De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Donder & bliksem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Donder & bliksem."— Transcript van de presentatie:

1 Donder & bliksem

2 Rampen door onweer Er gebeuren ook vaak ongelukken door onweer, zo worden er mensen getroffen of slaat het in gebouwen etc in. Hier enkele voorbeelden van door onweer veroorzaakte rampen. Na hevig onweer in Auvelais (Sambreville) hebben ze een neerslag van 75mm gemeten. Dit heeft geleidt tot overstromingen in dat gebied. Door het onweer werden 2 mensen doorgebliksemd. En er valt veel neerslag wat weer leidt tot overstromingen. Dat kan in 4 uur tijd. Door onweer zijn twee fietsers op open veld overleden. De bliksem sloeg in op hun ijzeren stuur. Daarna is de bliksem nog ingeslagen in een boom.

3 Donder bij onweer De donder ontstaat door de hitte binnen een bliksemschicht. Door deze hitte zet de lucht ineens uit, door de zeer grote hitte gebeurt dit met een knetterende klap. Dit kennen wij als de donder.

4 Bliksem bij onweer Wanneer spanning in de onweerswolk steeds groter wordt en de protonen en elektronen bij elkaar komen, ontstaat een enorme vonk in de wolk, wat wij kennen als de bliksemflits.

5 Donder na de bliksem Bliksem is niets anders dan een heel krachtige elektrische vonk tussen de aarde en de wolken, of tussen wolken onderling. Tijdens zo'n bliksemflits wordt de lucht in een fractie van een seconde heel sterk opgewarmd, soms tot meer dan °C. De warme lucht zet heel snel uit, en die schokgolf verplaatst zich door de lucht als een geluidsgolf: de donder.

6 Uitrekenen van de blikseminslag
Het licht van een bliksem beweegt zich met een snelheid van kilometer per seconde. Als je dus op bijvoorbeeld drie kilometer van een bliksem staat, dan doet het licht van die bliksem er seconde over om je te bereiken. Het geluid van de donder beweegt zich veel langzamer, namelijk iets meer dan 300 meter per seconde. Als je dus nog steeds drie kilometer van de bliksem staat, dan duurt het 9 seconden voordat het geluid bij je is. Door het verschil in de snelheid van het licht en het geluid kun je uitrekenen hoever de bliksem van je verwijderd is. Het licht is, ongeacht hoe ver je van de bliksem staat, vrijwel direct bij de waarnemer. Het geluid doet daar over elke kilometer ongeveer drie seconden. Begin dus langzaam te tellen (gebruik eventueel de secondenwijzer van een horloge) op het moment dat je de flits ziet. Stel vast hoeveel seconden het duurt, voor je de donder hoort. Deel je dit door drie, en dan weet je hoeveel kilometer de bliksem van je verwijderd is

7 Einde


Download ppt "Donder & bliksem."

Verwante presentaties


Ads door Google