De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dinosaurussen Deze voorstelling gaat over de dinosaurussen. Dino’s zijn dieren die heel lang geleden op de aarde leefde. Door deze voorstelling leren jullie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dinosaurussen Deze voorstelling gaat over de dinosaurussen. Dino’s zijn dieren die heel lang geleden op de aarde leefde. Door deze voorstelling leren jullie."— Transcript van de presentatie:

1 Dinosaurussen Deze voorstelling gaat over de dinosaurussen. Dino’s zijn dieren die heel lang geleden op de aarde leefde. Door deze voorstelling leren jullie meer over deze enorme dieren. Dieren die intussen niet meer bestaan.

2 Wat is een dinosaurus? Reptielen Leefden 235 miljoen jaar geleden
Waren vaak heel groot Zijn uitgestorven Dinosaurussen zijn reptielen. Net als de hagedissen en krokodillen van nu. Dinosaurussen leefde 235 miljoen jaar geleden tot 65 miljoen jaar geleden, er leefde op aarde toen nog geen mensen. Er is dus niemand die ooit een dinosaurus in het echt heeft gezien. Het idee dat we bij dinosaurussen hebben is dat ze enorm groot zijn. Op het plaatje zie je verschillende dino’s je ziet hier goed hoe verschillend van grote de dino’s zijn. Er bestaan dino’s die groter zijn dan huizen, maar ook din’s die niet groter zijn dan een kip. Alle dinosaurussen zijn 65 miljoen jaar geleden allemaal uitgestorven, dat is toch wel een beetje vreemd. Hoe dat gekomen zou kunnen zijn vertellen we verderop.

3 De wereld Het ontstaan van de wereld
1- Evolutieleer – soorten ontstaan uit andere soorten die zich aanpassen 2- Scheppingsleer – Alles is gemaakt volgens het plan van God De wereld bestaat al heel lang, al voor de dinosaurussen was er leven op aarde. Leven in de vorm van dieren en planten, de mens kwam pas veel later om de hoek kijken, we hebben dan ook nooit dino’s in het echt gezien. Hoe leven op de aarde ontstaan is blijft een beetje raden, er was tenslotte niemand bij om te bekijken of op te schrijven hoe dit ging. Over het ontstaan van de wereld zijn dan ook verschillende ideeen. Hierin zijn 2 duidelijke verschillen te zien. De eerste theorie heet de evolutie theorie, deze gaat ervan uit dat door aanpassingen van soorten (bijvb dieren) er nieuwe dieren ontstaan die beter geschikt zijn om in een omgeving te leven. Zo zijn wij bijvoorbeeld rechtop gaan lopen. De tweede theorie gaat uit van de scheppingsleer, hier denken ze dat alles volgens een plan gaat, dit plan is bedacht en wordt uitgevoerd door een god. Als mens kun je zelf bedenken waarin je wilt geloven. Wat wij vertellen komt uit de eerste leer, de evolutieleer.

4 Het uitsterven van de dino’s 1- vulkaan
Uitbarsting Veel as en rook Zonsverduistering IJstijd De dinosaurus is een uitgestorven diersoort. Ook tegenwoordig worden dieren soms met uitsterven bedreigd( denk aan de walvis en de pandabeer), dit kan bijvoorbeeld komen doordat de mens dieren afschiet voor vlees en huid. Dit uitsterven van een hele diersoort duurt meestal lang, ze zijn moeilijk te vangen, er worden jonkies geboren enz. Zoals verteld is de dinosaurus ook uitgestorven, de mens heeft hier niets mee te maken, wij waren er tenslotte nog niet. Ook is de dinosaurus in een hele korte periode helemaal uitgestorven, wat kan er met ze gebeurt zijn? Dat is iets wat iedereen zich afvraagt. Om er achter te komen hoe dit uitsterven gebeurt kan zijn is er veel onderzoek gedaan. Er zijn van alle ideeën die er waren drie ideeën over. Het eerste idee gaat over een enorme vulkaan uitbarsting. Op de aarde zijn verschillende vulkanen te vinden, soms barst een vulkaan uit. Het gesmolten gesteente wordt samen met rotsblokken, rook en as uit de vulkaan geslingerd. Alles dicht om de vulkaan verbrand, de as blijft in de lucht hangen. Ze gaan er van uit dat in de tijd van de dinosaurussen ook een vulkaan uitbarsting heeft plaatsgevonden. Ze denken dat de uitbarsting zo groot was dat de lucht om een groot deel van de wereld donker werd door de hoeveelheid as in de lucht. Deze as is zo licht dat hij in de lucht blijft zweven. Door al het as kwam het licht van de zon niet meer op aarde en werd het hier op aarde heel koud, een ijstijd heet dat. De dinosaurussen konden niet tegen deze lage temperaturen en zijn hierdoor overleden.

5 Het uitsterven van de dino’s 2- Komeetinslag
Vloedgolf Grote stofwolken Zonsverduistering IJstijd Een ander idee gaat over een komeet inslag op de aarde. Een komeet is een stuk steen of een deel van een planeet die in de ruimte zweeft. Heel soms komt de aarde in botsing met een komeet of stort er een komeet neer op aarde. Omdat een komeet van zo ver weg komt valt hij heel snel, de botsing met de grond maakt dan ook een enorm gat. Het gat dat jullie op het plaatje zien is te vinden in Amerika hier is een komeet van 40 meter neergekomen. Het gat wat hij heeft gemaakt is enorm. Ze denken dat er in de tijd van de dinosaurussen ook een komeet in botsing is gekomen met de aarde, deze komeet is wel een stukje groter geweest dan degene uit Amerika. Hij was zo groot dat er een enorm gat in de aarde is geslagen, door het stof dat hierbij vrij kwam kon het zonlicht hier niet meer doorkomen om de aarde te verwarmen. Net als bij de vulkaan uitbarsting werd het op aarde dus verschrikkelijk koud. De dino’s konden hier niet tegen en zijn overleden.

6 Het uitsterven van de dino’s 3- Plaatverschuiving
Continenten drijven uit elkaar Klimaat werd ongunstiger Leefgebieden veranderen Het derde idee is een beetje ingewikkelder. De aarde is rond en draait om zijn eigen as. Het grootste deel van de aarde bestaat uit water. Op de contineten ( de stukken land ) leven overal op de wereld mensen. Het gekke is dat de verschillende contineten ook langzaam bewegen, zo ontstaan er bij voorbeeld bergen. Twee continenten botsen en in het midden komt een berg. Nu bewegen de continenten zo langzaam dat wij het niet kunnen zien en er niets van merken. In de tijd van de dinosaurussen denken ze dat de verschillende continenten in een zeer korte tijd flink zijn verschoven. Hierdoor veranderde de leefplek van de dieren enorm, sommige zeeën liepen leeg, op andere plekken omstonden ineens zeeën. Er waren aardbevingen en tsunamisch die ontstonden door de botsingen. De dinosaurussen konden zich in die korte tijd niet aanpassen aan de veranderingen en zijn overleden. Alle 3 de ideeën zouden kunnen, ze hebben allemaal iets te maken met het klimaat op aarde dat erg veranderde, in kou of water.

7 Soorten dino’s Planten eters Vlees eters
Er waren verschillende soorten dinosaurussen. De planteneters- deze dino’s leefde van de natuur om zich heen, ze eten planten en bomen, geen vlees. Ook aten ze nog geen gras, dat was er in de tijd van de dinosaurussen nog niet. De vleeseters- de naam zegt het al deze dino’s leefde van vlees, dit kon vlees zijn van andere dinosaurussen,van vissen of andere diersoorten.

8 Zijn er nog Dino’s in de lucht?
Dino met veren Vogel van nu Zijn er nog dino’s? Dat is een gekke vraag, we hadden toch net besproken dat alle dino’s waren uitgestorven? Dat klopt alle dino’s die op het land leefde zijn uitgestorven van sommige vliegende dino’s is nog wel wat terug te vinden, alleen niet in de vorm van een echte dino maar een aangepaste. De vogel is veranderd net als de aarde. Kijk maar naar de plaatjes dan kun je zien hoeveel de roofvogels nog lijken op de vliegende dino’s van toen.

9 Zijn er nog Dino’s in het water?
Dino van toen in water Walvis van nu Eigenlijk hetzelfde verhaal, alle dino’s die op het land leefde zijn uitgestorven van sommige water dino’s is nog wel wat terug te vinden, alleen niet in de vorm van een echte dino maar een aangepaste. De vis is veranderd net als de aarde. Kijk maar naar de plaatjes dan kun je zien hoeveel de walvissen nog lijken op de zwemmende dino’s van toen.

10 Dino’s op het land Neushoorn van nu Land dino van toen
Zelfs op het land vinden we nog dieren terug die erg veel lijken op de dino die ooit bestaan heeft. Links op het plaatje staat een dinosaurus van toen. Het plaatje rechts kennen jullie wel, de neushoorn van nu, zie je hoe ze op elkaar lijken?

11 Opgravingen Hoe weten we nou toch hoe al die dino’s eruit gezien hebben, wij leefde toch nog helemaal niet? Hier boven kun je zien hoe dit komt. Deze dinosaurus is overleden in het water, hij is op de oever van het water overleden. De dino is langzaam verdwenen in de grond. In de grond is het vel en het vlees van de dino langzaam verdwenen, er bleven alleen botten over. Deze botten blijven in de grond heel lang goed. Tegenwoordig zijn er mensen die zoeken naar de resten van dieren. De man op het plaatje gaat graven op de plek waar de dino ooit is overleden. De man vindt de botten van de dinosaurus terug en kan van de botten het skelet van de dinosaurus nabouwen. Zo weten we een beetje hoe ze eruit zien en hoe groot ze zijn. De kleur van de huid en het geluid wat ze maken weten we niet zeker.

12 Opgravingen Dit is een dinosaurus die in elkaar gezet is met de botten die opgravers hebben gevonden.


Download ppt "Dinosaurussen Deze voorstelling gaat over de dinosaurussen. Dino’s zijn dieren die heel lang geleden op de aarde leefde. Door deze voorstelling leren jullie."

Verwante presentaties


Ads door Google