De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LOGO Onze honden krijgen allemaal wel te maken met (kleine) kinderen. Onze eigen kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, vriendjes enz. Dit gaat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "LOGO Onze honden krijgen allemaal wel te maken met (kleine) kinderen. Onze eigen kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, vriendjes enz. Dit gaat."— Transcript van de presentatie:

1

2 LOGO

3 Onze honden krijgen allemaal wel te maken met (kleine) kinderen. Onze eigen kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, vriendjes enz. Dit gaat vaak heel goed, maar vaak ook heel verkeerd.

4 Zomaar wat cijfers! Nederland telt 1.9 miljoen honden.

5 150.000 bijtincidenten per jaar.

6 12.000 hondenbeten behandeld in het ziekenhuis.

7 77 % van de gevallen ging het om een bekende hond (>9000)

8 65 % van de gevallen gebeurde het thuis (>7500)

9 De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was: 5 jaar

10 In 86 van de 100 gevallen gebeurde dit door iets wat het kind deed. (plm. 6700 x)

11 Van de kinderen van 4 jaar en jonger werd 80% in het gezicht gebeten (plm. 5500)

12 Dit heeft voor de hond vaak verstrekkende gevolgen. Veel bijtincidenten eindigen dan ook in euthanasie. Dit is heel dramatisch, want veel bijtincidenten hadden voorkomen kunnen worden.

13 Hondentaal. Veel mensen zien hun hond als een zoon, dochter, beste vriend….etc. Bedenk goed dat een hond een hond is en geen miniatuur mensje is op 4 poten

14 Hondentaal. Dit is iets dat wij als mens moeten leren. Je kan van een hond geen mensentaal verwachten !!!

15 Hondentaal. Voorbeeld: Een kind speelt op de grond en de hond ligt daar ook. (bijv. op zijn kleed of mand) Als het kind in de buurt van de hond komt gaat hij grommen en in het uiterste geval bijten. Waarom?

16 Op dit blad dubbelklikken

17 Hondentaal. Voorbeeld: Kind rent met knuffelkonijn onder de arm. De hond holt er achteraan en hapt vrolijk naar de lange oren van het konijn en laat hem niet meer los. Er ontstaat een trekspel, de hond gaat grommen en gaat misschien wel happen. Waarom?

18 Hondentaal. Voorbeeld: Hond ligt op de bank te slapen. Kind komt binnen en denkt: ojee dat mag niet. Het kind begint de hond van de bank af te duwen. De hond begint te grommen en misschien wel bijten Waarom?

19

20 De Tien Gouden Regels 1 Laat het kind nooit naar de hond toe kruipen De hond mag wel naar het kind gaan.

21 De Tien Gouden Regels 2 Niet de hond omhelzen. De hond kan zich gevangen voelen en zich willen verdedigen. Knuffel een hond door hem rustig te aaien, bijvoorbeeld opzij van zijn kop of op de schouder.

22 De Tien Gouden Regels 3 Eerst vragen voor je een hond aait. Niet alle honden vinden aaien prettig. De juiste volgorde bij het aaien van een hond is: Eerst aan vader of moeder vragen. Dan aan de baas van de hond vragen.

23 De Tien Gouden Regels 4 Niet op een hond af rennen, en ook niet voor een hond wegrennen. In het eerste geval kan de hond zich bedreigd voelen. In het tweede geval kan hij de achtervolging inzetten, vaak als spel, maar het kind kan daar bang van worden. Loop rustig in de buurt van honden, en roep de hond in plaats van op hem af te lopen.

24 5 Niet de hond aanstaren. Aanstaren kan voor een hond een uitdaging of bedreiging zijn. Kijk liever langs hem heen of naar zijn staart om een hond in de gaten te houden. De Tien Gouden Regels

25 6 Niet onder de hond gaan liggen Als het kind onder de hond ligt, kan de hond zich de baas voelen, en bovendien is het gezicht van het kind dan erg dicht bij zijn tanden. Als het kind op de hond gaat liggen, kan dit hem pijn doen en kan hij zich verdedigen.

26 De Tien Gouden Regels o 7 Laat de hond met rust als hij eet of slaapt. Laat kinderen bij de voerbak en de kluifjes van de hond vandaan blijven, hij kan ze willen verdedigen. Ook als hij slaapt mag het kind de hond niet storen: als hij wakker schrikt, kan hij happen.

27 De Tien Gouden Regels 8 Niet in de mand of bench van de hond komen. Die plek is van de hond, hij moet zich daar veilig voelen en zich rustig kunnen terugtrekken.

28 De Tien Gouden Regels 9 De hond niet op zijn kop aaien, maar liever op de hals of op de schouder. Veel honden vinden aaien over de kop niet prettig, ze kunnen ervan schrikken en ze kunnen denken dat het kind de baas wil spelen.

29 De Tien Gouden Regels 10 Laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes doen met de hond. Daarbij gebruikt de hond zijn tanden en dat kan fout gaan. Bovendien merkt de hond snel dat hij sterker is dan het kind, waardoor hij de baas kan gaan spelen over het kind.

30 waar moet u zelf op letten ? Nooit alleen laten. In de eerste plaats mag u hond en kind nooit alleen laten.

31 waar moet u zelf op letten ? Pas op met straffen Straf uw kind niet waar de hond bij is, want u heeft kans dat de hond u hierbij wil ‘helpen’.

32 waar moet u zelf op letten ? Straf grommen niet Gromt de hond naar uw kind, straf dan niet maar neem de hond rustig mee naar een andere plek en bedenk waarom de hond gromde. Een grom is een waarschuwing!

33 waar moet u zelf op letten ?. Let op uw kind Natuurlijk moet u opletten dat uw kinderen de hond niet plagen of (per ongeluk) pijn doen. Dat is niet leuk voor de hond, en bovendien is het gevaarlijk voor uw kinderen als de hond zich wil verdedigen

34 waar moet u zelf op letten ? Laat kinderen geen commando ’ s geven Het is beter om jonge kinderen de hond geen commando ’ s te laten geven. De hond zal dat niet accepteren.

35 waar moet u zelf op letten ? Niet op de bank Leer een hond dat hij niet op de bank mag, zodat hij niet snel op ooghoogte komt met de kinderen en er geen twijfel ontstaat over de rangorde.

36 waar moet u zelf op letten ? Niet laten bedelen Leer de hond ook om niet te bedelen als de kinderen iets te eten hebben. Dat voorkomt dat hij eten uit kinderhandjes hapt.

37 waar moet u zelf op letten ? Laat uw kind niet liggend op de grond spelen Voorkom dat uw kind liggend op de grond speelt waar de hond bij is. Dit kan verwarrend zijn voor de hond en bovendien is het kind met zijn hoofd dan wel erg dicht bij de tanden van de hond.

38 Heeft u een baby, leer de hond dan dat hij niet op het kleed van de baby mag komen. Geef hem elders in de kamer iets te doen. waar moet u zelf op letten ?

39 Laat uw kind niet de hond uitlaten Kinderen kunnen nog niet zelfstandig de hond uitlaten. Een kind kan niet verantwoordelijk zijn voor het gedrag van de hond.

40 waar moet u zelf op letten ? Pas op met stoeipartijtjes Let op als er vriendjes van uw kind op bezoek zijn. Als zij met elkaar stoeien, kan de hond denken dat ‘ zijn ’ kind wordt aangevallen en hem willen helpen.

41 waar moet u zelf op letten ? Kinderen mogen niet bij de voerbak komen. Ook niet als deze leeg is. Voer- en drinkbak bij voorkeur een andere kleur en vorm.

42 Door de hond gebeten ……. Wat nu? Ga met iedere hondenbeet naar een arts, hoe onschuldig de beet ook lijkt! Een bijtwond kan ernstiger zijn als dat het lijkt en kan bovendien tetanus veroorzaken.

43 Door de hond gebeten ……. Wat nu? Indien u geen signalen heeft gezien van de hond, schakel dan een deskundige in. Deze kan u wellicht op het goede spoor zetten.

44 Hoera een baby op komst Leefschema aanpassen Gedrag aanpassen Bench aanleren Speeltjes buiten bereik van de hond houden Duidelijke spelregels

45 VRAGEN?

46


Download ppt "LOGO Onze honden krijgen allemaal wel te maken met (kleine) kinderen. Onze eigen kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, vriendjes enz. Dit gaat."

Verwante presentaties


Ads door Google