De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Altijd online!.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Altijd online!."— Transcript van de presentatie:

1 Altijd online!

2 Grooming Weet jij met wie je chat?
Internet is leuk en biedt veel mogelijkheden. Helaas zitten er, net als in het echte leven, ook mensen met verkeerde bedoelingen op internet. Mensen die jou lastig vallen en je vragen je uit te kleden achter de webcam of nog meer vervelende dingen. Dit wordt ook wel ‘grooming’ genoemd. Dat kan heel vervelend zijn! Is er iemand in de klas die wel eens is lastig gevallen. Hieronder wat vragen om te checken hoe veilig jij bent online.

3 Wie heeft er wel ooit eens iets vervelends meegemaakt online?
Wie van jullie heeft wel eens met iemand die je alleen van internet kent, in het echt afgesproken? Wie van jullie chat weleens met iemand die hij/ zij alleen via internet kent?

4 Wat zij denkt…

5 Maar weet ze het zeker???

6 Bekijk het filmpje over grooming.
Iemand die jongeren met verkeerde bedoelingen wil verleiden tot een afspraakje wordt ook wel een cyberlokker genoemd. Cyberlokkers zijn niet altijd oude mannen. In het filmpje zagen we Jeroen van 35, die zich op internet voordeed als jongen van 18 om Sanne te misleiden. Een cyberlokker kan gebruik maken van verschillende tactieken. Hieronder staat een aantal tactieken die een online groomer (‘cyberlokker’) kan gebruiken. Probeer bij elke tactiek een voorbeeld te bedenken: wat zouden cyberlokkers zeggen of doen om hun slachtoffers over te halen tot een afspraakje?

7 Vertrouwen winnen Chanteren Bedreigen
“Ik vertel het echt niet door!” “Je kunt mij wel vertrouwen hoor…” “Het is toch ons geheimpje?” “Ik heb dit ook nog nooit gedaan hoor! Chanteren “Als ik jou was zou ik die foto’s maar sturen, anders weet ik niet of ik ons geheim wel geheim kan houden.” “Als jij mij niet nog een foto stuurt, dan zet ik die foto van jou op internet” “Als je niet wilt dat ik deze foto online zet, dan moet je 500 euro overmaken” “Ik heb je Facebook en weet wie al je vrienden zijn, als je je nog één keer uitkleedt voor de webcam, hoeven zij niks te weten.. Bedreigen “Ik zou maar naar onze afspraak komen, ik heb jouw telefoonnummer dus ik kan zo je ouders bellen!” “Maar je weet dat ik al wat mooie foto’s van jou heb…die kan ik natuurlijk naar jouw Facebook vrienden sturen.” “Ik weet waar je woont, dus als ik jou was zou ik maar naar die afspraak komen…” “Als je nu die foto niet stuurt, dan weet ik niet jouw zusje nog wel zo veilig is.” “Ik hou er niet van om te dreigen, maar jij weet net zo goed als ik dat jij mij zelf die foto’s hebt gestuurd. En dat kan ik jouw ouders ook zo laten weten!”

8 Wat zou jij doen? Beantwoord voor jezelf de vragen op het werkblad

9 Wees voorzichtig online met vreemden!
Voeg niet zomaar iedereen toe op je profiel of chat. Gebruik een naam waaraan je niet kunt zien of je een jongen of meisje bent. Gebruik niet je eigen foto (bij een spel bijvoorbeeld) maar een animatiefiguur. Voorzichtig met persoonlijke gegevens Spreek veilig af! Wat als het toch misgaat… Praat met een volwassene Naar de politie Melden bij Helpwanted.nl

10 Nog een filmpje!


Download ppt "Altijd online!."

Verwante presentaties


Ads door Google