De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ZAALHOCKEY 2015/ 2016 Informatieavond 16 November 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "ZAALHOCKEY 2015/ 2016 Informatieavond 16 November 2015"— Transcript van de presentatie:

1 ZAALHOCKEY 2015/ 2016 Informatieavond 16 November 2015
Introductie

2 Agenda PW-site Hockey->Zaalhockey
Opzet van de competities (KNHB en TVOregio) Tips voor de scheidsrechter Zaalleiding Uitrusting spelers en keeper Helpdesk Arbitrage, Training en Zaalwacht Vragen ?

3 Opzet van de competities 20 teams
KNHB-competitie, 8 eerstelijns teams: MA1+2, JB1, MB1, JC1, MC1, JD1, MD1 TVO Regio-competitie , 12 teams: JB2, JC2, MC2, MC3, MC4, MD2, MD3, MD4, MD5, JE8-1, ME8-1, ME8-2

4 KNHB - competitie 5 Speeldagen met ieder 2 wedstrijden: totaal 10
Poules van 6 teams – zelfde klasse Thuishallen in Enschede Zuidkamp vliegbasis en UT Thuisclub zorgt voor zaalleiding en scheidsrechters (6 wedstrijden met 2 scheidsrechters en 2 zaalleiding) Digitale wedstrijdformulieren worden gebruikt In 8 weken elke week training Extra zaalcontributie 75 euro

5 TVO Regio - competitie 4 Speeldagen met ieder 2 wedstrijden: totaal 8
Poules van 5-9 teams – zo veel mogelijk zelfde klasse Sporthallen in Almelo, Goor, Markelo, De Lutte en Weerselo PW heeft totaal 4 dagen zaalleiding in Almelo. Als team moet je minimaal 3 wedstrijden fluiten (twee met eigen team, een zonder) en maximaal 6, staat aangegeven in het wedstrijdschema met geel Geen gebruiken van (digitale) wedstrijdformulieren doorgeven aan zaalleiding In 8 weken 4 keer training A,B,C en 8 keer training (D en E-8) Extra zaalcontributie 35 euro

6 Zaalleiding Opent en sluit de zaal
Zorgt voor de zaalkit (wedstrijdballen, hesjes, EHBO) Laat balken leggen/opruimen Spreekt de coaches aan op hun team in de accommodatie Beheert de zaal en de kleedkamers (instructie) Houdt wedstrijd-tijden en -standen bij Laat de scheidsrechter eigen fluitjs meenemen! In de regio: geeft alle uitslagen door aan de coördinator Presentatie Zaalleiding (3 min.)

7 Zaalhockey - uitrusting
Zaalhockeystick Zaalhockeyballen Zaalschoenen (geen zwarte zool) Keepersuitrusting (riempjes, hoezen) wordt uitgedeeld

8 Scheidsrechter bij zaalhockey
Tips voor een leuke wedstrijd Fluit voor je plezier Wees duidelijk Gaat om fair play Begin strak, laten vieren kan altijd Scheidsrechter verantwoordelijk voor zijn helft, op zijn helft als enige verantwoordelijk voor beslissingen in de cirkel.

9 Belangrijke regels 1 Pushen, niet slaan of flatsen Bal mag niet hoog,
push op doel mag hoog (bij E8 tot plankhoogte) bij stoppen max 10 cm Let op: de bal mag niet door een “blok” Let op: er mag niet liggend worden gespeeld

10 Belangrijke regels 2 3 meter afstand Geen eigen doelpunt
Strafcorner bij opzettelijke overtreding op “eigen helft” Strafcorner bij fout wisselen (buiten 3m) Zie KNHB site voor‘verschillen veld en zaalhockey’ en “Zaalinformatieboek” Belangrijkste verschillen veld-en zaalhockey (pdf - 3 pag.) Algemeen Zaalinformatieboek (pdf - 30 pag.)

11

12

13

14

15

16 Belangrijke regels 3 Wijziging spelregels zaalhockey 2015-2016
Zaalhockey wordt weer 6 tegen 6, zowel bij de junioren als bij de senioren. Mondbescherming (bitje) is net als bij veldhockey verplicht voor alle veldspelers. Het aantal momenten waarop een keeper mag worden gewisseld is net als vorig seizoen gelimiteerd tot maximaal twee momenten. Alleen het wisselen van een volledig uitgeruste keeper met een andere volledig uitgeruste keeper telt niet langer mee als wisselmoment. Een speler die in balbezit is mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de zijbalk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waardoor de bal kan worden gespeeld. Een groene kaart voor een speler betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van 1 minuut. Een vrije push dichtbij de cirkelrand wordt niet meer teruggelegd tot 3 meter buiten de cirkel maar genomen op de plaats van de overtreding. Voordat de bal echter de cirkel in gespeeld mag worden moet deze: drie meter hebben gerold, of geraakt zijn door een tegenstander, of eerst de balk hebben geraakt. Wijziging spelregels zaalhockey (Word - 1 pag.)

17 Belangrijke regels 2 bal opzettelijk over de achterlijn: https://www.youtube.com/watch?v=-WDMQVA9vG0 JB1 strafbal - mag je wisselen van keeper? - YouTube Zaalhockey strafcorner MA1 - YouTube Zaalhockey keeper valt speler aan fieldhockey - YouTube

18 KNHB coach -training - zaalwacht
Spelreglement Zaal KNHB (pdf - 73 pag.) Coach Bijdehandje Zaalhockey (pdf - 80 pag.) Zaalleiding seizoen  (Youtube - 3 min.) Zaalhockey Introductiefilm (YouTube - 10min.)  Spelgericht trainen in de zaal (YouTube - 20 min.) 

19 Vragen? Bedankt namens en veel plezier gewenst
Martin Smit en Marjo Nieuwenhuijse Zaalhockeycoordinatoren

20 een veldspeler met de rechten van een doelverdediger, die een shirt/trui/jack in afwijkende kleur draagt en die (op zijn eigen speelhelft) hoofdbescherming mag dragen, maar geen beenbeschermers, klompen of andere keeperuitrusting. Het dragen van hoofdbescherming is verplicht bij het verdedigen van een strafcorner of een strafbal. Deze speler wordt in Nederland meestal ‘Vliegende Keep’ genoemd. Spelers mogen de bal met geen enkel deel van de stick spelen wanneer de bal boven schouderhoogte is, maar verdedigers mogen een schot op met hun stick op elke gewenste hoogte stoppen of laten afkaatsen. Een verdediger die een schot op doel tegenhoudt moet niet bestraft worden indien hij zijn stick niet geheel stil houdt of deze naar de bal beweegt in een poging de bal te stoppen of te laten afkaatsen. Alleen wanneer hij de bal daadwerkelijk weg slaat en hiermee een doelpunt voorkomt, moet een strafbal worden toegekend. Een poging van een verdediger om een hoog schot op doel te stoppen of van richting te veranderen, terwijl dit in werkelijkheid kennelijk “naast of over” zal gaan, moet worden bestraft met een strafcorner en niet met een strafbal. Bij gevaarlijk spel voortkomend uit een geoorloofde stoppoging moet ook een strafcorner worden toegekend.

21 Het is niet altijd een overtreding wanneer de bal tegen voet, hand of lichaam van een veldspeler aankomt. De speler begaat alleen een overtreding als zijn team voordeel haalt uit het feit dat de bal met de hand, voet of lichaam wordt gespeeld. Er is geen sprake van een overtreding wanneer de bal de hand raakt die de stick vasthoudt als hij anders de stick geraakt zou hebben. Spelers mogen de bal niet spelen als zij liggen of met een knie, arm of hand (anders dan de hand die de stick vasthoudt) de grond aanraken.


Download ppt "ZAALHOCKEY 2015/ 2016 Informatieavond 16 November 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google