun ziekteproces hebben afgelegd. Mensen die aan hun herstel willen beginnen en niet goed weten hoe. Mensen die hun eigen plek willen terugvinden, hun sterktes ten volle willen benutten. Een vertrekpunt dat in alle rust kan beginnen.

5 S: Wat staat er dan allemaal centraal?
A: je eigen verhaal delen ontmoeting ervaringen uitwisselen deskundigheid van iedereen kan groeien, zowel deelnemers, familie als hulpverlener Iedereen is er gelijk regie over eigen zorgproces opnemen S: en concreet, hoe moet het er dan uitzien? (slide)

6 Hoe werkt het? S : en hoe ziet er dat concreet uit
Een ruimte die Warmte, gastvrijheid, uitstraalt zoals een thuis; dat een thuisgevoel geeft Het is een vrijblijvend e plaats waar je kan ont-moeten , mensen leren kennen, verhalen leren delen, Dat er uitziet als een doorsnee living, met een gezellig hoekje, een plantje, een tafeltje, waar je bij een tasje koffie (en een koekje ) kan babbelen (volgende slide)

7 S:Is dat dan enkel voor rust en tot rust te komen?
A: Ja nee he Heb je vandaag wel goed geluisterd? Het is ook echt werken. Terug je eigen leven in handen nemen, zlef de regie nemen. De verantwoordelijkheid nemen om zelf op weg te gaan, je plaats in te nemen. Te participeren aan je eigen zorgproces, niet te ondergaan. Participeren in gelijkheid. Kennis opdien Ieder met zijn geloof in zichzelf, hoopvol naar herstel Je eigen pad banen, zelf naar herstel werken. Actief mee proberen het stigma te doorbreken, door zo veel mogelijk deel te nemen aan de maatschappij… (volgende slide) S: Allemaal in diene fauteuil?

8 Hoe werkt het? Alemaal in diene fauteuil.
Het is geen plek om stil te zitten, wel om stil te staan. Stilzitten om te lezen, op te zoeken, na te denken…stilstaan bij je verdere weg. Schrijven aan je herstelverhaal, luisteren naar andere herstelverhalen Actief op zoek gaan… (slide)

9 Hoe werkt het? S: Aan je verhaal schrijven? Dat doe je toch alleen?
A: neen dat doe je samen, door samen dingen te doen. Samen muziek te maken, samen aan dingen te werken, samen te koken, samen te werken aan je herstel. S: Dat klinkt inderdaad heel gastvrij. (slide)

10 S:Dat kinkt heel gastvrij
A:We willen inderdaad een plek zijn waar mensen hun vleugels uit kunnen slaan, waar mensen zichzelf kunnen zijn Gewoon kunnen zijn Welkom kunnen voelen Samen kunnen zijn Kunnen thuiskomen Een warm nest ervaren S: dat klinkt echt als een thuis?

11 Hoe werkt het? S: Zo als een doorsnee huiskamer?
A: ja zo moet het er ook uit gaan zien, maar toch niet helemaal. Het is een plek waar je samen iets kan drinken. Het cafe zonder bier verhaal. Ook hier weer voor en door ervaringsdeskundigen. Samen wordt er gewerkt om de ontmoeting haalbaar en betaalbaar te houden. S: Zijn er dan alleen maar ervaringsdeskundigen?

12 Hoe werkt het? S: alleen ervaringsdeskundigen?
A: neen de bedoeling is dat er ook een hulpverlener met ervaring ergens in de buurt is. Die is ondersteunend in de achtergrond aanwezig, maar kan bijgeroepen worden of voor een gesprek gevraagd… Maar deze hulpverlener wordt mee geselecteerd door de ervaringsdeskundigen S: en jullie hebben al een concreet idee over hoe dat moet gaan heten? Het roept een beetje een ontspannen gevoel op bij mij

13

14 A:De naam is hersteloase t kwartier
Herstel : werken Oase: rust vinden T kwartier= kwartier maken, dat wil zeggen een plaats maken in de maatschappij Het huis in de straat, geen plek voor stigma, deel van de maatschappij. S:Begint al heel concreet te worden?

15 Hoe verder? Eerste herstelbijeenkomst op donderdag 10 december om 16 – 18h te Genk, Welzijnscampus 15 (weg naar As), Grand Kaffee. Voor iedereen die verder mee wil werken aan onze droom Voor cliënt, ervaringsdeskundigen, buren, familieleden, hulpverleners… Meer info bij: S: Al heel erg concreet? A: inderdaad. Tot hier wel en nu gaan we verder. Maar daarbij hebben we graag jou hulp en van iedereen hier. Het startschot voor verdere uitbouw wordt gegeven op……

16 S: Mijn vragen zijn gesteld, hebben jullie nog vragen?

17

18 Met dank voor de: Bloemendecoratie De voorbereiding van de hersteloase
Kelly en Angele De voorbereiding van de hersteloase Kelly, Daniel, Rik, Caroline, Sabine, Thomas De inkleding van de ontvangstruimte Clara, Tanja De algemene voorbereidingen Thomas, Nico, Cindy, Inge, Caroline, Sabine, Wendy, Vivianne, Lut

19 Viviane Met dank voor de: Beklijvende bijdrages
Katja, Brenda, Peter, Wilma, Bas, Philippe, Lut, John Voor de bindende intermezzo’s Chantal Creatieve inbreng Kris, Chris, Jerry, DAC De Start Voor alle administratieve, logistieke, praktische, emotionele en andere ondersteuning Viviane

20 Met dank voor de De talrijke opkomst van
alle ervaringsdeskundigen alle familieleden van alle hulpverleners iedereen die zich betrokken voelt De bijdrage van diegenen die we in onze poging om volledig te zijn, vergeten zijn te vermelden

21 En natuurlijk… De allerbeste netwerkcoördinator!


Download ppt "Herstel in de startblokken!"

Verwante presentaties


Ads door Google