De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Luizen, wat doen wij ertegen?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Luizen, wat doen wij ertegen?"— Transcript van de presentatie:

1 Luizen, wat doen wij ertegen?
LOL op de Bras Luizen, wat doen wij ertegen?

2 Algemeen: Wat zijn luizen?
Hoofdluizen zijn parasieten: zij leven van mensenbloed en zoeken behaarde en warme plekjes op. Mensen en alle diersoorten hebben eigen luizensoort. Hondenluizen overleven niet op mensen en andersom ook niet.

3 Algemeen: Hoe zien luizen/neten eruit?
Hoofdluis is grijsblauw of roodbruin van kleur. Hij is ongeveer 3 millimeter groot. Neten zijn eitjes van hoofdluis. Zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Luis is grijsblauw, of na zuigen van bloed, roodbruin van kleur. Na 7-10 dagen is jonge luis volwassen en klaar om eitjes te leggen. Luis leeft ongeveer één maand en legt zo’n 250 eitjes. Snel ingrijpen is dus erg belangrijk.

4 Algemeen: Hoe krijg je hoofdluis?
Ze lopen van het ene hoofd naar het andere. Ook steken ze over via jassen, mutsen, hoofddoekjes, knuffelbeesten, autostoelen of borstels. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze vaker letterlijk de hoofden bij elkaar steken tijdens het spelen. Op deze dia wordt aangegeven hoe je hoofdluis krijgt. Daarnaast vertellen dat het niet erg is om hoofdluis te hebben - Hoofdluis is beslist geen drama en het is betrekkelijk onschadelijk - Vaak ontstaat alleen jeuk, maar door krabben kunnen infecties ontstaan. - Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met lichamelijke hygiëne.

5 Controle: Hoe ontdek je hoofdluis/neten?
Zorg voor goed licht, neem kind uit de kring en controleer eerst bij voorhoofd (pony), hierna achter de oren en als laatste in de nek. Overleg bij twijfel met mede LOL-ouders. Alsnog twijfel, neem kam uit LOL map en gebruik een gaasje. Natuurlijk zijn de ouders zelf verantwoordelijk voor controle van de kinderen (hoe ik het zelf doe). Wij doen een check, het betekent niet dat ouders niet zelf hoeven te controleren. Maak evt. staarten los en maak scheidingen in het haar bij het controleren. Vraag op het eind de kinderen de kin op de borst te leggen, dan kun je goed in de nek kijken. Bij twijfel even iemand anders laten kijken en gebruik anders de kam. (Let op !! Verwissel het gaasje na elk kind). In de LOL-map die vanaf de volgende controle in elke groep ligt bevat onder andere een stappenplan, ook voor als er nieuwe ouders meehelpen. Een kam, gaasjes en een flesje alcohol. Gebruik de kam alleen als er sprake van twijfel is en gebruik dan een gaasje dat je nadat je luizen of neten hebt gevonden verwisselt. Desinfecteer de kam na afloop met een beetje alcohol. De luizen zie op het gaasje als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Waar vindt je luizen? Hoofdluizen zijn zo klein als een speldenknop of nog kleiner en hun kleur is grijs tot zwart. Ze zitten meestal dicht tegen de hoofdhuid aan, vooral op warme plekjes: achter de oren, in de nek en onder de pony. Ze lopen gemakkelijk over op het hoofd van een ander of op een kledingstuk, waardoor besmetting snel plaatsvindt. Waar vindt je nieuwe/levende neten? Neten zijn soms gelig, soms zwart van kleur en zijn glanzend. Ze zitten, net als de luizen, meestal dicht tegen de hoofdhuid aan, vooral op warme plekjes: achter de oren, in de nek en onder de pony. Na een paar dagen komt de neet uit en wordt een luis. Om te testen of de neten levensvatbaar zijn moet u ze tussen uw duimnagels laten "knappen". Een levensvatbare neet geeft een "knetter" geluid. Hoort u niets, dan is het een “oude neet”. Waar vindt je oude neten? Oude neten zitten ongeveer halverwege van het haar en zien er wittig uit. Ze zien er uit als roos, alleen de oude neten zitten aan het haar vast, je krijgt ze niet los als je kamt. Deze kunnen wel uit het haar worden gehaald dmv. neten losweekshampoo.

6 Controle: Er is sprake van hoofdluis/neten?
Kind heeft luizen? Mentor aanspreken, geef mentor luizenbrief uit map en mentor belt ouders die kind op komen halen voor behandeling. Ouders krijgen brief mee naar huis. Kind heeft neten? Mentor aanspreken, geef mentor netenbrief uit map. Ouders krijgen brief mee naar huis. Noteer wat bij wie is gevonden op briefje en geef aan mentor. Na twee weken vindt hercontrole plaats. Kinderen worden van school gehaald door ouders en beginnen met behandeling. Er zijn twee behandelmogelijkheden: de niet-chemische methode is de uitkammethode: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een netenkan en crèmespoeling (zie ook de vraAg: hoe werkt de uitkammethode? P.5). Behandeling met speciaal antihoofdluismiddel. Ook dan moet u het haar twee weken dagelijks doorkammen,in dit geval kan dat met een luizenkam. Na 1 week moet u de behandeling met het antihoofdluismiddel herhalen (zie ook de vraag: hoe werkt de behandeling met een antihoofdluismiddel? P.5.)met shampoo of kammen. Het is belangrijk briefje in te vullen en af te geven aan mentor, ook als niets is gevonden. Geef ook aan welke kinderen afwezig zijn. Als luizen zijn gevonden vindt na twee weken hercontrole plaats. Melding hiervan wordt gedaan in de klas en de LOL-ouders krijgen een mail hierover.

7 Vragen? Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) coördineert in opdracht van het ministerie van VWS de infectieziektebestrijding in Nederland. Het RIVM besteedt uiterste zorg aan actuele en correcte publieksinformatie. Deze publicatie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met deskundigen uit diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Luizencontrole is niet de leukste bezigheid, maar wel belangrijk. Dus bedankt voor jullie inzet. De lol-coördinatoren


Download ppt "Luizen, wat doen wij ertegen?"

Verwante presentaties


Ads door Google