De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AMULET.

Verwante presentaties


Presentatie over: "AMULET."— Transcript van de presentatie:

1 AMULET

2 Inhoudsopgave Wat is een amulet Voorbeelden van amuletten en veelgebruikte symbolen Wat is de kunstroute? Kinderkunst wedstrijd De jury AMULET

3 AMULET Het woord amulet (van het Latijnse woord amuletum, wat verdedigingsmiddel betekent) is een magisch voorwerp dat moet voorkomen dat de eigenaar iets overkomt. Ze worden gebruikt om niet door het ongeluk getroffen te worden, als bescherming tegen het kwaad. Een amulet wordt meestal aan een koordje of een ketting om je nek gedragen. Het gebruik van amuletten is al heel oud. Amuletten zijn meestal gemaakt van materialen uit de natuur, zoals bijvoorbeeld hout, steen, bot, kruidenbuideltjes, schelpen enz.

4 Amuletten komen in vrijwel ieder deel van de wereld voor
Amuletten komen in vrijwel ieder deel van de wereld voor. De eerste amuletten waren waarschijnlijk eenvoudige stukjes steen of metaal in felle kleuren of in ongewone vormen, waarvan men dacht dat er een magische werking vanuit zou gaan. Later maakten mensen amuletten in de vorm van dieren, goden en godinnen of magische symbolen. Op veel amuletten staan ook spreuken, korte toverformules of namen van goden geschreven.

5 Het ontstaan van de amulet ontstond in de tijd dat de mens natuurverschijnselen niet konden verklaren. Al sinds de vroegere jaren droegen mensen voorwerpen bij zich om het boze oog af te wenden. Het boze oog kon ziekte en ongeluk brengen. Heel vroeger droegen mensen ook een botje van een zwarte kat bij zich. Een zwarte kat is het symbool van kwaad. En door een bot van de kat bij je te dragen, werd je beschermd tegen het kwaad.

6 Een amulet kun je ook wel een geluksbrenger noemen
Een amulet kun je ook wel een geluksbrenger noemen. Eigenlijk kan ieder voorwerp wel een geluksbrenger zijn. Een amulet kan mensen helpen bij wat ze denken zelf niet te kunnen waarmaken. Ze kunnen daarmee kracht bij zichzelf oproepen. Mensen kunnen heel erg gehecht zijn aan een voorwerp. Als we het kwijt zijn kan het zelfs paniek veroorzaken.

7 Heb jij een gelukSvoorwerp?

8 Wat zijn veel gebruikte symbolen bij amuletten ?

9 Klavertje vier amulet Als het klavertje al geluk brengt dan brengt het veel zeldzamere klavertje vier wel extra veel geluk. In vele Keltische culturen en vooral in Ierland, gelooft men al lang in het geluk dat een klavertje brengt. Er zijn verschillende uitleggen voor het ontstaan van dit gelukssymbool. Een verhaal vertelt over druïden die voor hun toverdranken klavertjes vier gebruikten maar ook dat de vier blaadjes van de klaver staan voor de vier elementen van de alchemie: water, aarde, vuur en wind. Dit amulet beschermt ook tegen het kwade betoveringen.

10 Scarabee amulet De scarabee is de heilige kever uit het oude Egypte, het is in deze tijd nog populair als geluksbrenger als hanger, oorbellen of broche. In het oude Egypte was de scarabee ook verbonden met de sterke zonnegod Ra: Ra duwt de zon iedere dag weer omhoog. Ook werd de scarabee door de oude Egyptenaren in verband gebracht met voortplanting, wijsheid en onsterfelijkheid. Vele Egyptenaren droegen een halsketting met een scarabee. De scarabee is daarnaast ook de beschermer van het hart, bij mummies zijn scarabeeën gevonden tussen de windsels op de plaats van het hart.

11 De lachende boeddha amulet
De lachende boeddha is ook bekend als de maitreya boeddha, ofwel de boeddha van de toekomst en het is een symbool van geluk en vreugde. Hij zou grote welstand kunnen brengen. Zijn ronde buik wordt beschouwd als een lichamelijke voorstelling van geluk en rijkdom. Wie een keer per dag over zijn buik wrijft, zou zijn kansen op fortuin vergroten. Het amulet is het beeld van de met gekruiste benen zittende en glimlachende dikke figuur van de lachende boeddha. Men beschouwde hem als bijzonder gelukkig en hij zou iedereen die zijn beeltenis draagt ook beschermen tegen een plotselinge dood.

12 Hoefijzer amulet Het hoefijzer amulet staat voor bescherming en geluk. Je ziet heel vaak hoefijzers gespijkerd boven deuren en aan masten van schepen. Veel hoefsmeden bevestigen een hoefijzer vandaag de dag nog steeds met 7 hoefnagels: 7 is een geluksgetal. Meestal zie je een hoefijzer aan de muur hangen met de opening naar boven als een letter U zodat het geluk er opgevangen kan worden.

13 Blauwe oog amulet Dit symbool en amulet is van Arabische oorsprong. Het symbool is ook bekend onder de naam Nazar boncugu en betekent boze oog steen en wordt gedragen als sieraad of sleutelhanger. Ook hangen mensen dit symbool in hun auto of hangen ze het op in hun huis. Jonge meisjes en pasgetrouwde vrouwen dragen oogkraaltjes om de enkels en ook in de vlechten van de haren van meisjes worden blauwe kralen verwerkt. Door de nazar (blauwe oog) word de kwade blik, het boze oog van degene die een jaloerse blik heeft geworpen, teruggekaatst naar hem of haarzelf. Het is belangrijk voor de werking van het blauwe oog dat je het van iemand krijgt en niet zelf koopt. Ook wordt in de wieg van de baby een blauw oog opgehangen. Om de baby te beschermen.

14 Konijnenpootje amulet
Het is niet helemaal met zekerheid te zeggen hoe het konijnenpootje symbool werd voor geluk. Sommigen zeggen dat konijnen symbool stonden voor vruchtbaarheid en ze zouden veel baby’s, grote oogsten en geluk brengen. Ook zou het om het achterpootje van het konijn gaan vanwege de kracht van de achterpoten van een konijn. Het gaat ook om het linkerachterpootje, de rechterachterpoot zou geen geluk brengen. Volgens het bijgeloof moet men drie of vier keer over het pootje wrijven voordat men aan een belangrijke taak begint of wanneer men een gok neemt. De amulet zou op dit soort momenten dan geluk brengen. Het verlies van een amulet brengt ongeluk, maar voor een konijnenpootje geldt dit dubbel. Verlies ervan was een ernstige zaak, een voorbode van een ramp die de eigenaar zou treffen. Om deze reden werden konijnenpootjes nooit weggedaan.

15 Vorm van de amulet Een amulet kan verschillende vormen en grootten hebben en van allerlei materiaal gemaakt zijn. Het kan een kleine hanger zijn of een ring. Maar ook een zakje kruiden dat om de hals wordt gedragen om ziekten te voorkomen of geluk aan te trekken. Dit noemen de indianen een medicijnbuidel en in Afrika wordt dit Mojo genoemd. Ook kan een voorwerp aan de muur worden gehangen om zo een heel huis, gebouw of dorp te beschermen.

16

17 Kinderkunst wedstrijd voor alle kinderen uit de gemeente Renkum
Kinderkunst wedstrijd voor alle kinderen uit de gemeente Renkum. Van 8 tot 14 jaar Stichting Kunst in de zes dorpen

18 Kinderkunst wedstrijd
Maak je eigen amulet, een voorwerp dat je mee kunt nemen als je onderweg bent en je beschermt tegen kwaad of juist geluk gaat brengen. Maak deze van een voorwerp dat je gevonden hebt op weg van huis naar school. Dit kan zijn: een takje, een stukje afval, een verloren sleutel, een mooi blaadje, een veer, enz. Met dit voorwerp ga je een amulet maken die je kunt dragen als een halsketting.

19 Kunstroute Renkum Ieder jaar is er een de gemeente Renkum een kunstroute Kenmerken van deze Kunstroute zijn: In 2015 voor de 16de keer georganiseerd door de stichting Kunst in de zes dorpen, 2 dagen kunstroute op 6 en 7 juni 2015, Honderden kunstwerken van ongeveer 80 kunstenaars, Exposities op wel 40 locaties, In Oosterbeek, Renkum, Heveadorp, Heelsum, Doorwerth en Wolfheze Overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis, met werk van Renkumse schoolkinderen

20 Overzichtstentoonstelling
Van iedere kunstenaar hangt er van 28 mei /m 7 juni lang één kunstwerk in het gemeentehuis. Ook is er een tentoonstelling van kinderkunst uit de gemeente. Het thema voor de kinderkunst is “amuletten voor onderweg” De Stichting Kunst in de zes dorpen is dus op zoek naar amuletten die gemaakt zijn door kinderen uit de gemeente Renkum! Opening van de overzichtstentoonstelling op: 28 mei Dan zal ook een prijs worden uitgereikt aan diegene met de meest bijzondere amulet.

21 Stappenplan amulet maken

22 Stappenplan amulet maken
Ga op zoek naar mooi voorwerp die je zo tegenkomt als je van school naar huis gaat. Je gevonden voorwerp is het belangrijkste voorwerp van je amulet, zorg dat deze goed te zien is. Het moet dus niet te klein zijn. Neem het mee naar school en vertel waarom je dit voorwerp gekozen heb. Maak er met andere materialen een mooie amulet van.

23 Je mag allerlei materialen gebruiken om er een mooie amulet van te maken, bijvoorbeeld:
IJzerdraad, elastiekjes of touw Stof, vilt of leer Kralen, steentjes of stukjes van een rietje Verf of stiften Klei of gips Eikeldopjes, schelpen of schijfjes hout Flesdopjes of kurken

24 Welke technieken kun je gebruiken?
Van je gevonden voorwerp en extra materialen, kun je een ketting maken door: Binden (omwikkelen, draaien) Vlechten Rijgen (vinger)haken Loomen Knopen Plakken ……..

25 Voorbeelden

26 Je kunt met behulp van verf kleur toevoegen door bijvoorbeeld:
Een symbool op je voorwerp te schilderen Zelfgemaakte kralen een mooie kleur geven Een patroon erop schilderen, bijvoorbeeld allemaal streepjes of punten Je kunt je gevonden voorwerp helemaal onderdompelen in de verf en dan laten drogen.

27 Bedenk van te voren een kleurplan voor je amulet.
Je kunt denken aan materiaalkleuren: Dat zijn kleuren van het materiaal zelf, zoals het bruin van het touw of het groen van het blad. Vaak zijn dit natuurlijke kleuren.

28 Je kunt kiezen voor hele warme kleuren

29 Koude kleuren

30 Een vrolijk en bont kleurenpallet

31 Kleuren uit dezelfde familie……

32 Wie gaat winnen?

33 De jury Wie beslist wie de mooiste amulet gemaakt heeft? Roelinde Boot
Meryam van de Born Astrid Hut Anita Ingeborg Nap Dit zijn sieraden-kunstenaars die ook meedoen met de Kunstroute. Je kunt ze in het weekend van 6 en 7 juni opzoeken in hun atelier.

34 Heel veel succes met het maken van je amulet!


Download ppt "AMULET."

Verwante presentaties


Ads door Google