De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014"— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014
Pionnen Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014

2 1. Hoeveel pionnen zijn er?
In totaal 16. Er zijn 8 witte en 8 zwarte pionnen Deze opstelling is niet goed! De pionnen moeten op rij 2 en 7 staan.

3 2. Wat kan een pion? Alleen maar één vlak vooruit zetten Schuin vooruit slaan De eerste stap twee velden vooruit Promoveren als hij de achterlijn haalt Andere stukken beschermen. Door ervoor te gaan staan of doordat ander stukken dekking zoeken achter een pion

4 3. Hoeveel is een pion waard?
De pion heeft de laagste waarde van alle schaakstukken: 1 punt. Ondanks zijn lage waarde is de pion van groot belang, omdat het uitruilen van een ander stuk tegen een pion nooit iets oplevert.

5 4. Waar komt een pion vandaan?
Schaken komt waarschijnlijk uit India en is via de Arabische wereld met de Moren in Zuid-Spanje beland. In de middeleeuwen is schaken ook in Europa gekomen. Schaken is een oorlogsspel uit de tijd de Arabieren. Met schaken doe je eigenlijk een veldslag na, zoals ook in de tijd van Napoleon Bonaparte. Die had ook veldslagen, bijvoorbeeld de slag bij Waterloo.

6 4. Waar komt een pion vandaan (deel II)
Bij schaken heb je twee legers, die tegenover elkaar staan. De soldaten gaat als eerste de andere partij te lijf, daarna komen de stukken met een hogere rang. De pionnen zijn dus eigenlijk de soldaten. Zij kunnen nooit terug van het slagveld keren en kunnen dus alleen maar winnen of sterven, net als in de tijd van de grote veldslagen . Daarom kan een pion op het schaakbord ook nooit achteruit.

7 4. Waar komt een pion vandaan (deel III)
De soldaten beschermen de koning en zijn generaals, adjudanten, cavalerie, en zijn dame. Die stukken geven de opdrachten aan de soldaten. Zij kunnen zich wel terugtrekken als dat moet. De soldaten kunnen dat niet. Maar: áls een soldaat doorbreekt door de vijandelijke linies en de achterlijn haalt, dan promoveert de soldaat. Je moet namelijk wel een heel dappere en slimme soldaat zijn om dwars door de linies van de tegenstanders te komen, dus dan ben je wel wat meer waard. Dan promoveert de soldaat naar het op één na machtigste stuk: de dame, maar een ander stuk kan ook, dat heet dan een minorpromotie.

8 5. Wat voor soorten pionnen zijn er (deel I)?
Afhankelijk van de plaats op het bord worden er diverse pionnen benoemd: Randpion: dat is een pion aan de rand. Altijd handig als je remise wil uitlokken. Vleugelpion: aan de zijkant. Centrumpion: in het midden. Dubbelpion: Dat zijn twee pionnen achter elkaar. Dat is niet handig, want dan kunnen ze elkaar niet dekken. Bovendien staan ze elkaar in de weg. Vrijpion: pion die vrij door kan naar de achterlijn om te promoveren.

9 5. Wat voor soorten pionnen zijn er (deel II)?
Achtergebleven pion: achtergebleven pion een pion die niet door een andere pion kan worden gedekt en niet naast een andere pion van dezelfde kleur staat of geplaatst kan worden. Dit maakt de positie zwakker. Geïsoleerde pion: als er geen pionnen van dezelfde kleur op de aangrenzende lijnen staan. In het diagram zijn de witte a- en c-pionnen geïsoleerd.


Download ppt "Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014"

Verwante presentaties


Ads door Google