De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H3 De Republiek in de Gouden Eeuw Hoe handhaafde de Republiek zich tijdens de Gouden Eeuw in de internationale politiek en hoe waren de sociale verhoudingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H3 De Republiek in de Gouden Eeuw Hoe handhaafde de Republiek zich tijdens de Gouden Eeuw in de internationale politiek en hoe waren de sociale verhoudingen."— Transcript van de presentatie:

1 H3 De Republiek in de Gouden Eeuw Hoe handhaafde de Republiek zich tijdens de Gouden Eeuw in de internationale politiek en hoe waren de sociale verhoudingen binnen de Republiek?

2 3.1 Het bestuur van de Republiek Hollandse Staten had 19 zetels; 18 voor steden en 1 voor de adel Gelderland en Overijssel helft zetels voor adel, andere helft voor steden

3 Met welke problemen heeft de Staten Generaal (S.G.) te maken? Particularisme gewesten en steden → grote verdeeldheid in S.G. Particularisme gewesten en steden → grote verdeeldheid in S.G. Besluiten in S.G. moeten eensgezind worden genomen, elk gewest vetorecht Besluiten in S.G. moeten eensgezind worden genomen, elk gewest vetorecht tegengestelde economische belangen tegengestelde economische belangen

4 Wel overeenstemming binnen S.G. over: Handelsbelangen; oprichting VOC en WIC Handelsbelangen; oprichting VOC en WIC regenten via familieverbanden nauw verbonden met handel en nijverheid of waren er zelf actief in → besef dat macht en welvaart Republiek als geheel afhankelijk was van zeehandel Bescherming koopvaardijschepen Bescherming koopvaardijschepen Opbouw leger; na Spanje grootste leger van Europa. Opbouw leger; na Spanje grootste leger van Europa. Betaald door :  gewesten, vaste verdeelsleutel waarbij Holland 58% van de kosten betaalde  Leningen (obligaties)

5 Overheid financiers ondernemers Wederzijdse afhankelijkheid: Rente-inkomsten Bescherming schepen Gunstige voorwaarden handel en nijverheid Produceren wapens en oorloggsschepen producenten Geld lenen door middel van obligaties Ook bij sociale conflicten leunden ondernemers op overheid → overheid kiest kant ondernemers familiebanden


Download ppt "H3 De Republiek in de Gouden Eeuw Hoe handhaafde de Republiek zich tijdens de Gouden Eeuw in de internationale politiek en hoe waren de sociale verhoudingen."

Verwante presentaties


Ads door Google