De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2 soorten celdeling Mitose (normaal) Meiose(geslachtelijk) Mitose gaat in verschillende stappen Meiose komen we nog op terug. Mitose.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2 soorten celdeling Mitose (normaal) Meiose(geslachtelijk) Mitose gaat in verschillende stappen Meiose komen we nog op terug. Mitose."— Transcript van de presentatie:

1

2 2 soorten celdeling Mitose (normaal) Meiose(geslachtelijk) Mitose gaat in verschillende stappen Meiose komen we nog op terug. Mitose

3 Fenotype Alles wat te zien is aan de buitenkant. Genotype Alles wat aan de binnenkant te zien is. Desoxyribonucleïnezuur Chromosomen Waar is dat?

4 Hoe onstaat het fenotype? Genotype + invloed van milieu Is het fenotype permanent? Is het genotype permanent?

5 Chromosomen komen in paren voor. Mens heeft 46 chromosomen Dat zijn 23 paar. 23n Het laatste paar bepaald je geslacht. XX XY

6 Alles in 46 chromosomen (hele lichaam, elke cel) Chromosomen bestaan uit genen Een gen geeft de informatie voor 1 eigenschap. Niet alle genen staan overal in het lichaam “aan”. Hoofdhaar Lever Ogen

7 Chromosomen in paren. Vader 1x en moeder 1x Chromosomen horen bij elkaar. (dus de gene erop ook) Zelfde SOORT genen, maar andere uitwerking. Geslachtscellen  Verdeling in chromosomen.

8 Hoe verloopt deze verdeling? Hoe worden keuzes gemaakt? Wat is het gevolg van deze verdeling? Nogmaals: Waar vind deze verdeling in het lichaam plaats?

9 Introductie: het kiezen van genen! 2-tallen (persoon naast je, niet voor of achter) Zorg dat je een blaadje hebt, waar je argumenten opschrijft. Inleveren bij de docent met de namen erop. Een persoon is voor het kiezen van genen voor de geboorte en de ander is tegen. Beslis eerst wie er voor gaat zijn en wie er tegen gaat zijn. Schrijf dan alle argumenten die je hebt bedacht op. Bespreek de argumenten, de gene die de meeste sterke argumenten heeft die “wint”. Klassikaal een paar voorbeelden bespreken.

10 Een gen kan muteren De code wordt een klein beetje aangepast. Gevolgen? Instructie is anders, maar hoe en waar? Waardoor onstaat een mutatie? Eigenlijk altijd maar lichaam maakt corecties. Door teveel straling.

11 Kanker Bijv. Oogkleur Bijv. Lichaamsvorm Etc etc Waarom kunnen mutaties toch goed zijn?

12 Evolutietheorie Ontwikkeling van soorten Charles Darwin (1809 -1882) Het leven van Darwin De Galpagos eilanden De vinken op de eilanden. Evolutie Filmpjes

13 Waarom zou een soort veranderen? Wat is het doel van de verandering?

14 Eigenschappen met voordelen Minder roofdieren Meer eten Etc etc Voortplantings kansen. Genen worden doorgegeven.

15 Milieu veranderd Groep dieren geisoleerd Natuurlijke selectie Kleine verschillen (mutaties) Andere soort Een diersoort Lange tijd (afhankelijk van diersoort)

16 Aids virus Medicijnen Voortplanting Effect Fossielen Jaarlagen Ontwikkeling

17 Schrijf een verslag over Darwin en zijn theorie. In het verslag komen de volgende onderdelen: Iedereen schrijft zijn eigen verslag Onderdeel in verslagWeging Voorblad1 Inleiding1 Het leven van Darwin1 Uitleg: Natuurlijke selectie2 Bewijzen voor de evolutie theorie2 Discussie4 Eigen mening Bronvermelding 2222

18 Opzet maken voor het verslag, nadenken over de volgende zaken: Wat wil/moet ik schrijven over elk onderdeel. Waar ga ik mijn informatie zoeken, is deze betrouwbaar. Met wie ga ik het discussie onderdeel doen. Wat is mijn mening over de evolutie theorie. Vragen stellen aan de docent, ik kan helpen met: Bronnen Informatie over het onderwerp


Download ppt "2 soorten celdeling Mitose (normaal) Meiose(geslachtelijk) Mitose gaat in verschillende stappen Meiose komen we nog op terug. Mitose."

Verwante presentaties


Ads door Google