De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

6.8, De vrede van Bresk-Litovsk

Verwante presentaties


Presentatie over: "6.8, De vrede van Bresk-Litovsk"— Transcript van de presentatie:

1 6.8, De vrede van Bresk-Litovsk
Eerste Wereldoorlog 6.8, De vrede van Bresk-Litovsk

2 Oorlog aan het Oostfront
De Russen mobiliseren aan het begin van de oorlog hun leger veel sneller dan menigeen had verwacht De stoomwals werd echter bij de eerste grote slag tegen de Duitsers (Tannenberg) verslagen door de betere bewapening van de Duitsers de slimmere tactiek van de Duitse leger leiding Hierna drongen de Duitsers en Oostenrijker diep tot in Rusland door Tegenaanvallen leverden alleen heel veel slachtoffers op

3 Omstandigheden in het Russische leger
In 1917 waren er al ruim 4 miljoen doden gevallen Men was slecht bewapend en gekleed Geen verlof Slecht eten Slechte medische steun Slecht commando Veel deserties

4 Omstandigheden in Rusland
Begin 1917 stond het tsaristische bestuur op instorten De Tsaar had de legerleiding overgenomen, maar maakte er een nog grotere puinhoop van Vele doden en gewonden De landbouw lag op z’n gat De bevolking leed honger in de stad en op een bepaald moment ook op het platteland De laatste resten van aanzien en macht van de eens zo machtige tsaar vloeiden weg! Het leger ging muiten en de bevolking in opstand

5 Vooraf ….. Waar kwam Lenin (de leider van de Revolutie) zomaar vandaan? En dit: ……………… Moest je als socialisten wachten op de Revolutie of haar een handje helpen? Twee soorten socialisten: Bolsjewieken We moeten de macht grijpen/de revolutie een handje helpen Partij van Lenin Mensjewieken Socialisten; neen, we doen het via de democratische weg Dit kon een beetje doordat de tsaar na 1905 de doema liet oprichten en beperkt kiesrecht mogelijk werd; maar de tsaar bleef de baas Partij van Kerenski Lenin werd het geheime wapen van de Duitsers!

6 Lenin ( )

7 Omwenteling in 2 coupletten
1917, Februari Revolutie Rusland stortte zich in de Eerste Wereldoorlog, maar dit verliep dramatisch Een slecht bewapend leger van boeren Vier miljoen doden Leger ging muiten en de bevolking in opstand De tsaar trad af en de doema bestuurde het land (Voorlopige regering Kerenski) 1917, Oktober Revolutie Kerenski gaat toch verder met de oorlog Hete zomer Honger, opstanden, veel doden Lenin beloofde verandering Brood, land en vrede In oktober nemen de sovjets o.l.v. Lenin eenvoudigweg – zonder tegenstand – de macht over!

8 Onderhandelingen 1 Op 15 december 1917 werd een wapenstilstand gesloten Op 22 december leek er een vredesakkoord te zijn Een akkoord zonder annexaties en herstelbetalingen De Duitsers vonden dit oké omdat men Snel vrede wilden én men dacht dat Rusland Polen en de Baltische staten zomaar wilden opgeven Not De onderhandelingen staakten In het geheim trachtte Rusland toenadering te zoeken tot Frankrijk en Engeland, maar dat werkte niet!

9 Onderhandelingen 2 Op 8 januari hervatte men de onderhandelingen
Rusland pleitte nu voor zelfbeschikking van de Balten en de Polen. De Duitsers eisten dat Rusland binnen 24 uur het vredesbedrag ondertekende anders zou het leger weer aanvallen. Op 18 februari gebeurde dit ook en bezetten de Duitsers veel grondgebied. Nu (1 maart) moest de Russen met het mes op de keel opnieuw onderhandelen én de Duitsers dicteerden nu het verdrag: Rusland verloor 25 procent van haar grondgebeid, 25 procent van haar landbouwgronden én zeventig procent van zijn ijzer- en kolenindustrie!

10 Reacties/gevolgen van de Vrede
Duitsers konden zich nu volop op het Westfront richten, hetgeen de geallieerden uitermate vervelend vonden. Rusland werd niet betrokken bij de Vrede van Versailles, hier werd zelfs de Vrede van Bresk-Litovsk ongeldig verklaard. In Rusland ontstond een vierjarige burgeroorlog, waar het Westen de partijen die tegen de Bolsjewieken vochten steunden. De latere Sovjet-Unie (1922) werd als een internationale paria gezien/beschouwd.

11 Huiswerk Lees § 6.8 Maak


Download ppt "6.8, De vrede van Bresk-Litovsk"

Verwante presentaties


Ads door Google