De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 3.4 Stabiliteit van DNA.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 3.4 Stabiliteit van DNA."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 3.4 Stabiliteit van DNA

2 Mutaties Een mutatie is een verandering in het DNA.
Door deze veranderingen ontstaan variaties tussen organismen binnen een soort. Meestal blijft een mutatie on- opgemerkt, doordat een deel van het DNA is gemuteerd dat in die cel niet wordt afgelezen. De meeste gemuteerde genen worden niet doorgegeven aan de nakomelingen, doordat ze niet in een geslachtscel zitten.

3 Soorten mutaties Genmutatie of puntmutatie: Hierbij heeft een verandering plaatsgevonden in 1 gen. Chromosoommutatie: Meerdere genen op hetzelfde chromosoom zijn gemuteerd. Ook kunnen er breuken in het DNA ontstaan, waardoor hele stukken van het chromosoom vallen of een afgebroken stuk zicht hecht aan een ander chromosoom.

4 Herstellen van mutaties
Beschadiging in DNA Beschadigde nucleotide en nucleotiden er omheen (niet in afbeelding) worden verwijderd. Juiste nucleotiden worden teruggeplaatst. Film: DNA reparatie

5 Oorzaken van mutaties Straling Chemische stoffen
Warmte (ook al de normale temperatuur)

6 Tumoren Wanneer een mutatie is ontstaan in de genen die de celdeling regelen. De cel gaat zich ongeremd delen. Tumoren worden onderscheiden in: - Goedaardige tumoren - Kwaadaardige tumoren

7 Goedaardige tumoren Hebben niet de neiging om in andere weefsels te groeien. Hebben niet de neiging om zich uit te zaaien naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan problemen geven wanneer deze op omliggende weefsels of organen drukt. Een voorbeeld van een goedaardige tumor is een wrat.

8 Kwaadaardige tumoren De cellen vermeerderen zich erg snel.
De cellen dringen omliggende weefsels binnen. De cellen hebben de neiging zich via bloed en lymfe te verspreiden naar andere delen van het lichaam. (Uitzaaien)

9 School- / Huiswerk Maken opdrachten §3.4


Download ppt "Paragraaf 3.4 Stabiliteit van DNA."

Verwante presentaties


Ads door Google