De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Priscilla, Manoek, Monique & Merel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Priscilla, Manoek, Monique & Merel"— Transcript van de presentatie:

1 Priscilla, Manoek, Monique & Merel
Cultuur en religie in relatie tot intimiteit en seksualiteit in de hulpverlening. Priscilla, Manoek, Monique & Merel

2 Wat zegt de islam over seks?
Seks is volgens de islam iets om van te genieten. Seks tussen twee mensen binnen een huwelijk is een manier om God te eren. Bovendien kun je door seks te hebben weer meer aandacht hebben voor Allah. Het is belangrijk dat vrouwen en mannen elkaars behoeftes daarin vervullen. Hoe moslims de Koran interpreteren kan verschillen, sommige zijn daar vrijer in dan anderen.

3 Wat zegt het christendom over seks?
Seksualiteit is goed, omdat God dat heeft geschapen. De man en vrouw zijn bedoeld om één te worden. Seksueel contact symboliseert deze eenwording. Binnen het seksueel contact is het belangrijk om aandacht te geven aan de ander, en niet alleen je eigen hartstocht te volgen. Ook is het belangrijk voor veel christenen om alleen maar seks te hebben binnen het huwelijk. Hoe christenen de Bijbel interpreteren kan verschillen, sommige zijn daar vrijer in dan anderen.

4 Wat zegt het hindoeïsme over seks?
Seksualiteit wordt gezien als een natuurlijk onderdeel van het leven van mannen en vrouwen. Seks moet wel binnen het huwelijk plaatsvinden. Het huwelijk is voor veel Hindu's een verbintenis tussen twee families, niet alleen tussen de man en vrouw. De verbinding tussen seksualiteit en spiritualiteit is ook belangrijk. Om deze reden wordt seksualiteit gezien als kunst, bijvoorbeeld in de Kama Sutra.

5 Wat zegt het jodendom over seks?
Seksualiteit wordt door Joden gezien als een bron van genot en geluk. Het heeft dan ook meer functies dan alleen het krijgen van kinderen: een goed seksleven kan bijdragen aan een goede relatie. Seks hoort alleen thuis binnen het huwelijk. Er zijn grote verschillen binnen stromingen in het Jodendom, dus ook in de beleving van seksualiteit. Als je Jood bent, wil dat trouwens niet zeggen dat je gelooft volgens het Jodendom. Je bent Joods door je afkomst, omdat één van je ouders Joods is (of in elk geval je moeder). Je kunt dan zelf kiezen of je wilt geloven volgens het Jodendom.

6 Voorbeeld 1 Een bekende van je ligt in het ziekenhuis. Je weet dat Fatima als geloof islamitisch is, hierdoor wil ze niet gereanimeerd worden i.v.m. lichamelijk contact. Ze heeft hier verder niks van op papier vastgelegd.

7 Stelling 1 Fatima krijgt een hartaanval en moet gewoon gereanimeerd worden.

8 Voorbeeld 2 Kim is christen en mag geen seks voor het huwelijk hebben en is nog maagd. Tijdens bezoek aan het ziekenhuis wil de arts vaginaal onderzoek doen i.v.m. buikklachten. Bij dit onderzoek is er sprake van ontmaagding. Het onderzoek is echter noodzakelijk om achter de oorzaak te komen.

9 Stelling 2 Religie gaat in deze situatie boven de gezondheid.


Download ppt "Priscilla, Manoek, Monique & Merel"

Verwante presentaties


Ads door Google