De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wegen naar innerlijk geluk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wegen naar innerlijk geluk"— Transcript van de presentatie:

1 Wegen naar innerlijk geluk
Nancy Vandenberghe

2 ontdek en leef je passie(s)
Ieder mens heeft interesses die hem wezenlijk motiveren. Wanneer je met deze interesse bezig bent, voel je je in een toestand van flow. Door meer ruimte in te bouwen voor je passies ga je je gelukkiger voelen. Je leven krijgt nog meer zin als je de rode draad in je leven ontdekt en je daardoor kan focussen op je levensmissie. Wanneer je lusteloos bent en het gevoel hebt dat je leven voorbijgaat zonder veel kleur, ben je waarschijnlijk de verbinding met je eigen diepe interesses verloren. Ik help je dan om terug in contact te komen met je innerlijke bron van levensvreugde én ik help je stappen zetten om ruimte te maken voor deze innerlijke passies.

3 'begrijp' je 'zelf' In de loop van ons leven kunnen we vastzitten in patronen die onszelf en/of anderen geen deugd doen. We hebben ons dan ge-identificeerd met delen in onszelf die ons 'beperken' . (vb: de ja-knikker, de zeurder, de harde werker...). Door met deze delen in onszelf te communiceren gaan we ze beter 'begrijpen'. Na 'begrip' volgt 'verandering'. Geleidelijk aan komt er ruimte voor kanten van jezelf die je vroeger geen ruimte gaf (vb: de grenzen-bewaker, de genieter, de contact-zoeker, ...). Ik help je om een gesprek met je zelf aan te gaan via focussen en voice-dialogue en je zal merken: zelf-kennis doet openbloeien.

4 wees compassie-vol voor jezelf
Heel vaak zijn we oordelend en afkeurend voor onszelf. We hebben innerlijke stemmen in onszelf die ons voortdurend een ideaal-beeld voor ogen houden (je moet altijd vriendelijk zijn, je moet slank en fit zijn, je moet altijd hard werken, ...) . Wanneer we niet aan ons eigen ideaalbeeld beantwoorden worden we afgestraft met negatieve kritiek op wie we zijn en wat we doen. Van deze zelf-kritiek kunnen we erg afzien: neerslachtig voelen, ongeloof in eigen kunnen, minderwaardig voelen, .... Door 'anders' om te gaan met deze innerlijke negatieve commentaar zorg je ervoor dat de 'macht van deze stemmen' geleidelijk aan vermindert. Daarnaast ontwikkel je een stem in jezelf die compassievol en vriendelijk is. Deze stem zorgt ervoor dat je stevig in je schoenen blijft staan en jezelf blijft graag zien, ondanks alle moeilijkheden die het leven met zich meebrengt. Ik begeleid je in het leren communiceren met je innerlijke criticus en het ontwikkelen van een compassie-volle metgezel in jezelf.

5 Kom in 'beweging' Soms zitten we vast-geroest in een bewegingsloos leven: zittend beroep, zittend in de zetel voor de tv, zittend in de auto, ... We weten wel dat 'meer beweging' goed voor ons zou zijn. Uit onderzoek blijkt dat elke dag bewegen niet alleen goed is voor onze fysieke gezondheid maar ook voor onze mentale gezondheid. Bij beweging komen er immers endorfines vrij waardoor we ons gelukkiger voelen. Beweging in een groene omgeving heeft nog een beter effect op ons mentaal goed voelen. Het is niet gemakkelijk om uit je 'vast-geroestheid' te komen en terug 'in beweging' te komen. Ik begeleid je in het zoeken naar die éne stap die wel haalbaar is en ik help je om van de eerste stap , naar de tweede stap te gaan en voor je het weet heb je een vaste gewoonte om 'je mentaal fit te bewegen'.

6 Zorg voor 'levengevende' contacten
Misschien ben je 'geïsoleerd' geraakt of heb je het gevoel dat je wel veel mensen kent, maar geen contacten hebt die echt hartverwarmend zijn. Het kan ook zijn dat je door kwetsuren in het verleden geen warme banden durft aan te gaan. Je vertrouwen in mensen is zoek. Je kan ook de indruk hebben dat je niet interessant genoeg bent en andere mensen niks hebt te bieden. Nochtans is uit onderzoek gebleken dat mensen die zich omringd weten door andere mensen zich beter in hun vel voelen. Liefde geven en ontvangen doet onze hartenergie stromen. Ik help je in het begrijpen van je innerlijke blokkades en het in de ogen kijken van je diepe angsten, zodat je terug vertrouwen krijgt in je sociale zelf. Ik help je ook te ontdekken welke mensen jij nodig hebt om je goed te voelen. Hartkwetsuren genezen langzaam, soms is het een leven lang 'werken' om volledig toegang te krijgen tot je pure hartsenergie. Het loont echter de moeite want maakt zo gelukkig als met je volle energie en zelfvertrouwen tussen de mensen te staan en innige banden te smeden die je leven kleur en diepgang geven.

7 Zorg voor ‘stilte’ in je leven
Ieder mens heeft het nodig om te tanken. Genotsmomenten inbouwen waarbij je puur voor jezelf dingen doet die je batterijen opladen is essentieel. Even belangrijk is om de stilte op te zoeken. Een hangmoment in de zetel waar je niks doet, alleen maar mijmeren en dromen. Of stiltes in de natuur en/of meditatie. Je laat dan gewoon alle gedachten door je heen stromen, je bent aanwezig bij wat je voelt en gewaarwordt, je luistert naar wat je intuïtie je te vertellen heeft. Soms na een hele hectische periode in je leven is het zelfs nodig om een woestijngebied in te bouwen waar er niks is, alleen leegte. Die leegte is in het begin akelig, maar na een tijd begint er weer van alles wortel te schieten in jezelf. Tijd voor jezelf doet wonderen. Ik begeleid je hoe je stilte voor jezelf vruchtbaar kan maken en help je te vinden welke vorm van stilte bij jou past.

8 Slotopmerking Alle wegen zijn goede ingangen om je gelukkiger te voelen. Ze hebben ook invloed op elkaar. Zo kan zelfkritiek ervoor zorgen dat je geen contacten durft aangaan of dat je geen stappen durft zetten. Zo kan een gebrek aan lichaamsbeweging ervoor zorgen dat je veel kritiek op jezelf hebt. Verandering op het ene gebied kan dus als gevolg hebben dat er ook iets verandert op een ander gebied. In je leven kan je telkens het accent leggen op een andere geluks-weg naargelang je nood op dat moment.


Download ppt "Wegen naar innerlijk geluk"

Verwante presentaties


Ads door Google