De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

La littérature du 19eme siècle 5 VWO 2014.. Le Romantisme Stroming begin 19 e eeuw die zich afzet tegen de rationele benadering van de verlichting. Gevoelens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "La littérature du 19eme siècle 5 VWO 2014.. Le Romantisme Stroming begin 19 e eeuw die zich afzet tegen de rationele benadering van de verlichting. Gevoelens."— Transcript van de presentatie:

1 La littérature du 19eme siècle 5 VWO 2014.

2 Le Romantisme Stroming begin 19 e eeuw die zich afzet tegen de rationele benadering van de verlichting. Gevoelens v/h individu staan weer centraal. “Le culte de moi”. Teleurstelling door de mislukte idealen van de Franse Revolutie -> melancholie en onvrede. Reactie op “Le mal du siècle” door misstanden aan de kaak te stellen.

3 Les Misérables Victor Hugo (1802-1885) wil zich inzetten voor hervormingen, dit “engagement” vind je terug in de sociale roman ”les Misérables”. Hij beschrijft de misère van het volk, de lezers leven mee met de personages, het is spannend. Veel lezers herkennen zichzelf in de verhalen en in hun onrecht. “ Zolang er op aarde onwetendheid en ellende zijn, hebben boeken als dit een zeker nut ”

4 Uitspraak van Victor Hugo “Celui qui ouvre une école, ferme une prison ! ”. Expliquez cette citation !

5 Le Réalisme Stroming schilderkunst en literatuur tweede helft 19e eeuw. Le naturalisme is een onderdeel van het realisme met een meer wetenschappelijke insteek. Naturalisme: beschrijft het leven en de problemen van de lagere sociale klassen. Welvaart groeit dankzij industriële revolutie. Baanbrekende ondekkingen in de wetenschap die veel invloed hebben op het leven van de mensen.

6 ÉVOLUTION POLITIQUE ET SOCIALE

7 PROGRÈS technologique

8 Boulevard Haussmann

9 La littérature de masse Goedkopere druktechnieken en minder analfabeten zorgen voor groter publiek t.a.v de literatuur. - Lezen wordt ontspanning en herkenning. - Romans in series.( feuilletons in kranten). - Spanning tijdens het lezen door meeleven en volgen van de avonturen van favorieten helden. - Honoré de Balzac ( serie van bijna 100 romans) - Stendhal, “ Le Rouge et le Noir”

10 La narration objective

11 Madame Bovary Dromen Emma Realiteit-> verveling Buitenechtelijke relaties Emma Bovary Charles Bovary Rodolphe

12 Le naturalisme(1870) Houdt zich bezig met de problemen van de maatschappelijke onderklasse. Vaak staan arbeiders, prostituées, zieke mensen centraal. Roman schrijver moet zich gedragen als een wetenschapper die een experiment uitvoert. Emile Zola- > Germinal (roman over het harde leven van mijnwerkers)

13 Feuilleton Alwetende verteller Vrije indirecte reden Determinisme Naturalisme Realisme

14 Naturalist Guy de Maupassant ->”La parure” Novelle Zie het verhaal in twee delen met Franse ondertitels https://www.youtube.com/watch?v=JlTGDJlGmxo https://www.youtube.com/watch?v=KAJRBMdRVUY

15 Voor Literatuur Behalve het verhaal en de thematiek van “Madame Bovary” en “Les Misérables” (zie film/theaterbezoek/boek) ken je ook: De literaire stroming waarin je dit kunt plaatsen en de andere stromingen uit de 19 e eeuw. De passages/gebeurtenissen uit het boek die kenmerkend zijn voor die stroming en jouw mening waarom dit zo is, Voorbeelden van ander werk uit de 19 e eeuw, aangevuld met de reden waarom dit ook in deze tijd past. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_literatuur_in_de_19e_ eeuw http://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_literatuur_in_de_19e_ eeuw

16 QUESTIONS ? il y a des questions ?


Download ppt "La littérature du 19eme siècle 5 VWO 2014.. Le Romantisme Stroming begin 19 e eeuw die zich afzet tegen de rationele benadering van de verlichting. Gevoelens."

Verwante presentaties


Ads door Google