De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LOL op de Bras Luizen, wat doen wij ertegen?. Algemeen: Wat zijn luizen? Hoofdluizen zijn parasieten: zij leven van mensenbloed en zoeken behaarde en.

Verwante presentaties


Presentatie over: "LOL op de Bras Luizen, wat doen wij ertegen?. Algemeen: Wat zijn luizen? Hoofdluizen zijn parasieten: zij leven van mensenbloed en zoeken behaarde en."— Transcript van de presentatie:

1 LOL op de Bras Luizen, wat doen wij ertegen?

2 Algemeen: Wat zijn luizen? Hoofdluizen zijn parasieten: zij leven van mensenbloed en zoeken behaarde en warme plekjes op. Mensen en alle diersoorten hebben eigen luizensoort. Hondenluizen overleven niet op mensen en andersom ook niet.

3 Algemeen: Hoe zien luizen/neten eruit? Hoofdluis is grijsblauw of roodbruin van kleur. Hij is ongeveer 3 millimeter groot. Neten zijn eitjes van hoofdluis. Zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven.

4 Algemeen: Hoe krijg je hoofdluis? Ze lopen van het ene hoofd naar het andere. Ook steken ze over via jassen, mutsen, hoofddoekjes, knuffelbeesten, autostoelen of borstels. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze vaker letterlijk de hoofden bij elkaar steken tijdens het spelen.

5 Controle: Hoe ontdek je hoofdluis/neten? Zorg voor goed licht, neem kind uit de kring en controleer eerst bij voorhoofd (pony), hierna achter de oren en als laatste in de nek. Overleg bij twijfel met mede LOL-ouders. Alsnog twijfel, neem kam uit LOL map en gebruik een gaasje.

6 Controle: Er is sprake van hoofdluis/neten? Kind heeft luizen? Mentor aanspreken, geef mentor luizenbrief uit map en mentor belt ouders die kind op komen halen voor behandeling. Ouders krijgen brief mee naar huis. Kind heeft neten? Mentor aanspreken, geef mentor netenbrief uit map. Ouders krijgen brief mee naar huis. Noteer wat bij wie is gevonden op briefje en geef aan mentor. Na twee weken vindt hercontrole plaats.

7 Vragen? Luizencontrole is niet de leukste bezigheid, maar wel belangrijk. Dus bedankt voor jullie inzet. De lol-coördinatoren Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) coördineert in opdracht van het ministerie van VWS de infectieziektebestrijding in Nederland. Het RIVM besteedt uiterste zorg aan actuele en correcte publieksinformatie. Deze publicatie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met deskundigen uit diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.


Download ppt "LOL op de Bras Luizen, wat doen wij ertegen?. Algemeen: Wat zijn luizen? Hoofdluizen zijn parasieten: zij leven van mensenbloed en zoeken behaarde en."

Verwante presentaties


Ads door Google