De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev". Dit was de voorloper van Rusland. Rusland werd pas een wereldmacht door tsaar Peter de Grote.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev". Dit was de voorloper van Rusland. Rusland werd pas een wereldmacht door tsaar Peter de Grote."— Transcript van de presentatie:

1 Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev". Dit was de voorloper van Rusland. Rusland werd pas een wereldmacht door tsaar Peter de Grote (1689-1725) en tsarina Catharina II (1762-1796). In 1914 nam Rusland deel aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog verliep dramatisch. De Russische verliezen waren enorm De revoluties In eigen land was de ontevredenheid groot. Dit kwam door de manier waarop de tsaar het land leidde en door de verliezen in de oorlog. Er kwam een revolutie, de Februarirevolutie. Daarna kwam er een voorlopige regering, maar die werd een paar maanden later alweer afgezet in de Oktoberrevolutie.

2 In 1922 werd de Sovjet-Unie opgericht. De stichter van de Sovjet-Unie, Lenin, stierf al snel in 1924. Hij werd opgevolgd door Jozef Stalin. Onder zijn stalinistische bewind vond de Grote Zuivering plaats. Stalin stuurde al zijn tegenstanders (mensen met een andere mening, kunstenaars, schrijvers) naar strafkampen in Siberië (goelags), of hij stelde ze terecht

3

4 Het Kievse Rijk omstreeks het jaar 1000

5 Planeconomie De productiemiddelen zijn in handen van de staat. De staat bepaalt wat er geproduceerd wordt. De prijzen worden vastgesteld door de staat. De regering regelde hoeveel en wat elk bedrijf moest maken.

6

7 Sovjet-Unie viel in 1991 uiteen in 15 landen. Hierdoor wonen miljoenen Russen buiten Rusland. Vroeger was Rusland onderdeel van de Sovjet-Unie. Begin 1990 scheurden de drie Baltische staten zich af. Sovjet-Unie: 15 republieken

8 Na het uiteenvallen van de sovjet unie ging Rusland van een plan economie naar een vrijemarkteconomie. Economisch ging het eerst heel slecht. Veel bedrijven gingen failliet en hun arbeiders raakten werkloos. Vrijemarkteconomie economie waarin vraag en aanbod de prijzen bepalen

9

10

11

12 §3Veranderingen in de twintigste eeuw: politiek en economie Basisboek 204 Politiek systeem: centrale staat  Het [politiek systeem] is de manier waarop een staat bestuurd wordt.  In een [centraal geregeerde] staat gelden overal precies dezelfde regels. Alles wordt vanuit één centraal punt geregeld, de hoofdstad. Basisboek 205 Politiek systeem: bondsstaat  Een vereniging van staten heet een [bondsstaat] of een [federatie] en wordt geleid door een bondsregering of een [federale] regering.  Elke [deelstaat] heeft een eigen regering, een eigen hoofdstad en eigen wetten. Basisboek 206 Economische systemen  Het [economische systeem] is de manier waarop in een staat de productie van goederen geregeld is.  In het [kapitalistische] productiesysteem (ook wel vrijemarkteconomie) wordt de productie geleid door particuliere ondernemers.

13

14


Download ppt "Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev". Dit was de voorloper van Rusland. Rusland werd pas een wereldmacht door tsaar Peter de Grote."

Verwante presentaties


Ads door Google