De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Athene in de tijd van Euripides Pierre Corneille Jean Anouilh Willem Schlingemann.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Athene in de tijd van Euripides Pierre Corneille Jean Anouilh Willem Schlingemann."— Transcript van de presentatie:

1 Athene in de tijd van Euripides Pierre Corneille Jean Anouilh Willem Schlingemann

2 Pierre Corneille  Het stuk Médée  De toverkunst van Medea is belangrijk  Corneille wilde voldoen aan de regels van Aristoteles:  De eenheden tijd en plaats  Maar Corneille negeert ook een belangrijk punt van Aristoteles: De Medea van Pierre Corneille staat ver af van de gewone vrouw

3 Athene in de tijd van Euripides  Euripides werd geboren tijdens de Perzische oorlogen  Slag bij Marathon in 490 v. Chr.  De Griekse vloot wist uiteindelijk te winnen in 480 v. Chr. bij het eiland Salamis.  Door deze overwinning bloeide Athene op en werd leider van het bondgenootschap van staten rond de Egeïsche zee: de Delisch-Attische Zeebond  Athene ondervond een bloei periode> de Gouden Eeuw.

4  De bondgenoten van Athene gingen zich steeds meer thuis voelen bij Sparta.  Dit leidde uiteindelijk tot een oorlog tussen Sparta en Athene, de Peloponnesische oorlog.  Sparta won in het jaar 405 v. Chr. en nam Athene over.

5  In de 5 e eeuw v. Chr. was optreden in de volksvergadering belangrijk.  Athene had een juryrechtspraak, dus welsprekendheid was een vereiste.  Dit leerde men van de sofisten: “gelijk krijgen was minstens zo belangrijk als gelijk hebben”.

6 Jean Anouilh  Ook een variant van de Medea.  Medea is geen heks.  Jean Anouilh heeft het bovennatuurlijke uit zijn stuk geweerd.  Medea pleegt zelfmoord.


Download ppt "Athene in de tijd van Euripides Pierre Corneille Jean Anouilh Willem Schlingemann."

Verwante presentaties


Ads door Google