De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

On-line databases van het Zoölogisch Museum Amsterdam Wouter Los.

Verwante presentaties


Presentatie over: "On-line databases van het Zoölogisch Museum Amsterdam Wouter Los."— Transcript van de presentatie:

1 On-line databases van het Zoölogisch Museum Amsterdam Wouter Los

2 Zoölogisch Museum Amsterdam Een groot onderzoek- instrument

3 Waarom collecties on-line, en samen met andere organisaties? Het ZMA wil internationaal zichtbaar zijn. Vele gebruikers maken gebruik van onze collecties Ons (en ander) onderzoek krijgt meer mogelijkheden met alle digitale data welke uniform en geïntegreerd raadpleegbaar en analyserrbaar zijn.

4 Dit is nog maar een eerste stap Het perspectief is de naadloze toegang tot alle informatie over soorten, objecten, verspreidingen, moleculaire en ecologische gegevens, gebruik en toepassingen.

5 Dit is nog maar een eerste stap Het perspectief is de naadloze toegang tot alle informatie over soorten, objecten, verspreidingen, moleculaire en ecologische gegevens, gebruik en toepassingen. Nieuwe mogelijkheden voor natuurbescherming en plaagbestrijding, ‘sustainable use’, etc.

6 Welke soort bij voorrang te beschermen? A B C

7 Het is een legitimatie voor onze financiering.

8 De collecties Vertebraten –Zoogdieren –Vogels –Vissen –herpetofauna Evertebraten –Crustacea –Mollusken –Koralen en sponzen Entomologie –Insecten –Spinnen, mijten

9 Datavelden Primaire labeldata Selectief additionele data Beeldmateriaal Koppeling aan andere data -> Rekening houden met doel en doelgroepen

10 Global Biodiversity Information Facility GBIF geeft in internationale samenwerking de nieuwe mogelijkheden. Nederland was een van de voortrekkers. Meedoen is op basis van vrijwilligheid. Belangrijk om op de eerste plaats te zitten. Europa is een belangrijke voortrekker. EU financiert diverse ondersteunende projecten.

11 Biological Collection Service Europe BioCASE BioCASE wil Europees bijdragen aan GBIF. EU-subsidie om voortrekkersrol te vervullen. Verdergaande aspiraties voor “data sharing” Eerste stap is informatie over welke informatie beschikbaar is. Desgewenst ook de gedetailleerde object informatie.

12 Nog wat overwegingen Blijf eigenaar van je eigen data. Copyrights: kies je positie. Welke info is gratis en welke niet (onder welke voorwaarden). Hoe om te gaan met de kwaliteit van de data? Let op gevoelige data (bijv. lokaties van bedreigde soorten).

13 Nu showt Wouter Addink wat voorbeelden


Download ppt "On-line databases van het Zoölogisch Museum Amsterdam Wouter Los."

Verwante presentaties


Ads door Google