De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De beste denkers en veldheren komen uit Griekenland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De beste denkers en veldheren komen uit Griekenland."— Transcript van de presentatie:

1 De beste denkers en veldheren komen uit Griekenland.

2 Athene, ca. 470 v.Chr. - aldaar, 399 v.Chr.. Is ter dood veroordeeld omdat hij de goden niet eerde. Verder zou hij ook een slecht invloed zijn geweest op de jeugd. Moest de gifbeker drinken. Heeft nooit iets neergeschreven. ‘Ik weet dat ik niets weet.’ Probeerde de mens te doorgronden.

3 427- 347 v. Chr, Athene Leerling van Socrates. Schreef alles neer wat Socrates zei. Stichtte de Atheense Academie. De Ideeënleer ging over metafysica(voorbij het lichamelijk) Leermeester van Aristoteles. Hij is de man achter Atlantis.

4 384 – 322 v. Chr. Leermeester van Alexander de Grote. Hij bestuurde de wetenschap en de filosofie. legde moraal en ethiek onder de loep. ‘Wat is zijn?’ Hij onderzocht de ‘ziel.’

5 Ω ΞΕΙΝ' ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ PΗΜΑΣ Ι ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ O vreemdeling, meld de Spartanen dat wij hier liggen, omdat wij gehoorzaamden aan hun bevelen. Koning van Sparta van 488 tot 480 v. Chr. Hield 3 dagen stand bij Thermophylai met 300 Spartanen en zo’n 7000 andere Grieken. De Perzen konden dankzij een verrader Leonidas en zijn troepen verslaan. Op twee na, verloren alle Grieken en Spartanen daar hun leven.

6 Overwinaar bij de Slag bij Marathon (490 v. Chr.) Overwinnaar bij Salamis (479 v. Chr) Kon de Atheense staat er toe overtuigen een vloot te bouwen. Werd in 471 verbannen en sloot zich dan aan bij de Perzen.

7 470 – 407 v. Chr, Athene. Wordt als de grondlegger van de democratie gezien. Vond het schervengerecht uit. Moest met zijn democratie oppassen voor de aristocratie.

8 495 – 427 v. Chr. Athene Werd liefst 15 keer tot strateeg verkozen. Was democratisch gezind. Probeerde van Athene de machtigste staat te maken. Dit werd door Sparta tegengewerkt. Was een sponsor van Atheense kunstenaars. Bezweek in 429 v. Chr aan de pest.


Download ppt "De beste denkers en veldheren komen uit Griekenland."

Verwante presentaties


Ads door Google