De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OnderdeelFunctie Rode BloedcellenVervoeren van zuurstof (door hemoglobine) Witte BloedcellenDoden van bacteriën en ziekteverwekkers BloedplaatjesZorgen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "OnderdeelFunctie Rode BloedcellenVervoeren van zuurstof (door hemoglobine) Witte BloedcellenDoden van bacteriën en ziekteverwekkers BloedplaatjesZorgen."— Transcript van de presentatie:

1

2 OnderdeelFunctie Rode BloedcellenVervoeren van zuurstof (door hemoglobine) Witte BloedcellenDoden van bacteriën en ziekteverwekkers BloedplaatjesZorgen voor bloedstolling (korstjes) BloedplasmaVervoeren van voedingsstoffen, koolstofdioxide, afvalstoffen en zuurstof Rode Bloedcel Bloedplaatje Bloedplasma Witte Bloedcel

3 Pus,Een mengel is van dode witte bloedcellen en gedode bacteriën? Etter,Een ander woord voor pus is? Hemoglobine,Een stof is die rode bloedcellen rood maakt? Trombose,Een ander woord is voor een bloedprop (door bloedstolling) in een bloedvat? Rode bloedcellen,Géén celkern hebben? Net als bloedplaatjes? Bloedstolling,Wordt veroorzaakt door bloedplaatjes én een stof in je bloedplasma? Witte bloedcellen,Wél een celkern hebben? En ze door de wand van haarvaten heen kunnen? Bloedarmoede,Wordt veroorzaakt door een tekort aan hemoglobine?

4 Grote Bloedsomloop Kleine Bloedsomloop -Haalt zuurstof op in de longen. -Bloed stroomt van het hart naar de longen (via longslagader) en weer terug naar het hart (via de longader). -Brengt zuurstof naar de cellen in je lichaam (in bijv. je organen). -Bloed stroomt van het hart naar de organen (via de Aorta en de slagaders) en weer terug naar het hart (via de aders en holle aders). Het bloed stroomt per omloop 2x door het hart!

5 OnderdeelDit moet je weten! KransslagaderVervoerd zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar de hartspier. KransaderVervoerd zuurstofarm bloed met koolstofdioxide en afvalstoffen van de hartspier af. Holle adersDe holle aders vervoeren zuurstofarm bloed vanaf de organen naar het hart. Het bloed stroomt vanuit de holle aders de rechterboezem in.

6 OnderdeelDit moet je weten! RechterkamerVanuit de rechterkamer wordt zuurstofarm bloed de longslagader in gepompt. LinkerkamerDe linkerkamer heeft de dikste wand van het hart en pompt zuurstofrijk bloed de Aorta in. LongadersZuurstofrijk bloed stroomt vanuit de longaders de linkerboezem in. De Kleppen in het hart De halvemaanvormige kleppen zorgen ervoor dat het bloed niet terug de kamers in stroomt. Ze gaan open als de kamers samentrekken. De linker- en rechterhartkleppen gaan dicht als de kamer samentrekt zodat er geen bloed terug de boezems in gaat.

7 SlagadersAders WandDikke wandDunne wand BloeddrukHoge bloeddrukLage bloeddruk KleppenGeen kleppenWel kleppen HartslagIs te voelenIs niet voelbaar ZuurstofZuurstofrijk (behalve longslagader) Zuurstofarm (behalve longader) Richting bloedNaar de organenTerug naar het hart Haarvaten  Lopen door de organen  Wand is maar één cel laag dik  Witte bloedcellen, zuurstof, voedingsstoffen, afvalstoffen, etc. kunnen door de kleine gaatjes in de wand heen en naar de cellen toe. Slagader Ader Haarvat

8 Linkerkamer Alle bloedvaten die vanuit de linkerkamer komen (aftakkingen van de Aorta) zijn SLAGADERS. Poortader Vanaf de darmen stroomt bloed dat zuurstofarm is maar rijk aan voedingsstoffen van de darmen naar de lever door de POORTADER. Holle Aders Vanaf de organen komt al het zuurstofarme bloed uit de aders samen in de HOLLE ADERS.

9 Hart- of Vaatziekte Uitleg HartinfarctAls een kransslagader verstopt raakt krijgt je hartspier geen zuurstof en voedingsstoffen meer en krijg je een hartinfarct (of hartaanval). AderverkalkingWanneer er een vetachtige stof aan beschadigingen aan de binnenkant van je aders blijft plakken en hier kalk op komt worden de wanden van je aders minder elastisch. Dit noemt men artherosclerose (Slagaderverkalking)

10 De Nieren Je Nierschors en Niermerg halen afvalstoffen, overtollig water, overtollige zouten en allerlei schadelijke stoffen uit je bloed Alle verwijderde stoffen samen heten Urine. De urine wordt opgevangen in je Nierbekken. Via de Urineleider komt de urine vervolgens in de Urineblaas waar het tijdelijk wordt opgeslagen. Nierslagader & Nierader Via de Nierslagader komt bloed met veel zouten en veel water bij je nieren aan. In het bloedplasma van je Nierader zitten dus minder zouten en minder water dan in de Nierslagader.

11

12

13 Weefselvloeistof Vanuit de haarvaten wordt vloeistof met Zuurstof en Voedingsstoffen naar de cellen geperst. Deze vloeistof heet Weefselvloeistof. De cellen in je lichaam nemen Zuurstof en Voedingsstoffen op vanuit het weefselvloeistof. Het Weefselvloeistof stroomt vanuit het weefsel de Lymfevaten in. Lymfevatenstelsel Het Lymfevatenstelsel bestaat uit Lymfevaten en Lymfeknopen Lymfevat

14 Immuniteit Natuurlijke immuniteit ontstaat als je ziek bent geweest en je lichaam de antistoffen bewaard. Wanneer je wordt ingeënt tegen een ziekte ontstaat Kunstmatige immuniteit. Een virus kan veranderen waardoor je toch twee keer de griep kan krijgen omdat er alleen maar antistoffen voor de eerste variant in je lichaam zitten. 1 e Inenting 2 e Inenting (zelfde hoeveelheid ziekteverwekkers)


Download ppt "OnderdeelFunctie Rode BloedcellenVervoeren van zuurstof (door hemoglobine) Witte BloedcellenDoden van bacteriën en ziekteverwekkers BloedplaatjesZorgen."

Verwante presentaties


Ads door Google