De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3: De Middeleeuwse standensamenleving. De standensamenleving De Clerus – de 1 ste stand Grote groep geestelijke – Paus – Kardinalen – Bisschoppen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3: De Middeleeuwse standensamenleving. De standensamenleving De Clerus – de 1 ste stand Grote groep geestelijke – Paus – Kardinalen – Bisschoppen."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3: De Middeleeuwse standensamenleving

2 De standensamenleving De Clerus – de 1 ste stand Grote groep geestelijke – Paus – Kardinalen – Bisschoppen – Abten Priesters Monniken …

3 De standensamenleving De Clerus – de 1 ste stand Rijk en machtig Systeem van Tienden Plicht: bidden, armen verzorgen, mis houden Rechten: geen belastingen, eigen rechtbanken, tienden heffen.

4 De standensamenleving De Clerus – de 1 ste stand

5 Sankt-Gallen 8 ste -9 de eeuw

6 De standensamenleving De Adel Een Karolingische oorkonde uit de 8ste eeuw laat zien hoe veel de uitrusting van een ridder kost. De prijs wordt berekend in koeien, want er is weinig geen geld in omloop.  helm 6 koeien  maliënkolder12 koeien  zwaard 3 koeien  schede 4 koeien  beenplaten 6 koeien  schild en lans 2 koeien  paard12 koeien Een totaal van 45 koeien! In hetzelfde document wordt vermeld dat een goede os 2 koeien kost en een merrie 3 koeien. De uitrusting van de ridder blijkt dus evenveel te kosten als 15 merries of bijna 23 ossen, kortom een fortuin. Bovendien heeft de ridder voor lange veldtochten een extra paard nodig en eten, want voor dat laatste moet hij ook zelf zorgen. Hij heeft een paard en wagen nodig om alles te vervoeren, samen met een menner. De kosten van de uitrusting limiteren het aantal mannen dat op deze wijze kan worden uitgerust.

7 De standensamenleving De Adel

8

9 Zij belichaamden de rijkdom en de militaire macht Plichten: bescherming bieden Rechten: vrij van werken, geen belasting betalen

10 De standensamenleving de boeren

11 De standensamenleving Boeren

12

13 13 IJzeren karploeg / keerploeg getrokken door paarden, gekend, maar te duur

14 De standensamenleving Boeren 3 de stand 90% van de bevolking Vrije boeren-Horigen (domeinstelsel) Plichten: belastingen betalen en werken Rechten: bescherming, godsdienst

15 De standensamenleving plichten en rechten

16

17 De standensamenleving Vanaf 2 de Middeleeuwen verandering Binnen de 3 de stand krijgen we een nieuwe groep machtige mensen.

18

19 Wat leer je hieruit? We zien dat er vanaf de 2 de Middeleeuwen een “nieuwe groep mensen” bijkomt binnen de 3 de stand. Vanaf het jaar 1000 gaan er mensen uit de 3 de stand zich omscholen tot handelaars en ambachtslieden. Zij gaan snel rijk worden en aan invloed winnen in de nieuwe en grotere wordende Middeleeuwse steden.


Download ppt "Hoofdstuk 3: De Middeleeuwse standensamenleving. De standensamenleving De Clerus – de 1 ste stand Grote groep geestelijke – Paus – Kardinalen – Bisschoppen."

Verwante presentaties


Ads door Google