De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gemaakt door:  Evelien Kotte  Susan Veldhuis  Wieke Lansink  Leonie Boerrigter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gemaakt door:  Evelien Kotte  Susan Veldhuis  Wieke Lansink  Leonie Boerrigter."— Transcript van de presentatie:

1 Gemaakt door:  Evelien Kotte  Susan Veldhuis  Wieke Lansink  Leonie Boerrigter

2 Bereken voor alle planten voor het jaar 2001 het aantal dagen verschil in bloeitijd ten opzichte van 1940/68? Sneeuwklokje: 20 dagen eerderzeer vroeg Klein Hoefblad: 14 dagen eerdervroege gemiddelde Maartsviooltje: 13 dagen eerdervroege gemiddelde Bosanemoon: 11 dagen eerdervroege gemiddelde Dotterbloem: 12 dagen eerdervroege gemiddelde Hondsdraf: 7 dagen eerdervroege gemiddelde Pinksterbloem: 7 dagen eerdervroege gemiddelde Witte Dovenetel: 6 dagen eerdervroege gemiddelde Fluitenkruid: 11 dagen eerdervroege gemiddelde Scherpe boterbloem: 4 dagen eerder vroege gemiddelde

3 Doe dit ook voor 2002 Sneeuwklokje: 18 dagen eerder zeer vroeg Klein Hoefblad: 22 dagen eerderzeer vroeg Maartsviooltje: 31 dagen eerderzeer vroeg Bosanemoon: 18 dagen eerderzeer vroeg Dotterbloem: 27 dagen eerderzeer vroeg Hondsdraf: 22 dagen eerderzeer vroeg Pinksterbloem: 21 dagen eerderzeer vroeg Witte Dovenetel: 26 dagen eerderzeer vroeg Fluitenkruid: 34 dagen eerderzeer vroeg Scherpe boterbloem: 24 dagen eerderzeer vroeg

4 Wat is de gemiddelde vervroeging voor 2001 en 2002? 2001: 10,5 dag eerder 2002: 24,3 dag eerder Bepaal of de plant vroeg of laat bloeit. Wanneer er sprake is van minder dan 14 dagen of minder verschil dan spreek je van een vroege gemiddelde bloei, van meer dan 14 dagen van een zeer vroege bloei. Vul de tabel aan. Zie voor de antwoorden bij opdracht ‘a’ en opdracht ‘b’ in de tweede kolom.

5 Fluitenkruid Vergeleken: 2007-2004-2001 Opdracht 2

6

7

8

9 2007: Maand met eerste waarneming: -Begin januari Maand meeste waarnemingen: -Begin April (40) Maand met laatste waarneming: - Midden Mei 2004: Maand met 1 ste waarneming: - Begin Februari Maand met meeste waarnemingen: - Midden April (38) Maand met laatste waarneming: - Eind April 2001: Maand met 1 ste waarneming: - Helft Februari Maand met meeste waarnemingen: - Eind April (48) Maand met laatste waarneming: - Eind Juni Conclusie: Als je kijkt naar de eerste waarneming kun je zien dat deze steeds eerder kom. Ook maand met de meeste waarnemingen van het Fluitenkruid is steeds verschillend. Ook steeds een beetje eerder, en het aantal waarnemingen is nogal verschillend. Ook net als de rest is de laatste waarneming eerder geworden in de jaren.

10 Waar is de laatste waarneming? 2001: Onder in Zuid-Holland 2002: Oost Overijssel 2003: Oost Overijssel 2004: Midden Utrecht 2005: Zuid Utrecht 2006: Noord Zuid-Holland 2007: Oost Overijssel Conclusie: Als je kijkt naar deze laatste waarneming valt het op dat er 3 provincies best vaak voorkomen in dit rijtje. En Vooral in Oost Overijssel komt vaak de laatste waarneming voor.

11 Vlinders vertellen de staat van het klimaat ALMELO - Vlinders hadden al niets te klagen over hun imago, maar nu blijken de sierlijke insecten ook nog een belangrijke indicator voor klimaatverandering. Aan de hoeveelheid vlinders, maar vooral aan de soorten die buiten rondfladderen, valt namelijk af te lezen hoe het is gesteld met de opwarming van de aarde. Vanwege deze informatieve waarde speelt de vlinder deze week de hoofdrol op basisscholen in Almelo. Tijdens de Almelose 'Vlinderweek' tellen leerlingen van onder meer de Oosteres, de Hagendoorn en de Wissel het aantal vlinders in de omgeving.

12 Zachte winters op den duur een blijvertje DE BILT (ANP) - Een zachte winter zoals dit jaar, de zachtste ooit, staat model voor onze winters van de toekomst. Dit meldde het nationale instituut voor weer en klimaat, het KNMI, woensdag dankzij nieuwe klimaatmodelresultaten. 'Klimaatverandering funest' BRUSSEL - Als klimaatverandering geen halt wordt toegeroepen, wordt zeker een vijfde van de dier- en plantsoorten met uitsterven bedreigd. Dit staat in het tweede VN-klimaatrapport dat eind deze week uitkomt. De gezondheid van miljoenen mensen loopt gevaar. De mens kan ook slachtoffer worden, maar dan gaat het vooral om bewoners van de armste regio's, en dan in het bijzonder kinderen. Hitte, smog en ondervoeding zijn de boosdoeners.

13 Gevolgen van klimaatsverandering in Nederland Natuur soorten die zich niet kunnen aanpassen vertrekken of sterven uit, warmteminnende soorten komen meer voor. Het wordt moeilijk om ecologische verbindingszones in stand te houden. Landbouw de productie in Nederland kan toenemen door een langer groeiseizoen. In Zuideuropa krijgt de landbouw het moeilijk door toenemende droogte. Water in de zomer kan een tekort ontstaan van irrigatiewater en in de winter is er juist wateroverlast. De rivierstanden zullen vaker fluctueren, hier zal de scheepvaart last van krijgen. Als de watertemperatuur te hoog is kan rivierwater niet meer als koelwater gebruikt worden, waardoor energiecentrales niet kunnen werken. In droge periodes zal het westen van Nederland verzilten en wordt drinkwater schaars. De kwaliteit van zwemwater kan verslechteren door blauwalg. Gezondheid door extreme hittegolven en zomersmog kunnen slachtoffers vallen, anderszijds zullen minder mensen als gevolg van de kou sterven. Er komen nieuwe ziekten op zoals de ziekte van Lyme. Toerisme Nederland wordt aantrekkelijker voor toerisme en er komt meer vraag naar recreatieterreinen en evenementen in de open lucht.

14 Resultaten Krantenberichten Invloed van klimaatsverandering op de gezondheid van de mens Gezondheid door extreme hittegolven en zomersmog kunnen slachtoffers vallen, anderszijds zullen minder mensen als gevolg van de kou sterven. Er komen nieuwe ziekten op zoals de ziekte van Lyme. Veranderingen in het weer Een zachte winter zoals dit jaar, de zachtste ooit, staat model voor onze winters van de toekomst Wateroverlast door veranderingen in het weer In Zuideuropa krijgt de landbouw het moeilijk door toenemende droogte. Water in de zomer kan een tekort ontstaan van irrigatiewater en in de winter is er juist wateroverlast. Invloed van klimaatsveranderingen op de landbouw Landbouw de productie in Nederland kan toenemen door een langer groeiseizoen.

15 Opdracht 1: Samen Opdracht 2: Evelien en Leonie Opdracht 3: Susan en Wieke Powerpoint: Samen

16 We hadden de opdracht om het broeikaseffect te onderzoeken door middel van opdrachten te maken en in PowerPoint te zetten. Dit heeft ons veel kennis geleverd. Want we wisten eigenlijk nog niet veel erover, en nu veel meer. Susan, Wieke, Evelien en Leonie 3V1


Download ppt "Gemaakt door:  Evelien Kotte  Susan Veldhuis  Wieke Lansink  Leonie Boerrigter."

Verwante presentaties


Ads door Google