De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ouderavond SchoolWise & schoolbibliotheek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ouderavond SchoolWise & schoolbibliotheek"— Transcript van de presentatie:

1 Ouderavond SchoolWise & schoolbibliotheek

2 Opening – Het boek

3 Waarom lezen?

4 Waarom lezen?

5 2. De schoolbibliotheek

6

7

8

9

10

11 2. De schoolbibliotheek - Een samenwerking met de Flevomeer
Voor kinderen van De Zeester om op school en thuis te lezen Voor 0 tot 4 jarigen in het dorp Elk kind is gratis lid

12 3. SchoolWise

13 Wat is SchoolWise? Catalogussysteem voor schoolbibliotheek
Portal naar betrouwbare websites Uitleensysteem voor school (balie) Communicatiesysteem tussen bibliotheek en school (nieuwspagina, widgets)

14 SchoolWise Visueel aantrekkelijk voor kinderen Makkelijk in gebruik
Leesbevordering ook door boekentips / digitale etalages, bijhouden leeslogboek, toppers Betrouwbaar want geselecteerde digitale content (mediawijsheid) Kijken en eventueel reserveren in catalogus openbare bibliotheek Toegang op elke computer met internet Ook thuis kun je zoeken in schoolWise* Persoonlijke inlog en eigen pagina

15 Instructie schoolwise

16

17

18

19 schoolWise startpagina
Dit is de homepage of startpagina van schoolWise. 3 dingen te zien: oranje balk (die blijft altijd zichtbaar) De lijst met titels, die wordt nu nog landelijk ingesteld, maar kan vanaf 1 van de volgende versies op lokaal- of schoolniveau worden ingesteld, bijv. boeken voor een projectweek. Vierkante blokken, die noemen we widgets, die worden door de bibliotheek ingesteld met bijv nieuws. NB: dit kan ook een blok zijn van de school met eigen nieuwtjes over lezen. We willen bijv. een onderwerp gaan zoeken, dus we klikken op zoekmachine

20 Zoeken varkens sschool
Als je zoekmachine hebt aangeklikt, kun je een zoekterm intypen. Daarna kun je nog aangeven wat je zoekwoord is, een onderwerp, titel, schrijver of zomaar een woord. Als je niets aanklikt, blijft hij op onderwerp staan. Dan KUN je (maar hoeft niet) aangeven in welke klas je zit. Dan krijg je alleen titels die voor jouw leeftijd geschikt zijn. Tot slot kun je aanklikken WAAR je wilt zoeken, op school (dat is de schoolmediatheek), in de bibliotheek (dat is de openbare bibliotheek), op internet (dat zijn gecontroleerde websites) of filmpjes. Als je niets aanklikt, zoekt hij eerst op school.

21 Zoeken in schoolmediatheek
varkens sschool In de onderste helft van het scherm zie je de titels die op school aanwezig zijn over je onderwerp, en ook of het wel/niet is uitgeleend. Rechts kun je nog aangeven als je alleen informatief of alleen verhalend wilt, maar dat hoeft niet. Stel dat je nog iets meer zoekt, of iets anders, dan klik je op ‘in de bibliotheek’.

22 Verder zoeken in openbare bibliotheek
varkens bibliotheek Zonder dat je je zoekwoord opnieuw hebt hoeven intypen, ben je nu in de catalogus van de openbare bibliotheek. Als de bibliotheek het heeft ingesteld, dan kan er worden gereserveerd (de oranje knop).

23 Betrouwbare websites varkens websites
Je kunt ook gelijk doorklikken naar websites over je onderwerp. Door een bibliotheekredactie gecontroleerd, dus betrouwbaar.

24 Direct doorklikken naar filmpjes (school-t.v. / Klokhuis)
varkens filmpjes Tot slot kun je filmpjes zien over je onderwerp. Van bijv. schooltiv of klokhuis

25 Snuffelen via thema’s (1)
landen We keren even terug naar de oranje balk bovenin. Net hadden we de knop ‘zoekmachine’ aangeklikt, nu klikken we op ‘snuffelen’. Je ziet dan dit scherm, met plaatjes over allerlei onderwerpen. Heel handig voor leerlingen die niet precies weten WAT ze zoeken maar wel globaal een onderwerp in hun hoofd hebben, bijv landen. Onderaan worden zowel titels van school als titels van de openbare bibliotheek getoond

26 Snuffelen via thema’s (2)
vriendschap landen Of bijv ze willen lekker lezen, en klikken dan ‘vriendschap’ aan. Onderaan elk uitrolmenu komt (in de eerstvolgende versie) een rubriek ‘makkelijk lezen’.

27 Wat staat er in de schoolbibliotheek in de kast
De laatste kop in de oranje balk is een kijkje in de kast. Wat voor soorten boeken staan er in de schoolmediatheek? Grofweg is dit ook een leeftijdscategorie. Er is hier ook een kast ‘makkelijk lezen’ te zien (als een school deze kast heeft)

28 Een eigen schoolplaatsing?
Als je er als school voor kiest de boeken anders te plaatsen dan in de openbare bibliotheek, dan kan dat. Je moet dan bij de titel op ‘lees verder’ klikken om te zien waar het dan staat. Hier kan de leerling trouwens sterren aan het boek geven, of hij het mooi vindt. In de zoekmachine wordt het gemiddeld aantal sterren getoond. Een leerling kan ook aangeven of hij de titel nog even wil onthouden of op zijn verlanglijst wil zetten of in eigen leeslog wil opnemen (zie volgende dia). BLAUWE KAST A-lees

29 Leeslog onderbouw Leeslog van Cora , leerling groep 4
Zo ziet het leeslog voor de onderbouw eruit

30 Leeslog bovenbouw Cool, gaaf Boeiend Saai Belangrijk Onbelangrijk
Eenvoudig Droevig saai Boeiend Belangrijk Ingewikkeld Vrolijk spannend En zo de leeslog voor de bovenbouw. Die oranje vierkantjes zijn schuifknopjes die naar keuze naar links en naar rechts kunnen worden geschoven. Alle titels van het leeslog van een leerling zijn terug te vinden op zijn persoonlijke pagina. Cool, gaaf

31 Persoonlijke pagina: aanmelden
Nu verlaten we het zoeken even en gaan kijken naar de persoonlijke pagina’s. Daarvoor moeten kinderen zich aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inlog met wachtwoord kan worden uitgeprint door de leesconsulent) van de bibliotheek of door de schoolbibliotheekmoeder (door personen met de uitgebreidere schoolWisebevoegdheden

32 Persoonlijke pagina - profiel
Als je je hebt aangemeld, zijn er weer verschillende dingen te zien. Nu is er in de oranje balk een knop bijgekomen ‘mijn gegevens’. Als eerste krijg je de knop ‘dit ben ik’ te zien, met je persoonlijke profiel. Dat kunnen kinderen zelf instellen en wijzigen, bijv hun hobbies. Hier zien ze ook hun ’prijzenkast’ met symbooltjes als ze titels aan hun leeslog hebben toegevoegd.

33 Persoonlijke pagina - leeslog
In ‘mijn leeslog’ kunnen ze alles zien wat ze over boeken in hun leeslog hebben geschreven, dus welke titels maar ook hun opmerkingen en het aantal sterren dat ze de titels mogelijk hebben gegeven.

34 Mijn toppers Bij ‘mijn toppers’ kunnen kinderen zien welke boeken zij de meeste sterren hebben gegeven

35 Wat heb ik geleend geleend
Bij ‘mijn gegevens’ kunnen ze ook zien welke titels ze hebben geleend. Als kinderen hier kijken, zien ze zowel wat ze hebben geleend in schoolmediatheek maar ook wat ze in de openbare bibliotheek (in verschillende kleuren).

36 Berichten van de bibliotheek
Bij berichten kunnen ze zien of hun gereserveerde titels al klaar staan en of ze wellicht te laat zijn met iets (alléén van materialen uit de schoolmediatheek, niet van materialen die ze in de openbare bibliotheek hebben geleend).

37 4. Lenen op school en thuis Thuis 1 boek ( 2 weken)
School 1 boek ( 2 weken) 0 tot 4 jarigen: maandag:   dinsdag:     Inlog codes / informatiebrief SchoolWise

38 5. Vrijwilligers en ouderhulp
Ouders Vrijwilligers leerlingen bovenbouw

39 6. Een kijkje in de schoolbibliotheek


Download ppt "Ouderavond SchoolWise & schoolbibliotheek"

Verwante presentaties


Ads door Google