De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product."— Transcript van de presentatie:

1 Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product willen kopen. Het aanbod van een product bestaat uit de verkopers die het product willen kopen. vraag aanbod Net als een gewone markt bestaat er ook een arbeidsmarkt. Vraag: De werkgevers (zij zoeken nieuwe mensen en vragen daarom om arbeiders. arbeidsmarkt Aanbod: De werknemers en de mensen die op zoek zijn naar een baan. (zij bieden zich aan om te werken)

2 De Werkgelegenheid en de beroepsbevoling
Alle banen die beschikbaar zijn noemen we met een moeilijk woord de werkgelegenheid. De mensen die werken of werk zoeken behoren tot de beroepsbevolking. Maar let op! Niet iedereen die werkt of werkt zoekt behoort tot de beroepsbevolking! Je bent tussen de 15 en 65 jaar Beroepsbevolking Je hebt of zoekt een baan voor minstens 12 uur.

3 Het UWV Iedereen die op zoek is naar een baan, moet zich inschrijven bij het UWV. Het UWV helpt je bij het zoeken van een baan. Het UWV is een organisatie dat van de overheid is. Je kunt alleen een uitkering krijgen als je bent ingeschreven bij het UWV. De overheid weet dan namelijk dat je geen baan hebt. Je moet dan wel verplicht op zoek gaan naar een baan!

4 Geregistreerde werkloosheid en verborgen werkloosheid
Werklozen die ingeschreven staan bij het UWV. Werklozen die niet staan ingeschreven bij het UWV.

5 Werkloosheid Veel mensen zijn gelukkig niet lang werkloos.
Tijdelijke werkloosheid is als je minder dan een jaar werkloos bent. Als je langer werkloos bent dan noem je dat langdurige werkloosheid. Sommige banen kun je alleen maar in een bepaald seizoen doen. Hierdoor ontstaat seizoenswerkloosheid.

6 Conjuncturele werkloosheid
Conjuncturele werkloosheid is werkloosheid dat ontstaat doordat het even wat minder gaat met de economie. (Deze werkloosheid is tijdelijk) 1. Mensen hebben minder geld te besteden. 2. Er worden minder producten gekocht. 3. maken minder producten. 6.4 Wat voor werkloosheid? Dus er ontstaan werkloosheid!!! 4. Er zijn dan minder arbeiders nodig.

7 Structurele werkloosheid
Werkloosheid kan ook ontstaan doordat bedrijven besluiten om anders te gaan produceren. Bijvoorbeeld door handarbeid te vervangen door mechanisatie of automatisering. Ook kan een bedrijf besluiten om de productie te verplaatsen naar een ander land. Deze banen verdwijnen voor altijd, daarom noem je dit structurele werklosheid.

8 Vacature Wanneer je aan het werk wilt, moet je op zoek naar een vacature. Dat is een moeilijk woord voor een baan waarvoor iemand wordt gezocht. Er bestaat zowel geschoold als ongeschoold werk.

9 Solliciteren Wanneer je een leuke vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Dat betekent dat jij jezelf gaat presenteren aan de werkgever. Vaak doe je dat door een sollicitatiebrief te schrijven, waarin je vertelt waarom ze jou moeten kiezen. Daarnaast stuur je een cv(curriculum vitae=levensloop) mee. In je cv staat welke opleidingen je hebt gedaan en wat jouw werkervaring is.


Download ppt "Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product."

Verwante presentaties


Ads door Google