De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Justin Joosen M1BM1N.  Alles begint bij ijzererts, dit is nog geen ijzer daarom word dit gesmolten in hoogovens en scheiden wij het ijzer. Een brandstof.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Justin Joosen M1BM1N.  Alles begint bij ijzererts, dit is nog geen ijzer daarom word dit gesmolten in hoogovens en scheiden wij het ijzer. Een brandstof."— Transcript van de presentatie:

1 Justin Joosen M1BM1N

2  Alles begint bij ijzererts, dit is nog geen ijzer daarom word dit gesmolten in hoogovens en scheiden wij het ijzer. Een brandstof hiervoor is cokes, dit is ontgast steenkool. Dit scheiden wij van de slakken en het steen waar het ijzer in zat, dit doen we doormiddel van een stof waar dit steen zich aan bindt. Deze slakken worden gerecycled in beton

3  Het grootste deel van die hoogovenslak (85%) word gebruikt in hoogovencement. Bij dit proces van het maken van ijzer krijg je vloeibaar ijzer dat je nog in iedere vorm kan gieten, dit word met een mengerwagen weggebracht naar de fabriek deze wagen kan maar liefst 200 ton vloeibaar ijzer vervoeren. Daarna word het in vorm gegoten meestal in plakken, dit noemen we ruw ijzer.

4  Bij dit proces word het ruwijzer gebruikt en hiervan word staal gemaakt, in ruwijzer zit een te hoog koolstofgehalte. Tijdens het proces word dit percentage verlagen naar 0,1-0,2 % dir doen ze door het weer te verwarmen en zuiver zuurstof bij te doen. Dit proces bepaald de kwaliteit van het ijzer. In dit proces verwerkt de fabriek ook nog een beetje schrootmetaal bij het staal.

5  Na dat dit proces is toegepast kun je het staal noemen, het heeft dan een betere kwaliteit en zal veel sterker zijn dan ruw ijzer.

6  Hierbij gaan ze het vloeibare ijzer in blokken gieten. Dit zijn de voorproducten van de wals. Dit gebeurd in een giethal. Hier stolt het staal en krimpt het iets. Zo’n blok weegt ongeveer 20 ton.

7  Hierna word het staal warm gewalst op gewenste plakken van 1,5 tot 12 mm dik. En met koud walsen minimaal 0,2mm.

8  De staalkwaliteiten worden bepaald door het koolstofgehalte in het staal. Dit kun je meten door een aantal tests te doen, waarbij je de treksterkte en druksterkte berekent. Dit staat allemaal beschreven in waarden en normen die moeten voldoen aan Nederlandse eisen en of Europese eisen.

9  De eigenschappen worden bepaald door de treksterkte te bepalen in ijzer, hiervoor dient het meestal ( ook duwkracht ).

10  Door vermoeidheid kan staal 25% van zijn kracht verliezen, dit gebeurd door te veel doorgebogen te zijn. Hierdoor blijft hij vaak in deze doorgebogen positie zitten. Ook heb je een kruipsterkte, dit is de sterkte van de tempratuur. Staal is bestemd tegen een tempratuur van onder 400 graden.

11  Staal kan wel tegen elastische krachten, als dit maar niet te veel is waardoor hij vermoeid raakt. Je zult dus altijd in een constructie van staal rechte staanders moeten gebruiken om hoog te komen. Elastische vermogen van een aantal materialen.

12  Legeringen, dit krijg je als je 2 soorten ijzer bij elkaar gooit en er een van maakt. 18 %chroom 8 %nikkel en 74 % staal, dit is gewoon goed te lassen als het koolstofgehalte maar onder de 0,2 %blijft.

13  Staal roest ook, dit gebeurd als het de kans krijgt en het water en zuurstof heeft. Roest voorkomen kan ook door simpel wel te schilderen. Of te verzinken, of verchromen.


Download ppt "Justin Joosen M1BM1N.  Alles begint bij ijzererts, dit is nog geen ijzer daarom word dit gesmolten in hoogovens en scheiden wij het ijzer. Een brandstof."

Verwante presentaties


Ads door Google