De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontstaan van sterren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontstaan van sterren."— Transcript van de presentatie:

1 Ontstaan van sterren

2 Wat zijn sterren? Hoe ziet de sterrenhemel eruit als we ‘s avonds naar boven kijken? In werkelijkheid zijn sterren: grote bollen brandend gas ver weg in de ruimte. Wist je dat Het licht van de dichtstbijzijnde ster (zon niet meegerekend) doet er 4 jaar over om de aarde te bereiken. Sterrenbeelden helpen bij het herkennen van verschillende sterren.

3 Leven van een ster Sterren ontstaan uit grote wolken stofdeeltjes en waterstofgas. Dit is nevel uit het melkwegstelsel.

4 Ontstaan van een ster Delen uit het nevel worden door de zwaartekracht tot bollen gevormd de bollen draaien steeds sneller rond totdat zij uiteindelijk in een groep van een paar honderd kleine bollen uiteenvallen. Elke bol wordt op den duur een ster.

5 Een ster gaat schijnen De ster gaat schijnen als de kern van de ster in wording een temperatuur bereikt van 10 miljoen graden.

6 Rode reus Als de brandstof, waterstof, van een zonachtige ster begint op te raken, zwelt hij op tot een koudere, grotere ster die een rode reus wordt genoemd. Na de rode reus ontstaan er een rode superreuzen,dat zijn reusachtige, koude sterren.

7 Supernova Als een zware ster op het punt staat te verdwijnen, zakt de kern binnen een seconde in elkaar. De buitenlagen, waarin nog kernreacties plaatsvinden, worden plotseling tot miljoenen graden verhit. Er volgt dan een enorme explosie, die een supernova wordt genoemd. Het vrijkomende materiaal wordt in een uitzettende gaswolk door de ruimte verspreid.

8 Witte dwerg Een witte dwerg is een ster die aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. De witte dwerg is ongeveer zo groot als de aarde. Deze is nog wel erg heet, maar schijnt zwak omdat het zo klein is.

9 Zwarte dwerg De witte dwerg koelt af in misschien wel miljarden jaren tot een zwarte dwerg. Het zwarte gat is dus een ster die helemaal is ingestort.

10 Laatste filmpje Op reis naar de sterren


Download ppt "Ontstaan van sterren."

Verwante presentaties


Ads door Google