De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere? 12-11-2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere? 12-11-2014."— Transcript van de presentatie:

1 Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere? 12-11-2014

2 Programma Stichting Lezen & Schrijven / Taal voor het Leven Laaggeletterdheid Herkennen & doorverwijzen

3 Stichting Lezen & Schrijven Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Voorzitter Marja van Bijsterveldt Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange termijn.

4 Taal voor het Leven Proefprogramma 2012 – 2015 i.o.v. OCW Regionaal en lokaal netwerk Verbreden taalaanbod Geschoolde vrijwilligers en taaltrainers Goede- en nog te ontwikkelen- opleidingsmaterialen gratis beschikbaar stellen Meten van resultaten

5 Moeite met lezen en schrijven 250.000 Analfabeten kunnen helemaal niet lezen en schrijven 1,3 mln Laaggeletterden kunnen niet goed genoeg lezen en schrijven

6 Wat is laaggeletterdheid? In de praktijk: Niet goed functioneren in de samenleving Niet goed functioneren op de werkplek Eigen doelstellingen niet realiseren Eigen kennis en ontwikkeling niet realiseren

7 De moderne samenleving

8 Hoeveel procent van de woorden van een tekst moet je kennen om de tekst te kunnen begrijpen? A: 60% B: 75% C: 90%

9 60% Het -- is de -- die aan -- -- -- en -- -- geeft over een gezonde, veilige en meer -- --. Het -- -- gezonde en meer -- voeding bij -- en -- het -- tot een meer -- --.

10 75% Het -- is de -- die aan consumenten wetenschappelijk -- en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer -- --. Het -- -- gezonde en meer -- voeding bij consumenten en -- het -- tot een meer -- --.

11 90% Het Voedingscentrum is de -- die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer -- voedselkeuze. Het Voedingscentrum -- gezonde en meer -- voeding bij consumenten en -- het bedrijfsleven tot een meer verantwoord voedselaanbod.

12 100% Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum bevordert gezonde en meer duurzame voeding bij consumenten en stimuleert het bedrijfsleven tot een meer verantwoord voedselaanbod.

13 Hoeveel mensen in Almere zijn laaggeletterd? Landelijk1 op de 9 Almererond de 16.000 2/3 = autochtoon 1/3 = allochtoon

14 Wanneer laaggeletterd? 1F: primair onderwijs 2F: mbo 1, 2, 3, vmbo 3F: mbo 4, havo 4F: vwo

15 Oorzaken laaggeletterdheid Algemene leer- en gedragsproblemen Een taalachterstand, omdat thuis een andere taal wordt gesproken Opgroeien in een ‘taalarme’ omgeving Weinig opleiding Onvoldoende aandacht en begeleiding op school Het wegzakken van vaardigheden Dyslexie

16 Geletterdheid & gezin Hoe kunnen ouders taal bij hun kind stimuleren? Een rijk taalaanbod Veel praten met hun kind Te weten wat er op school gebeurt (ouderbetrokkenheid)

17 Herkennen & doorverwijzen Smoezen top 10: “Sorry, ik ben mijn bril vergeten.” “Dat formulier vul ik thuis wel in.” “Ik schrijf zo onleesbaar, doe jij dat maar voor me.” “Dat werkbriefje krijg je straks van me.” “Ik laat de kinderen altijd boodschappen doen.” “Die bijsluiters zijn allemaal zo ingewikkeld.” “Oh, ik dacht dat die afspraak morgen was.” “De tv geeft toch al informatie genoeg?” “Die hoofdpijn gaat maar niet over.” “Ik kan niet lezen omdat ik woordblind ben.”

18 Spreekuren Taalhuis in de bibliotheken: Almere BuitenDinsdag 13:30 - 14:30 Almere StadDinsdag13.00 - 15.00 Woensdag10.00 - 12.00 Donderdag 13:00 – 15:00, Vrijdag 10:30 – 12:00 Haven Woensdag11.00 – 12.00 Flevoziekenhuis Voor vragen over taallessen of oefenen onder begeleiding en informatie over de functie taal-vrijwilliger.

19 Wat kan u doen Bel het nummer 0800 – 023 44 44 voor een cursus in de buurt. Helpen bij het zoeken naar een cursus via http://taalzoeker.nl/ http://taalzoeker.nl/ Verwijzen naar www.oefenen.nl om online te oefenen met lezen en schrijven.www.oefenen.nl

20 Vragen? RegiocoördinatorTaalregisseur Sietske van OogenRomana Fronczek flevoland@lezenenschrijven.nl

21 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere? 12-11-2014."

Verwante presentaties


Ads door Google