De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dissectie van de mossel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dissectie van de mossel"— Transcript van de presentatie:

1 Dissectie van de mossel
Michelle borghers

2 Oriëntering Welke voordelen zie jij in het gebruik van de hangcultuur?
Er zit minder zand tussen de mosselen aangezien ze in het water hangen i.p.v. op de bodem liggen.

3 Oriënteren - Tegen welke natuurlijke predatoren moeten mosselen zich beschermen? Zeevogels, slakken, zeesterren of krabben In welke habitat gedijen zeemosselen het best? Getijdenzone Aan welke ongunstige omstandigheden moeten mosselen zich aanpassen?  Overleven zonder vers water, ze sluiten hun schelp om zo uitdroging te voorkomen.

4 Oriënteren ONDERZOEKSVRAAG: Hoe draagt de bouw van de mossel bij aan het vergroten van zijn overlevingskansen? HYPOTHESE: Ze hebben een stevige schelp die beschermt tegen predators, ze hechten zich vast aan rotsen of aan elkaar zodat ze niet wegdrijven. Ze kunnen hun schelp sluiten om zich tegen uitdroging te beschermen als ze droog komen te staan.

5 Deel 1: uitwendige bouw, Uitvoeren en waarnemen
DORSAAL = Rugzijde Achterkant Voorkant VENTRAAL = Buikzijde

6

7 waarnemen WAAR bevindt zich het oudste gedeelte van de mossel?
Aan de voorkant HOE komt het dat het verwijderen van de zeepokken en de baard niet zo vlot verloopt? De draden zitten tussen de kleppen van de mossel vast, je moet er hard aan trekken. De zeepokken zitten stevig vast bovenop de schelp WAT stel je vast met betrekking tot de hardheid van de mosselschelp? De mosselschelp is erg hard, je kunt er geen gaatje in maken.

8 WELKE structuur moet je doorbereken? Is dit eenvoudig? Leg ut.
Neen, de mosselschelp is moeilijk open te krijgen, de kleppen zitten stevig tegen elkaar aangedrukt, het lukt enkel door hevig met het dissectiemes te wrikken. Beschrijf de weke delen van de mossel. De inwendige delen zijn slijmerig en beige van kleur, er is één opvallend donkerbruin orgaan. Tijdens het openen van de schelp is het lichaam stukgegaan. Aan beide helften van de schelp hangt een deel van het lichaam vast.

9 Deel 2: inwendige bouw, Uitvoeren en waarnemen
WAAR heeft het mossellichaam vastgezeten aan de schelp?  Op de plaatsen met de donkere afdrukken

10

11 Deel 3: studie van de weke delen van een gekookte mossel, Uitvoeren en waarnemen
HOE voelt het mossellichaam aan? Het weke deel is zacht en vlezig Vergelijk de bouw van de instroomopening en de uitstroomopening Uitstroomopening: niet gekarteld, ovaal Instroomopening: gekarteld, rond

12 Waarnemen WAT zijn de meest opvallende structuren bij het binnenstebuiten keren van de mossel? Een donker tongvormig deel en er zijn draden.

13 Waarnemen HOEVEEL Mondfappen zie je? Er zijn 4 mondlappen
Situeer de mondopening ten opzichte van de instroomopening. De instroomopening en de mondopening liggen aan tegenovergestelde zijden.

14 Waarnemen WAAR bevinden zich de kieuwbladen?
De kieuwbladen zitten dicht bij de instroomopening, zowel links als rechts van de ingewandenzak. In welke volgorde bereikt het water uit de instroomopening de kieuwbladen en de mond?  Het water stroomt eerst langs de kieuwbladen en dan naar de mondopening.


Download ppt "Dissectie van de mossel"

Verwante presentaties


Ads door Google