De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vele wegen naar India Ontdekkers en hervormers 1500-1600.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vele wegen naar India Ontdekkers en hervormers 1500-1600."— Transcript van de presentatie:

1 Vele wegen naar India Ontdekkers en hervormers 1500-1600

2

3 -Aarde -Kaap Bojador In de Middeleeuwen dachten de mensen dat de aarde een platte schijf was met Jeruzalem als middelpunt. Gekke fantasie: -In India blaffen de mensen -Bij het passeren van Kaap Bojador werd je zwart. -Sommige volken hadden zulke grote lippen die kon je over je hoofd trekken. Antipoders dachten dat de wereld rond was. Groeiden de planten dan ondersteboven? Vielen regen en sneeuw dan omhoog? Alleen de werelddelen Azië, Europa en een stukje Afrika waren in Europa bekend.

4

5 Specerijen (kruiden) Specerijen Kaneel Steranijs Peper Foelie Noormuskaat Laurier Jeneverbes Kruidnagel Sesamzaad Gember

6 Ontdekkingsreizen – Mongolen – Koeblai Khan – Marco Polo – Ibn Battuta Marco Polo In 1271 maakte hij een reis naar het rijk van Koeblai Khan (Azië). De Khan was de heerser van het rijk van de Mongolen. Ibn Battuta bijnaam: de Zeevaarder Reisde langs de kust van Afrika, door India, China en Japan tot Java.

7 Begrippen: Amerika indianen passer kompas scheepslogboek ganzenveer jacobsstaf verrekijker zandloper astrolabium kwadrant Columbus ontdekte in 1492 Amerika. (vernoemd naar Amerigo Vespucci) De inwoners noemde hij indianen. Columbus wilde een korte vaarroute naar Indië vinden. Hij had kaarten bekeken en met geleerden gesproken. De Portugezen lieten hem niet gaan want: -Ze dachten dat hij de afstand verkeerd schatte. -Hij vroeg een absurd hoge beloning. Spanje liet hem wel gaan.

8 passer kompas ganzenveer jacobsstaf verrekijker zandloper astrolabium kwadrant

9 -Hendrik de Zeevaarder -Bartholomeus Diaz -Vasco Da Gama -Fernando Magelhaes -Willem Barentz -Henry Hudson -scheurbuik Andere zeevaarders zochten een route naar India in andere windrichtingen. Vooral de Portugese prins Hendrik de Zeevaarder moedigde zeevaarders aan nieuwe wegen te vinden. Na zijn dood in 1460 bleven de Portugezen zoeken naar een zeeweg naar India. In 1488 kwam Bartholomeus Diaz tot de zuidpunt van Afrika. Hij bereikte als eerste Kaap de Goede Hoop

10 1 = Christophorus Columbus (1492) 2 = Willem Barentsz (1594) 3 = Vasco da Gama (1497) 4 = Bartholomeus Diaz (1486) 5 = Marco Polo (1275)

11 1.Polo 3. Vasco da Gama 5. Barentz 2.Columbus 4. Magelhaes

12 Vasco Da Gama Magelhaes In 1497 zeilde Vasco Da Gama om Afrika heen. Hij vond zo een zeeweg naar India. In 1519 begon de Portugees Fernando Magelhaes aan een reis om de wereld. Hij voer in westelijke richting. Hij vond de doorgang aan de zuidpunt van Zuid-Amerika. Hij zeilde door Azie – Afrika en toen terug naar Portugal. Veel bemanning overleefde deze tocht niet. Magelhaes noemde een eiland vuureiland omdat hij vuren op de kust zag.

13 Barentsz Ook vanuit ons land probeerde men een andere weg naar India te vinden. Willem Barentz zeilde naar het noordoosten.Willem Barentz Hij liep vast in het ijs bij Nova Zembla in 1596. De Engelsman Henry Hudson zeilde naar het noordwesten. Hij kwam niet verder dan Noord- Amerika in 1610. Hij werd overboord gezet in een baai die pas later zijn naam kreeg.

14 De lange tochten waren gevaarlijk. Er was vaak niet genoeg vers voedsel. Het drinkwater was slecht. Er waren ziekten aan boord. Door een tekort van vitamine c brak scheurbuik uit. Er waren ook opstanden aan boord omdat de bemanning naar huis wilde.


Download ppt "Vele wegen naar India Ontdekkers en hervormers 1500-1600."

Verwante presentaties


Ads door Google