De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Crosslab Sensory Shopping Zintuigen & Design

Verwante presentaties


Presentatie over: "Crosslab Sensory Shopping Zintuigen & Design"— Transcript van de presentatie:

1 Crosslab Sensory Shopping Zintuigen & Design
Laurette Schuit 3DE

2 Deze presentatie bevat mijn rode draad door het onderzoek naar onze zintuigen.
Definitie zintuigen: Een zintuig is een fysiologisch middel dat een organisme in staat stelt tot perceptie van bepaalde voor het zintuig specifieke stimuli. Eenvoudiger gezegd is het een orgaan dat een mens of dier de mogelijkheid geeft een bepaald gedeelte van de werkelijkheid waar te nemen Je staat er niet bij stil maar zonder zintuigen zou het leven heel moeilijk zijn. Je gebruikt je zintuigen de hele dag. Ze zijn de verkenners van je lichaam. Ze sturen berichten naar de hersenen en zo weet je wat er om je heen gebeurd.

3 Vijf zintuigen We hebben 5 zintuigen: 1 Zien 2 Horen 3 Ruiken
4 Proeven 5 Voelen Sommige mensen beweren over een 6e zintuig te beschikken. Het zesde zintuig' is een niet aangetoond zintuig waarvan verondersteld wordt dat het verantwoordelijk zou zijn voor zaken als telepathie en intuïtie. De benaming zesde zintuig komt uit de tijd dat enkel van het bestaan van de vijf klassieke zintuigen wist en onderstreept de vaagheid van het begrip.

4 Zien Wat heb ik bevonden op het gebied van zien?
Zien is het visueel waarnemen van voorwerpen uit de omgeving met behulp van de ogen als zintuigorgaan. Wat heb ik bevonden op het gebied van zien?

5 Quotes blog: zien “In het geval van films, tv series, programma’s enzovoort. denken wij alleen te kijken naar een beeld. Echter worden al onze zintuigen geprikkelt tijdens dat kijken. We worden geprikkelt door de muziek, flink aanwezig of als achtergrond, het beinvloed onze emotie.” uit: Tranen met tuiten 6 mrt “Alsof mijn buik had meegeluisterd, begon hij zachtjes te knorren ‘bounty, bounty!” uit: Een lust voor het oog 27 mrt “We maken automatisch een visualisatie van wat wij denken te voelen. Uit: Kunnen wij zien met onze handen? 8 apr “Daarbij als je met een blinkdoek oploopt weet je toch ongeveer waar je bent omdat je een beeld in je hoofd kan schetsen. Als je daarentegen blind geboren bent kun je dat niet, en moet je echt op mensen durven vertrouwen!” uit: vertrouwingskwestie apr

6 Beeldmateriaal onderzoek

7 Wat kunnen wij hieruit opmaken?
Door te zien kunnen wij herkennen Terwijl wij zien worden onze andere zintuigen geprikkelt Zien staat in verbinding met onze emoties.

8 Hoe kunnen we dit gebruiken voor onze New Media Zeep winkel?
Visuele effecten: - Licht Kleur Beeld Door middel van de juiste effecten bij een bepaald soort zeep kunnen wij de ogen van de klant prikkelen en hen daarmee overtuigen.

9 Horen Wat heb ik bevonden op het gebied van horen?
Horen is het waarnemen van geluid met het zintuig oor. Wat heb ik bevonden op het gebied van horen?

10 Quotes blog: Horen “ Wat je wel merkt als je met muziek op door de stad loopt, ook als je in de trein zit etc, dat je helemaal in je eigen wereldje raakt.” uit: Asociaal? 26 feb “ We worden geprikkelt door de muziek, flink aanwezig of als achtergrond, het beinvloed onze emotie.” uit: Tranen met tuiten 6 mrt. “Muziek prikkelt het GEHOOR! Inderdaad dat deed het zeker, want bij het horen van de zangsolo van mijn wederhelft kwamen er wat vlindertjes in mijn buik tot leven.” uit: Vlindertje 15 mrt “ Herken je een stem zonder de persoon te zien? Testen: telefoon opnemen zonder te kijken wie je belt, herken je wie?” uit Stemmen horen 4 apr “Daarentegen met oordoppen door de stad lopen is ook heel vreemd, helemaal omdat wij al die geluiden gewend zijn!” uit: vertrouwingskwestie april

11 Beeldmateriaal onderzoek

12 Wat kunnen we hieruit opmaken?
Je gehoor, of eigenlijk niet kunnen horen, kan er voor zorgen dat je in je eigen wereldje kan leven. Ons gehoor staat in verbinding met onze emoties. Ons gehoor helpt ons bij herkenning.

13 Hoe kunnen we dit gebruiken voor onze New Media Zeep winkel?
Geluidseffecten per zeepsoort, bijv. geluid van de zee bij een zeepje met seabreeze geur… Geluid doet veel met onze emoties. Door hier op de juiste manier mee om te gaan kunnen we ook hiermee de klant overtuigen

14 Ruiken Wat heb ik bevonden op het gebied van ruiken?
Je kan met je neus ruiken. Als je ademt komt er een stof of geur in je neus. Daar worden ze opgevangen door cellen met reukhaartjes. Het reukcentrum geeft een seintje door aan je hersenen. Wat heb ik bevonden op het gebied van ruiken?

15 Quotes blog: Ruiken “ We waren er al achter dat als je je huis wilt verkopen het een goede truuk is om appeltaart of koekjes te bakken voordat er mensen naar je huis komen kijken. Het zal leiden tot beslissingen die er misschien anders niet van waren gekomen”. Uit: Creativiteit en zintuigen 28 feb “Wat smerig, zit je ergens te eten, word er achter je een sigaret opgestoken!” uit: To be or not to be 27 mrt “Wat is dat toch met junkfood….Bij het zien en of ruiken van Patat krijg ik een hopeloos wanhopig hongergevoel in mijn niet al te strakke buikje.” uit: Geur van verleiding 2 apr “Wat de geur van koffie niet met je kan doen! Zelfs als je geen koffie lust, maar een koffiezaakt inloopt kwijg je er gewoon zin in!” uit: Geuren en smaken 4apr “Het luchtje ruikt zo lekker, het is net zo onweerstaanbaar als chocola!” uit: Geniaal 15 apr

16 Wat kunnen we hieruit opmaken?
Geuren kunnen ons verleiden of juist het tegenovergestelde. Reuk staat in verbinding met onze emoties

17 Hoe kunnen we dit gebruiken voor onze New Media Zeep winkel?
In combinatie met de visuele en geluidseffecten, geuren laten afwisselen, zoals bij het voorbeeld van de Sensor. Persoon op een plek: beeld, geluid en geur werken samen!

18 Proeven Wat heb ik bevonden op het gebied van proeven?
Met je tong kan je goed proeven. Je tong heeft smaakpapillen, die kun je goed zien zitten als je je tong bekijkt in de spiegel. Voor verschillende smaken heb je aparte papillen. Je hebt er vier smaken, zoet zuur bitter zout. Wat heb ik bevonden op het gebied van proeven?

19 Quotes blog: Proeven “En ookal ruikt het als meeroker niet anders dan een doodgewone malboro of camel sigaret, het zou anders smaken.” uit: To be or not to be 27 mrt “..het raden van voedsel zonder dat je het ziet of ruikt..” uit: Bah! 30 mrt “Wat vinden we bijvoorbeeld heel lekker ruiken maar niet lekker smaken…” uit: Geuren en smaken 4 apr

20 Beeldmateriaal onderzoek

21 Wat kunnen we hieruit opmaken?
Smaak staat in verband met onze andere zintuigen We kunnen misleid worden door onze andere zintuigen en belazert worden bij het proeven.

22 Hoe kunnen we dit gebruiken voor onze New Media Zeep winkel?
Zeep proeven is geen optie, wel es gedaan, geen succes! Wat wel mogelijk is, hapjes te serveren die bij de sfeer horen die bij de visuele, geluids effecten en geurverspreiding past…

23 Voelen Wat kunnen we hieruit opmaken?
De tastzin is een zintuig dat mensen en andere organismen kunnen hebben. Waarnemen met dit zintuig heet voelen. Men kan voelen met de zenuwen die in de huid zitten. Deze huidsensoren, of zenuwuiteinden, sturen signalen over de sensatie die ze waarnemen naar de hersenen. Wat kunnen we hieruit opmaken?

24 Quotes blog: Voelen “Wij voelen de warmte van een omhelzing als we dat zien.“ uit: Tranen met tuiten 6 mrt “Zo kan ik in ieder geval als tip meegeven: laat je nooit koude, niet goed geprakte aardappelpuree in je mond stoppen….” Uit Bah! 30 mrt “Dan hebben we nog tast, voelen doen we overal, het is ook nog eens tweerichtingsverkeer; als jij iemand port, voelen jullie allebei wat. Dat heb je niet als je de muur aanraakt. Jij voelt dan wel dat je de muur aanraakt, maar de muur voelt natuurlijk niets. Het grote verschil tussen zien en voelen ligt vooral in de afstand; Voelen moet wel van dichtbij, anders voel je niets, zien daarentegen kan al van een afstandje.” uit: Kunnen wij zien met onze handen? 8 apr

25 Beeldmateriaal onderzoek

26 Wat kunnen we hieruit opmaken?
Voelen staat in verbinding met het zintuig zien, maar niet of nauwelijks met onze andere zintuigen. Voelen is twee richtingsverkeer, als jij iemand vastpakt, dan voelen jullie dat allebei, dat werkt alleen niet met voorwerpen, de muur voelt jou niet.

27 Hoe kunnen we dit gebruiken voor onze New Media Zeep winkel?
Om weer het voorbeeld van de seabreeze zeep te gebruiken: laat de klanten voelen in een bak met zand schelpen, duinstruiken etc, dat in combinatie met de visuele, geluidseffecten en de geurverspreiding moet het zeepje kunnen verkopen.

28 Conclusie; wat vond ik van dit onderzoek?
Veel gedaan, veel geleerd. Normaal gesproken zijn we niet zo bewust met onze zintuigen bezig. Het was dan ook niet makkelijk om die schakeling te maken. Daarentegen wel heel leuk om er af en toe bij stil te staan. Helemaal de testjes vond ik erg leuk om te doen. Elke keer was het weer lachen geblazen. Zulke lessen op de vrijdagmiddag: prima! Jammer dat ik niet alle foto’s heb weten te bemachtigen, want het had leuk geweest als ik die er nog bij had kunnen doen.

29 Nog eentje dan…


Download ppt "Crosslab Sensory Shopping Zintuigen & Design"

Verwante presentaties


Ads door Google