De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zelfhulpgids naar werk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zelfhulpgids naar werk"— Transcript van de presentatie:

1 Zelfhulpgids naar werk
voor mensen met autisme Jos Cremers juni 2014

2 Het schrijfproces Doelgroep: eerste oriëntatie, problemen op werk, begeleidingsmoe, computermensen, zelf doen. ASS en autisme ( school, NVA, Autisme Centraal, DSM 4 en 5 en Martine Delfos). Positieve, stimulerende stijl incl. luisteren. Acceptatie van autisme, begeleiding en hulp. Voor mensen met autisme. En coaches, gemeenten? Doelgroep uitbreiden? Zo beknopt als mogelijk. Prikkelarme lay-out. Marjon, Britta, Patricia en Cis.

3 Inhoud: Uitleg vooraf Uitleg over autisme
Beter leren kennen van mezelf Hoe kies ik welk werk bij mij past Plan A en B Wie kan mij helpen? Slotwoord

4 Uitleg vooraf: Voor wie is deze gids gemaakt?
Waarom is dit geschreven? Wie heeft het geschreven? Gebruiksaanwijzing.

5 Uitleg over autisme. Taboes?
Wie zijn al die mensen met een vorm van autisme? En wie zijn al die mensen zonder autisme? Wat is autisme in het kort. Verklaringstheorieën van autisme.

6 Beter leren kennen van mezelf.
Arbeidsvaardigheden. Begeleidingsbehoeften. Talenten. ?

7 Arbeidsvaardigheden Op tijd aanwezig zijn.
Instructie begrijpen vanuit handleiding. Goed kunnen concentreren op werk. Werk opruimen als het af is. Kunnen omgaan met kritiek. Op tijd aangeven als zich een probleem voordoet. Initiatief nemen als dat nodig is.

8 Begeleidingsbehoeften
Ik houd me graag op de achtergrond. Ik praat veel, soms moeten mensen mij remmen. Vertel mij aanstaande veranderingen z.s.m. Ik moet wennen aan mensen die ik nog niet ken. Ik heb moeite met teveel prikkels van geluiden. Ik heb moeite als ik meerdere opdrachten tegelijk krijg.

9 Talenten Details en veranderingen snel opmerken.
Ik kan geleerde dingen lang onthouden. Ik kan onverstoorbaar doorgaan. Afspraak is voor mij afspraak. Ik kan heel goed alleen werken. Ik werk heel secuur. Ik ben heel creatief en heb veel fantasie. En dus een eigen stijl om problemen op te lossen.

10 Tips hoe mijn baas het beste met mij om kan gaan.
Maak een overzicht van: - je arbeidsvaardigheden - je begeleidingsbehoeften - je talenten Maximaal 1 A4-tje Tip: maken voor woonbegeleider

11 Een beroepskeuze maken
Kijk naar ambities, wensen, dromen. Kijk naar de arbeidsmarkt. Kijk naar geschikte opleidingen. Beroepskeuzetests. Zoeken naar beroepen op internet:

12 Plan A en plan B Plan A =stappenplan naar jouw doel Studiedoel
Beroependoel Plan B = zoek meerdere alternatieven als plan A niet lukt.

13 Wie kunnen jou helpen? Zelfbeeld mensen met autisme. Helpen:
Zoek coach, begeleider, decaan waarmee het goed klikt. Let ook op je eigen houding, zorg dat je respect toont als je dat ook terug verwacht. Geef niet op bij tegenslag. Hoe wordt kritiek bedoeld?


Download ppt "Zelfhulpgids naar werk"

Verwante presentaties


Ads door Google