De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie."— Transcript van de presentatie:

1 Europa... en ik?

2 Naar een solidaire wereld? De Europese Unie

3 Hulp aan Afrika

4 Er zijn gevechten uitgebroken tussen twee Afrikaanse landen

5

6 Veel mensen zijn uit hun woonplaats gevlucht. Ze hebben niets te eten…

7 In een ander land maken een paar jonge mensen plannen voor een sportevenement om daarmee geld in te zamelen voor hulp…

8

9 Na afloop tellen ze het geld dat het evenement heeft opgebracht

10 Hoe kunnen ze het geld gebruiken om hulp te bieden in Afrika?

11 Ontwikkelingshulp In procent van het nationaal inkomen Bron: OESO 2005

12 Wist je dat... honderdduizenden mensen zijn vermoord en vrouwen verkracht, en nog veel meer hun woonplaats zijn ontvlucht door een conflict tussen verschillende etnische groepen en stammen in Darfoer? –Darfoer is een regio in Soedan, het grootste land van Afrika. Het conflict woedt sinds 2003. Aan de ene kant zijn er de Janjaweed, een groep gewapende burgers gerekruteerd uit Arabische stammen, die rondtrekken met hun kudden kamelen. De andere zijde bestaat uit een aantal rebellenlegers, die hun manschappen rekruteren bij zwarte stammen die van de landbouw leven. –Het conflict brak uit toen de Arabische stammen land inpalmden van zwarte boeren om aan water voor hun dieren te komen. –De Soedanese regering zegt dat ze de Janjaweed niet steunt, maar ze heeft hun wel geld en hulp gegeven en zelfs deelgenomen aan gezamenlijke aanvallen. Ze heeft getuigen van het conflict gevangengezet en journalisten tegengewerkt die probeerden uit te zoeken wat er in de regio gebeurt.

13 Wist je dat... 51 Europese jeugdorganisaties een gemeenschappelijke verklaring hebben ondertekend waarin ze de internationale gemeenschap en de Europese Unie oproepen iets te ondernemen voor Darfoer? De verklaring was het initiatief van de European Union of Jewish Students (EUJS) en werd ondertekend tijdens de Algemene Vergadering van het European Youth Forum in Azerbeidzjan. –In samenwerking met Amnesty International en verschillende andere non-gouvernementele organisaties heeft de EUJS in het centrum van Brussel met een dagprogramma de Derde Werelddag voor Darfoer onder de aandacht gebracht. Veel Belgische en Europese politici hebben daaraan deelgenomen.

14 Wist je dat... De EU maatregelen heeft genomen om de bevol- king van Darfoer te helpen? Ze heeft onder meer: –de schendingen van de mensenrechten in Darfoer gehekeld –een wapenembargo afgekondigd –meer dan €500 miljoen humanitaire hulp gegeven –een Speciale Vertegenwoordiger voor Soedan aangewezen –Afrikaanse vredestroepen opgeleid. Het EU-beleid is te proberen te helpen zonder tusenbeide te komen in het conflict zelf – omdat het een Afrikaans en geen Europees conflict is. Critici vinden dat de EU meer zou moeten doen dan dat.

15 Wist je dat... De Europese Unie en haar lidstaten ’s werelds grootste donor aan de armere landen zijn? Zij leveren meer dan de helft van de officiële ontwikkelingshulp ter wereld. Dat doen ze vooral via de volgende wegen: –humanitaire hulp – het geven van noodhulp aan slchtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten in meer dan 100 landen –ontwikkelingshulp – het geven van hulp op langere termijn aan armere landen in de vorm van directe technische of financiële bijstand –handel – het openstellen van de eigen markt voor goederen uit ontwikkelingslanden en het aansporen van onwikkelingslanden om hun eigen markten open te stellen voor Europese producten –conflictpreventie – het sturen van militaire of politietroepen naar crisisgebieden voor humanitaire operaties, vredebewarende of vredestichtende operaties of crisismanagement.


Download ppt "Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie."

Verwante presentaties


Ads door Google