De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DEMO MIJN BIBLIOTHEEK GEBRUIK VAN MIJN BIBLIOTHEEK.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DEMO MIJN BIBLIOTHEEK GEBRUIK VAN MIJN BIBLIOTHEEK."— Transcript van de presentatie:

1 DEMO MIJN BIBLIOTHEEK GEBRUIK VAN MIJN BIBLIOTHEEK

2 MIJN BIBLIOTHEEK Al jouw bibliotheekdiensten op één plaats! bied je een eenvoudig en gebruiksvriendelijk systeem aan. geeft je de kans aan je leden om verschillende bibliotheeklidmaatschappen onder één profiel te beheren (1 op 3 leden is namelijk lid van meerdere bibliotheken).

3 MIJN BIBLIOTHEEK Al jouw bibliotheekdiensten op één plaats! kunnen je leden alle lidmaatschappen van zijn of haar gezin (bijvoorbeeld het lidmaatschap van de kinderen) vanuit dit profiel beheren.

4 MIJN BIBLIOTHEEK Al jouw bibliotheekdiensten op één plaats! verzeker je je van een systeem dat in de toekomst aan relevantie zal winnen. Het zal nodig zijn als je een aantal digitale diensten op een eenvoudige en gemakkelijke manier wilt aanbieden zoals bijvoorbeeld thuisgebruik van het Gopress Krantenarchief en Fundels.

5 MIJN BIBLIOTHEEK Mijn Bibliotheek is jouw toegang tot de digitale collecties van de bib. Gopress Raadpleeg het gratis digitaal archief van krantenartikelen op je pc en/of tablet. Fundels Met de gratis app kan je prentenboeken ontdekken op een speelse manier.

6 MIJN BIBLIOTHEEK Links Mijn Bibliotheek-toepassing https://mijn.bibliotheek.be Voorbeeld van een Bibliotheekportaal catalogus: http://zoeken.beringen.bibliotheek.be

7 HOE MAAK IK EEN BIBLIOTHEEKPROFIEL? Om de ‘Mijn Bibliotheek’ dienst te kunnen gebruiken, moet je éénmalig een nieuwe gebruikersaccount aanmaken. Dit nieuw profiel kan je gebruiken voor 1 of meerdere bibliotheekkaarten (zelfs voor andere leden van het gezin).

8 HOE MAAK IK EEN BIBLIOTHEEKPROFIEL? Ga naar de webetalage van jouw bibliotheek Klik bovenaan op inloggen. 1 Via de link inloggen in de header 2 Via een reserveerlink bij een titel De link gaat naar de aanmeldpagina waarna je kunt reserveren via Mijn Bibliotheek.

9 HOE MAAK IK EEN BIBLIOTHEEKPROFIEL? 3 Als je een digitale collectie van de bibliotheek wil raadplegen 4 In een app Wanneer je in een app moet aanmelden in een digitale collectie-toepassing, kom je op dit scherm terecht (voorbeeld van de Fundels app):

10 WELKOMPAGINA  Stap 1: Kies je bibliotheek Wanneer de gebruiker zich hier wil registreren, wordt jouw bib al vooringevuld in de eerste stap van de registratieprocedure:

11 WELKOMPAGINA  Stap 2: Koppel je lidmaatschap Dit is de enige keer dat je nog het ‘oude systeem’ bibliotheekkaartnummer/geboortedatum (pincode) moet ingeven …

12 WELKOMPAGINA  Stap 3: Vul je profielgegevens in Registreren

13 REGISTREREN Let wel: alle velden zijn verplicht, je moet dus een e-mailadres invullen! (het e-mailadres wordt gevalideerd met een bevestigingsmail, maar je hoeft niet te bevestigen om ‘Mijn Bibliotheek’ te gebruiken). Alle velden worden gecontroleerd tijdens het invullen.

14 REGISTREREN  Registreren gelukt: je krijgt een bevestiging dat registreren is gelukt.

15 REGISTREREN Je krijgt een overzicht van de geregistreerde gegevens. Je kan ook nog een ander lidmaatschap koppelen bijvoorbeeld je samenwonende gezinsleden. Zie Hoofdstuk ‘Het menu’.

16 AANMELDEN Aanmelden doe je met je gebruikersnaam of e-mail, en paswoord. Het aanmeldscherm kan verschillen naargelang van de context (zie bij Registeren). https://mijn.bibliotheek.be/welkom

17 AANMELDEN Je klikt op ‘Aanmelden’ op het standaard welkomscherm. De aanmeldpagina is ook rechtstreeks bereikbaar via https://mijn.bibliotheek.be/aanmelden

18 ONTKOPPELEN

19 Via ‘Mijn Bibliotheken’, kan je lidmaatschappen toevoegen maar ook ontkoppelen. Klik op ‘Ontkoppel dit lidmaatschap’ en er vertrekt automatisch een mail naar de helpdesk van Bibnet.

20 HET DASHBOARD Als je aanmeldt, kom je binnen op het dashboard van Mijn Bibliotheek. Hier staan alle onderdelen opgelijst.

21 DASHBOARD Het dashboard bestaat uit volgende delen: Mijn bibliotheken Mijn digitale collecties Mijn profiel Dit komt overeen met de delen in het linkermenu. Hieronder bekijken we elk van de onderdelen in detail.

22 MIJN BIBLIOTHEKEN- OVERZICHTSPAGINA Op de Mijn bibliotheken-pagina krijg je een overzicht van je bibliotheken en kun je de details van je verschillende bibliotheeklidmaatschappen bekijken. Je kunt een bibliotheeklidmaatschap ontkoppelen (en je kun het ten allen tijde opnieuw koppelen).

23 KOPPELEN Je krijgt een overzicht van de geregistreerde gegevens. Je kan ook nog een ander lidmaatschap koppelen bijvoorbeeld je samenwonende gezinsleden. Je kunt ook andere bibliotheeklidmaatschappen in dezelfde of andere bibliotheken toevoegen via de link ‘+ Voeg lidmaatschap toe’ op deze pagina of in het linkermenu.

24 KOPPELEN In stap 1 kies je de bibliotheek.

25 KOPPELEN In stap 2 koppel je de extra bibliotheekkaart.

26 KOPPELEN Een bibliotheeklidmaatschap kan maximaal aan 3 Mijn Bibliotheek profielen worden gekoppeld. Je kunt bij de details van je lidmaatschap op de pagina Mijn bibliotheken zien welke andere Mijn Bibliotheek profielen je lidmaatschap hebben gekoppeld. Meld dat je dit wil ontkoppelen, wordt er een automatische mail opgesteld naar helpdesk@bibnet.be.

27 DE BIBLIOTHEEKPAGINA -Uitleningen -Verlengen -Bedragen -uitleenhistoriek

28 DE BIBLIOTHEEKPAGINA Dit is het belangrijkste scherm van de toepassing, waar je je uitleningen kunt bekijken en je uitleningen kunt verlengen. Lager op het scherm kun je ook je verschuldigde bedragen bekijken (opgesplitst in boetes en kosten). Je kunt ook je uitleenhistoriek bekijken. De uitleenhistoriek bijhouden, kan je uitschakelen of terug inschakelen.

29 UITLEENHISTORIEK onthoudt enkel de uitgeleende materialen die je uitleende bij een geactiveerde uitleenhistoriek.

30 UITLEENHISTORIEK Niet al de bibliotheeksystemen zijn identiek, sommige laten bijvoorbeeld toe om de uitleenhistoriek via Mijn Bibliotheek te activeren of te deactiveren en sommige laten ook zien bij welke bibliotheek het item was uitgeleend. Je kunt je uitleenhistoriek ook downloaden. In dit bestand kan je sorteren op verschillende velden.

31 UITLEENHISTORIEK Indien er verschillende bibliotheeklidmaatschappen van dezelfde bibliotheek gekoppeld zijn, dan krijg je eerst een keuzemogelijkheid aangeboden om het juiste bibliotheeklidmaatschap te kiezen. Je kunt de keuze ook maken in het linkermenu.

32 MIJN DIGITALE COLLECTIES Je vindt in het menu ook de digitale collecties terug die je bibliothe(e)k(en) via Mijn Bibliotheek aanbieden. Deze pagina geeft een overzicht van de digitale collecties die voor jou beschikbaar schijn.

33 MIJN DIGITALE COLLECTIES Fundels Prentenboeken en AVI-boeken Als je bibliotheek Fundels Prentenboeken en/of AVI- boeken aanbiedt, zal je in het linkermenu een pagina vinden over Fundels. Je vindt er info en links naar de app. Als je Fundels hebt geleend, kun je zien welke Fundels je aan het lezen bent en welke je al hebt gelezen. Onderaan vind je ook een handleiding.

34 MIJN DIGITALE COLLECTIES Fundels lees je niet via Mijn Bibliotheek maar via de app ‘Fundels’. Om Fundels te lenen moet je in de app aanmelden met je Mijn Bibliotheek profiel. Fundels Prentenboeken zijn beschikbaar voor PC, Android en de iOS app, Fundels AVI-boeken enkel voor de iOS app.

35 MIJN DIGITALE COLLECTIES Gopress Krantenarchief Als je bibliotheek het Gopress Krantenarchief aanbiedt, zal je in het linkermenu ook een pagina vinden over Gopress Krantenarchief. Je vindt er een link naar het krantenarchief en meer info.

36 MIJN DIGITALE COLLECTIES Gopress Krantenarchief Krantenartikels lees je niet in Mijn Bibliotheek, maar via de zoekomgeving van het krantenarchief (generiek http://krantenarchief.bibliotheek.be of integratie in de lokale bibliotheekcatalogus bv. http://zoeken.beringen.bibliotheek.be/krantenarchief). Wanneer je zoekt in het Gopress krantenarchief, en je klikt op een artikel om het te lezen, dan wordt gevraagd om aan te melden met je Mijn Bibliotheek- profiel.

37 HOE RESERVEER IK EEN TITEL? Klik op reserveer vanuit de bibliotheekcatalogus. Als je al aangemeld bent, hoef je niet opnieuw aan te melden..

38 HOE RESERVEER IK EEN TITEL? Klik op Reserveer om te bevestigen. De Mijn Bibliotheek toepassing zal dan checken of je de titel effectief kunt reserveren. Je kunt ook bij het reserveren een afhaallocatie kiezen (indien de bibliotheek deze dienst aanbiedt) Indien er verschillende bibliotheeklidmaatschappen van dezelfde bibliotheek gekoppeld zijn, dan krijg je eerst een keuzemogelijkheid aangeboden om het juiste bibliotheeklidmaatschap te kiezen.

39 HOE CONTACTEER IK MIJN BIBLIOTHEEK? Als je al aangemeld bent, worden de beschikbare bibliotheken en bibliotheekkaarten waarover je een vraag wil stellen al ingevuld. Ook je e- mailadres wordt vooraf ingevuld. Je kunt een categorie kiezen (bv. Vraag, Aankoopsuggestie, Mislukte koppeling, Wijziging gegevens) en een bericht naar de bibliotheek sturen. Een kopie van dit bericht wordt ook verstuurd naar het opgegeven e-mailadres van de lener. Je kunt ook een vraag stellen aan een bibliotheek waar je geen lid van bent.

40 HOE ZIET MIJN BIBLIOTHEEK ERUIT OP SMARTPHONE OF TABLET? Mijn Bibliotheek is ‘responsive’: dat betekent dat de schermopbouw van de toepassing wordt aangepast aan het formaat van het scherm. Zo is Mijn Bibliotheek ook optimaal te gebruiken op kleine schermen als van een smartphone of (mini-)tablet. Een paar voorbeelden van schermen :

41 MIJN BIBLIOTHEEK IN EEN ANDERE TAAL? De hele Mijn Bibliotheek-toepassing is vertaald in het Frans en het Engels. Via de taalswitch rechts bovenaan kun je op elk moment de taal veranderen.


Download ppt "DEMO MIJN BIBLIOTHEEK GEBRUIK VAN MIJN BIBLIOTHEEK."

Verwante presentaties


Ads door Google