De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

© Wilma de Hond 2015.

Verwante presentaties


Presentatie over: "© Wilma de Hond 2015."— Transcript van de presentatie:

1 © Wilma de Hond 2015

2 Een probleem P e s t e n

3 Wat is pesten eigenlijk ?
Definitie: Pesten is constant en langdurig door woorden of aanraken van één of meerdere personen naar één ander persoon, die niet (langer) in staat is zichzelf hiervoor te verdedigen. De kenmerken: ·         Het pesten gebeurt steeds opnieuw. ·         Het zijn heel vaak dezelfde personen ·         Het kan iemand veel pijn doen, lichamelijk en geestelijk. ·         Het is de bedoeling om bij iemand angst te veroorzaken of lichamelijk pijn te doen ·         Over de hele wereld gebeurt het

4 Wat is pesten en wat is plagen?
Plagen heeft te maken met kleine, onschuldige dingen die je tegen een persoon kan zeggen. Iemand zegt iets, een andere zegt iets terug en meestal is het dan (gelukkig) afgelopen. Het is meer dat je elkaar voor de gek houdt en een spelletje speelt. Degene kan voor zich zelf opkomen en ondervindt er ook geen schade van. Pesten daarentegen is iets heel anders. Pesten is het bedreigen, schelden en pijn doen (soms lichamelijk en geestelijk) van iemand, vaak gebeurt dit door één persoon of een groepje. Degene die gepest wordt kan niet voor zich zelf opkomen, daarom is de macht bij pesten niet gelijk verdeeld. En heeft heel veel gevolgen voor iemand, vaak op dat moment, maar in de toekomst soms nog veel meer.

5

6

7 Oorzaken van pesten Een van de meeste redenen dat er gepest wordt,
is omdat iemand er anders uit ziet. Vaak zijn dit dingen zoals, rood haar, een beugel, een bril, iemand die scheel kijkt, die andere kleding draagt, of omdat iemand uit een ander land komt. Maar het vaakst is de reden , dat iemand verlegen is, waardoor iemand een makkelijk slachtoffer van pesten wordt.

8 Een andere reden is dat pesters zelf jaloers zijn
op degene die zij pesten.  Vaak is het omdat dat kind iets heeft wat hij/zij graag zouden willen, of omdat de ander meer aan dacht krijgt. De pester kan zelf ook heel erg onzeker zijn, waardoor hij een ander gaat pesten, zodat hij zelf niet het mik punt wordt van al het gesar. Eigenlijk de belangrijkste en bekendste, is het meelopen. Een groep kinderen pest iemand, omdat ze bang zijn om zelf ook gepest te worden, dus doe je maar gewoon mee.

9 Manieren van pesten: Er zijn 5 manieren van pesten: Met woorden
>Vernederen: Hou jij onze handschoenen maar even vast, dat is toch het enige dat je kunt.  > Schelden: vuurtoren, schele manke melis.  > Dreigen: je vertelt het niet aan iemand anders pakken we je straks.  > Belachelijk maken, uitlachen  > Kinderen continu bij een bijnaam noemen.  > Gemene briefjes. 

10 Lichamelijk > Trekken aan kleding, duwen en sjorren.  > Schoppen en slaan.  > Krabben, bijten en haren trekken.  > Met wapens: messen of stokken. Achtervolging >Achternalopen en opjagen  > In de val laten lopen en klemzetten.  > Opsluiten.  Uitsluiting > Doodzwijgen: Niet reageren op wat de persoon doet of zegt, niet tegen hem/haar praten.  > Uitsluiten: De persoon mag niet meedoen met spelletjes, niet meelopen naar huis, niet komen op een verjaardag.  > Door stelen of vernielen van bezittingen:  > Afpakken van kledingstukken en andere spullen.  > Beschadigen van spullen: kliederen op boeken, schoppen en gooien met een schooltas of banden lek steken. 

11 Afpersing > Dwingen om geld of spullen af te geven.  > Dwingen om iets voor de pesters te doen: geld of snoep meenemen of een klusje opknappen. 

12 De pestkop Waarom gaat een persoon iemand pesten ?

13 Problemen thuis De persoon voelt zich buitengesloten De persoon heeft problemen. maar wil dit niet toegeven De persoon probeert beter te zijn dan de ander 

14 Gevolgen van pesten: Je voelt je minderwaardig,
het gevoel niks meer goed te kunnen doen. 

15 School gaat minder of slecht.
Je cijfers worden slechter Je bent bang om naar school te gaan en ontwijkt dit het liefst

16 Uiteindelijk kan pesten leiden tot. 
Depressie

17 Zelfmoord

18 Wie wil er DAT op zijn geweten hebben ???

19 NIEMAND toch ???

20 Of je er nu ZO uitziet Of ZO UNIEK JIJ bent JIJ en JIJ bent

21 Denk na voor je iets zegt

22

23


Download ppt "© Wilma de Hond 2015."

Verwante presentaties


Ads door Google