De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een profeet … is een sterk persoon.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een profeet … is een sterk persoon."— Transcript van de presentatie:

1 Een profeet … is een sterk persoon.
brengt de boodschap van God naar de mensen, met veel overtuiging. herinnert de mensen aan de droom van God: een wereld waar iedereen in vrede leeft en iedereen gelukkig is. waarschuwt de mensen voor onheil dat zal geschieden als ze niet leven volgens Gods droom.

2 De wijngaard van Nabot Daens 1. Welk onrecht gebeurt hier?
2. Wie is de dader? Of wat is de oorzaak? 3. Wie is hier (allemaal) het slachtoffer? 4. Wie laat zich raken en doet iets aan het onrecht? 5. Hoe loopt het af? Positief of negatief? machtsmisbruik Achab en Izebel Nabot God en Elia - Negatief: Nabot wordt gedood. - Positief: Het loopt slecht af met Achab  God zorgde via Elia voor gerechtigheid !

3 Priester Adolf Daens 1839 - 1907 leefde in Aalst in de 19de eeuw
(1801 – 1900)

4 Vlaanderen in de 19de eeuw
Onrecht: veel armoede hard werken voor weinig loon geen zondagsrust kinderarbeid: gevaarlijk werk voor nog minder loon geen stemrecht voor ‘gewone’ mensen rijken werden rijker en rijker

5 De wijngaard van Nabot Daens 1. Welk onrecht gebeurt hier?
2. Wie is de dader? Of wat is de oorzaak? 3. Wie is hier (allemaal) het slachtoffer? 4. Wie laat zich raken en doet iets aan het onrecht? 5. Hoe loopt het af? Positief of negatief? kinderarbeid geweld tegen onschuldigen machtsmisbruik de fabrieksbaas de gendarmes Achab en Izebel Minneke de gewonde arbeiders Nabot Nette en andere arbeiders die op straat komen priester Daens God en Elia In dit fragment: negatief: Minneke is dood en er zijn heel wat zwaargewonden MAAR later wel: stemrecht afschaffen kinderarbeid leerplicht zondagsrust OCMW - Negatief: Nabot wordt gedood. - Positief: Het loopt slecht af met Achab  God zorgde via Elia voor gerechtigheid !


Download ppt "Een profeet … is een sterk persoon."

Verwante presentaties


Ads door Google