De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De natuurlijke afweer van het organisme. Ons lichaam bestrijdt elke dag schadelijke microben. Vooraleer microben schade kunnen veroorzaken, moeten ze.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De natuurlijke afweer van het organisme. Ons lichaam bestrijdt elke dag schadelijke microben. Vooraleer microben schade kunnen veroorzaken, moeten ze."— Transcript van de presentatie:

1 De natuurlijke afweer van het organisme

2 Ons lichaam bestrijdt elke dag schadelijke microben. Vooraleer microben schade kunnen veroorzaken, moeten ze het hoofd bieden aan drie soorten barrières in het menselijk lichaam: De eerste barrière De tweede barrière De derde barrière

3 De eerste barrière

4 De huid Verhindert de microben om in het lichaam binnen te dringen, behalve indien de huid beschadigd is.

5 De eerste barrière De ogen Tranen bevatten chemische producten, met name enzymen die in staat zijn om bepaalde microben op het oogoppervlakte te doden.

6 De eerste barrière Het ademhalingsstelsel Het mucus en de haartjes die aanwezig zijn in de neus verhinderen de microben om in onze longen binnen te dringen. Soms niezen of hoesten we om deze schadelijke microben op ons lichaam te verjagen.

7 De tweede barrière

8 De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes Rode bloedlichaampjes: ze transporteren ijzer en zuurstof doorheen het lichaam Witte bloedlichaampjes:ze helpen de infectie te bestrijden Plasma : een vloeistof die de bloedcellen transporteert Het bloed bevat:

9 De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes Het bloed vloeit door het lichaam in één enkele richting

10 De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes Indien de huid beschadigd is, kunnen de microben in de bloedcirculatie binnendringen en ons ziek maken.

11 De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes De witte bloedlichaampjes, ook ‘fagocyten’ genaamd, detecteren elk vreemd object dat erin geslaagd is de eerste barrière te doorbreken en vallen dit vreemd object aan.

12 De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes De fagocyten omcirkelen en vernietigen het vreemde lichaam of in dit geval: de microbe. www.csulb.edu/depts/biology/media/cell751.gif

13 De derde barrière

14 De derde barrière De specifieke witte bloedlichaampjes Alle cellen die in het lichaam binnendringen hebben antigenen op hun oppervlak. Wanneer een specifiek wit bloedlichaampje een microbe tegenkomt, zal het: a) een antilichaam produceren dat overeenkomt met het antigeen van de microbe. b) aan alle andere specifieke witte bloedlichaampjes bevelen om dit antilichaam in grote hoeveelheden te produceren.

15 De derde barrière De specifieke witte bloedlichaampjes De antilichamen van het organisme identificeren hun overeenstemmende antigeen op de schadelijke microben en hechten zich hieraan vast.

16 De derde barrière De specifieke witte bloedlichaampjes De antilichamen zullen vervolgens: a)de schadelijke microben markeren zodat ze worden vernietigd b)in het bloed blijven nadat de schadelijke microben werden vernietigd zodat de antilichamen klaar zijn om deze microben opnieuw te bestrijden mochten deze ooit terugkeren


Download ppt "De natuurlijke afweer van het organisme. Ons lichaam bestrijdt elke dag schadelijke microben. Vooraleer microben schade kunnen veroorzaken, moeten ze."

Verwante presentaties


Ads door Google