De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wie bestuurt wie in de Republiek?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wie bestuurt wie in de Republiek?"— Transcript van de presentatie:

1 Wie bestuurt wie in de Republiek?

2 Steden Bestuurd door regenten. Beslissen over: stedelijke belastingen ordehandhaving stedelijke economie armenzorg godsdienstbeleid (hoe tolerant?)

3 Ridderschap Gevormd door bewoners van landgoederen die zetel in ridderschap leveren. Deze zijn erfelijk (adel) maar ook verhandelbaar.

4 Sturen afgevaardigden naar:
Gewestelijke Staten. Gevormd door: afgevaardigden van steden en ridderschap per gewest. Beslissen onder meer over: gewestelijke belastingen en over wie afgevaardigd wordt naar de Staten-Generaal. Hebben het recht om besluiten van de Staten-Generaal af te keuren.

5 Sturen afgevaardigden naar:
Staten-Generaal. Gevormd door afgevaardigden van de Gewestelijke Staten met last en ruggespraak(toestemming Gewestelijke Staten) en dus vetorecht. Beslissen over: buitenlandse politiek, landsverdediging, oorlog en vrede. Innen konvooien en licenten( handelsbelastingen, dienen voor onderhoud verdediging)

6 Hierin bijgestaan door:
Raadpensionaris van Holland adviseert Staten Generaal. Geldt informeel als minister-president van de Republiek. Notuleert de vergaderingen van de Staten-Generaal en houdt contacten met buitenlandse diplomaten.

7 In dienst van de Staten-Generaal:
Stadhouder Opperbevelhebber leger en vloot van de Republiek. Werknemer van de Staten-Generaal. Altijd een Oranje


Download ppt "Wie bestuurt wie in de Republiek?"

Verwante presentaties


Ads door Google