De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Infosessie ‘Uitgerookt?’. Quiz roken en rookstop Zijn volgende uitspraken juist of fout?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Infosessie ‘Uitgerookt?’. Quiz roken en rookstop Zijn volgende uitspraken juist of fout?"— Transcript van de presentatie:

1 Infosessie ‘Uitgerookt?’

2 Quiz roken en rookstop Zijn volgende uitspraken juist of fout?

3 1. In sigaretten zitten meer dan 3.000 verschillende stoffen  Juist  Fout

4 In sigaretten zitten meer dan 3000 verschillende stoffen  Juist

5 2. De teer in sigaretten zorgt ervoor dat je longen zwart worden.  Juist  Fout

6 De teer in sigaretten zorgt ervoor dat je longen zwart worden.  Juist De teer is zwart en plakkerig en hangt vast aan de binnenkant van de longen. Dit maakt de longen vuil. Door te stoppen met roken kunnen de longen weer proper worden. Hoe lang dit duurt hangt af van hoeveel men gerookt heeft. Experiment met rookrobot

7 3. De nicotine zorgt ervoor dat je steeds opnieuw sigaretten nodig hebt  Juist  Fout

8 Nicotine zorgt ervoor dat je steeds opnieuw sigaretten nodig hebt  Juist De nicotine in sigaretten werk verslavend. Deze stof zorgt voor het lekkere gevoel in het lichaam. Na een halfuurtje is de nicotine bijna uitgewerkt en kan men weer zin krijgen om te roken.

9 4. Light sigaretten zijn gezonder?  Juist  Fout

10 Light sigaretten zijn gezonder?  Fout Light sigaretten zijn niet gezonder, er zit ook teer en nicotine in. Een roker is verslaafd en heeft zijn dagelijkse dosis nicotine nodig. Om die dosis toch binnen te krijgen gaat men onbewust harder en vaker trekken aan een light sigaret. Men krijgt dus evenveel schadelijke stoffen binnen als bij een gewone sigaret.

11 5. Een roker wordt sneller ziek dan een niet-roker.  Juist  Fout

12 Een roker wordt sneller ziek dan een niet-roker.  Juist Roken zorgt ervoor dat je lichaam minder weerstand heeft tegen infecties en ziekten. Rokers worden dus sneller verkouden en zijn gevoeliger voor andere ziektes. Ze doen er ook langer over om weer te genezen dan niet-rokers.

13 6. De huid van een roker ziet er sneller oud uit?  Juist  Fout

14 De huid van een roker ziet er sneller oud uit?  Juist Roken zorgt ervoor dat de huid minder zuurstof krijgt (door vernauwing van de bloedvaten). Daardoor hebben rokers vaak een grauwe huid en sneller rimpels.

15 7. Roken in de buurt van kinderen is heel gevaarlijk  Juist  Fout

16 Roken in de buurt van kinderen is heel gevaarlijk  Juist De rook die rokers uitademen is ook gevaarlijk. In die uitgeademde lucht zitten heel veel schadelijke stoffen die kinderen en volwassenen ziek kunnen maken. Daarom is het belangrijk om niet in huis te roken en zeker niet als er kinderen in de buurt zijn.

17 8. Roken onder de dampkap of met een open raam houdt de rook weg uit huis  Juist  Fout

18 Roken onder de dampkap of met een open raam houdt de rook weg uit huis  Fout Veel mensen denken dit maar de dampkap of het open raam, halen maar een deel van de rook weg. De rest blijft in het huis hangen en slaat neer op de meubels, tapijten, speelgoed en gordijnen.

19 9. Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor de moeder én het kind  Juist  Fout

20 Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor de moeder én het kind  Juist Risico’s kind: laag geboortegewicht, vroeggeboorte, hoger risico voor wiegedood, sneller ziek, meer kans op kanker en leukemie, …

21 10. Stoppen met roken gaat vlotter mét hulp  Juist  Fout

22 Stoppen met roken gaat vlotter mét hulp  Juist Als men probeert te stoppen met roken met behulp van een rookstopprogramma (alleen of in groep) en/of met nicotinevervangers of medicatie, verhoogt de kans op succes.

23 11. Na één dag rookstop begint het lichaam zich al te herstellen  Juist  Fout

24 Na één dag rookstop begint het lichaam zich al te herstellen  Juist Na één dag rookstop beginnen de longen de teer al op te ruimen.

25 Uitgerookt  Rookstopprogramma in groep  Maximum 12 deelnemers  Begeleiding: 1 tabakoloog en 1 vormingswerker

26  16 weken:  8 rookstopsessies (tabakoloog + vormingswerker)  8 tussensessies rond gezondheidsthema’s (vormingswerker) Uitgerookt

27  Steun van begeleiders  Steun van de groep  Stap voor stap methode  Hechte groep die samenwerkt  Aandacht voor wat je nodig hebt om vol te houden Voordelen Uitgerookt


Download ppt "Infosessie ‘Uitgerookt?’. Quiz roken en rookstop Zijn volgende uitspraken juist of fout?"

Verwante presentaties


Ads door Google